Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Красимир Пейчев е Лекар на годината

Наградата за цялостен принос в медицината Лекар на годината за 2023 година в област Стара Загора ще бъде връчена на д-р Красимир Пейчев. Той е дългогодишен хирург, а от 3 години е управител на ДКЦ „Районна поликлиника” Казанлък. Той реновира поликлиниката и я превърна в истинско здравно заведение на европейско ниво. Това коментира в ефира на Радио Стара Загора председателят на Районната колегия на Български лекарски съюз д-р Генка Пейчева. В здравното предаване „Часът на Хипократ“ тя обяви, че са отличени лекари в общо 5 категории.

Завеждащият на отделението по хирургия в болница „Тракия“ проф. Александър Юлиянов и целият му екип ще получат приза за иновации. В категорията Млад лекар е отличен д-р Трифонов за приноса му за учредяването на младежката секция към лекарския съюз в Стара Загора.

За особени заслуги към съсловната организация ще бъде удостоен председателят на общопрактикуващите лекари в региона д-р Слави Славов. За дългогодишен принос към специалността отличието се присъжда на д-р Иван Василев, специалист по патоанатомия.

Церемонията Лекар на годината се организира традиционно в навечерието на Деня на българския лекар – 19 октомври. Официалното връчване на наградите в Стара Загора тази година ще бъде на 13 октомври.

Повече по темата чуйте от интервюто на Валентин Калчев с председателя на Районната колегия на Български лекарски съюз д-р Генка Пейчева


БНР подкасти:

Още от категорията

Ин йога успокоява съзнанието

Ин йога помага за успокояване на ума и за отпускане на тялото. Ин йога е похват от физическия аспект на йога. При него позите се задържат за 2 минути или повече и така имаме възможност да стигнем директно до фасцията – съединителната тъкан,..

публикувано на 02.03.24 в 12:05

Акушерки от Стара Загора с безплатни лекции за бременни

Една от най-отговорните задачи на жените е майчинството. Ако предстои тепърва да се гмурнете в дълбокото на родителството, то трябва да знаете на какви източници може да се доверите. За бъдещите майки и техните първи тревоги след като видят..

публикувано на 28.02.24 в 13:27

Щитовидната жлеза – честа причина за проблеми със забременяването

Щитовидната жлеза влияе на функциите на различни органи и системи в тялото. Хормоните, които тя отделя, имат влияние върху функцията на яйчниците и фазите на оплождането. Нарушенията във функцията на щитовидната жлеза са често срещани при жените..

публикувано на 24.02.24 в 12:57

Деменцията води до разпад на личността

Деменцията е състояние, в което човек губи паметта, мисловната си способност и възможностите да се справя с ежедневните си дейности. Терминът „деменция“ обхваща няколко медицински състояния, сред които и болестта на Алцхаймер. Нарушенията,..

публикувано на 17.02.24 в 12:05
д-р. Таня Перчемлиева

Няма регистрирани случаи на коклюш в област Стара Загора

Няма регистрирани случаи на коклюш в област Стара Загора от началото за тази година, но през изминалата 2023 г. има един регистриран случай на 3- месечно бебе. Бебето, дошло от Англия, не е имало  пълен прием  на необходимата имунизация. Това  за..

публикувано на 16.02.24 в 14:44

Стара Загора отбелязва Деня на влюбените

Регионалната здравна инспекция, Българската асоциация по семейно планиране и Асоциацията на студентите по медицина организират поредица от събития, посветени на Деня на влюбените – 14 февруари. Кампаниите за безплатно тестване за ХИВ и СПИН ще..

публикувано на 10.02.24 в 12:55

Лечение на изтрити зъби

Изтриването на зъбите е форма на износване на зъбните тъкани, причинена от контакта и триенето „зъб в зъб“. Това триене на зъбите един в друг по време на дъвкателната функция с времето води до износване на дъвкателната им повърхност. То е..

публикувано на 03.02.24 в 12:43

Стара Загора - все още далеч от грипна епидемия

Актуалните данни за област Стара Загора сочат, че болните са 170 на 10 хиляди души от населението и здравните власти нямат основание на този етап да обявяват грипна епидемия. В момента сме далеч от праговата стойност от 311/10 хиляди души за..

публикувано на 27.01.24 в 12:46

Ръст с 10 % на ражданията в УМБАЛ „Киркович“

1320 бебета са се родили в УМБАЛ „Проф. Киркович“ в Стара Загора през 2023 година. От тях момчетата са 675, а момичетата – 630. Те са с 10 процента повече в сравнения с 2022 година. Това съобщи в здравното предаване на Радио Стара Загора „Часът..

публикувано на 20.01.24 в 12:40

Студова алергия - в капана на ниските температури, или все по-често срещана уртикария

Студовата алергия е все по-често срещан проблем през студените зимни дни. Този вид алергия не е просто непоносимост към ниските температури, а неразположение, което може да се отключи при метеорологични условия като силен студен вятър и влага, при..

публикувано на 14.01.24 в 14:30