Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На "Шарена черга" канят в Дълбоки

Концертът е посветен на 145 години от създаването на Читалище "Развитие 1878"

Снимка: Читалище "Развитие"

Жителите на старозагорското село Дълбоки очакват празник, посветен на 145 години от създаването на местното Читалище „Развитие 1878“.

Концертът е под надслов „Шарена черга“ и в него песни, надигравания и мелодии от дълбошкия край ще съберат на сцената таланта и ентусиазма на поколения самодейци.

Когато заговорим за памет и духовност, се сещаме, че пазителите им в наши дни, са родните читалища. Често те са оставени на доизживяване, с малко субсидии и с много проблеми. Не е така в  Дълбоки, където местното читалище е запазило и доразвило духа на българщината през годините.

„Може би привличаме хората с отношението, с това, което правим-издирваме и съхраняваме обичаи, пресъздаваме ги. Колкото и странно да ви звучи-това се харесва на младите хора“, споделя секретарят на читалището Христина Янкова.

Тя не крие, че съвременните читалища, макар и с корени в миналото, си имат своите съвременни проблеми. Един от тях са сградите-стари и големи, които се нуждаят от цялостен ремонт.

„Община Стара Загора помага, при нас в момента се прави ремонт на покрива, залата е нова. Ние обаче разчитаме и на доброволческия труд, благодарение на който поддържаме сградата и духа в нея. Друго важно условие, за да съществуват читалищата са хората-да ги запалиш и да ги задържиш. В Дълбоки успяваме да се справим, защото нашият състав е обновен, с много млади хора, част от които дори пътуват за репетиции от Стара Загора.“

Защо тази събота от 17:00 часа да станете част от празника на Читалището в село Дълбоки чуйте в прикачения звуков файл.А тази любов към традициите е в основата на всяка разучена стъпка, на всеки създаден танц или изпята песен, на всяка мелодия, излязла от кавала или гайдата. Всичко това ще бъде в основата и на концерта, наречен „Шарена черга“.

Преди обаче сцената на оживее, гостите на празника ще разгледат и новата етнографска изложба: „От раклата на баба“.По-възрастните гости на празника могат да си спомнят за отдавна отминалите години на соц-а и разгледат подредената изложба с предмети, дарени от дълбочани. 


Още от категорията

Експерти и бизнеса обсъждаха възможностите за по-добро икономическо развитие на Хасково

Дискусия с хасковската общественост на тема „Икономика и земеделие – фактори за развитието на южно-централния регион на България“ се проведе в областния град.  Организатор е Стратегическият институт за национални политики и идеи. Организаторите са..

публикувано на 22.02.24 в 17:21

Започна приемът на заявления за участие в математическите състезания в ППМГ "Гео Милев"

От днес започва приемът на заявленията за пролетните математически състезания, които са част от балообразуването за прием след четвърти клас. Това съобщи Галина Тонева, зам.-директорът на Природоматематическата гимназия „Гео Милев“ в Стара Загора...

публикувано на 22.02.24 в 17:03

Старозагорски Зумба инструктори се включват в глобална инициатива за борба с рака на гърдата

Party in Pink Zumbathon е глобално движение за набиране на средства за борба с рака на гърдата. Програмата Зумба фитнес се корени в Колумбия и има за цел да насърчи хората да спортуват, да се движат, да мислят позитивно, с това върви и добротворството..

публикувано на 22.02.24 в 16:59

Прокуратурата ще протестира решението на съда от днес по делото за катастрофата в Бузовград

Окръжната прокуратура в Стара Загора ще протестира решението на съда от днес да прекрати делото срещу 57 годишния Димитър Косев, обвинен в причиняването на смърт по непредпазливост при катастрофата при която загина 14 годишния Иван Седмаков от..

публикувано на 22.02.24 в 16:39

Полицията в Ямбол със засилени проверки срещу гонки

Засилен контрол и проверки в участъците, в които се провеждат нощни гонки с автомобили, започва Пътната полиция в Ямбол. Предстои специализирана операция и  срещу водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол и наркотици. Подробности от..

публикувано на 22.02.24 в 16:33

Шест училища в община Стара Загора ще бъдат с обновени спортни площадки и дворни пространства по програма на МОН

Шест училища в община Стара Загора ще бъдат с обновени спортни площадки и дворни пространства. Финансирането е по програма на Министерството на образованието и науката за Изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавните и..

публикувано на 22.02.24 в 14:32

Благотворителен концерт за Амая тази вечер в Казанлък

Благотворителен концерт в подкрепа на едногодишната Амая, която спешно се нуждае от ново сърчице и трябва да пътува до Индия, за да може да живее, ще се проведе тази вечер в Казанлък. Инициатори на събитието са учители от Града на розите,  колеги на..

публикувано на 22.02.24 в 13:13

Пейка с послание в Стара Загора: Хората с редки болести не са невидими

Често наричаме хората с редки заболявания невидими . Те остават такива за обществото, институциите и специалистите. За тях се говори малко или недостатъчно, но те заявяват за себе си и за своите очаквания за промени , които да доведат до достоен..

публикувано на 22.02.24 в 13:08
СНИМКА: Теодора Седмакова държи снимка на сина си

Съдът прекрати делото срещу мъжа, който блъсна и уби 14-годишно момче в казанлъшкото село Бузовград

Делото срещу 57-годишния Димитър Косев, обвинен в причиняването на смърт по непредпазливост на 14-годишния Иван Седмаков, бе прекратено и върнато на прокуратурата. Причините са процесуални нарушения и противоречия в обвинителния акт. Година и..

публикувано на 22.02.24 в 12:39
Предавател на Радио Стара Загора на връх Аида

Авариен ремонт на УКВ предавател на Радио Стара Загора

Днес 22.02.2024 год. четвъртък, ултракъсовълновият предавател на Радио Стара Загора за района на гр.Хасково с честота 94,4 МHz ще има прекъсване на излъчването от 11.00 до 17.00 часа, поради авариен ремонт на антенно-фидерната система.  Може да слушате..

публикувано на 22.02.24 в 11:00