Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Монети от различни епохи показват в Стара Загора

„Монетите през вековете - Берое, Августа Траяна, Верея, Иринополис, Боруй” е темата на тазгодишния „Нумизматичен салон 2023”, който се открива на 5 декември, вторник, от 17.30 ч. в Малка изложбена зала на Регионален исторически музей – Стара Загора.

Експозицията показва монети, употребявани от местното население през различните периоди от съществуването на Стара Загора, като се започне от времето на неоткритото предполагаемо тракийско Берое IVв. пр. Хр. и се стигне до османския период.

Експонират се монети, които са открити в самия град. Освен монети от разкопки са показани и монети от дарения, сред които дарения на основатели и активисти на Археологическото дружество „Августа Траяна” и видни старозагорци - Атанас Кожухаров, Димитър Сливков, Христо Райков, Атанас Илиев, Георги Русески,  от по ново време на Мария Влашка, арх. Ваня Тончева и др.

Специално внимание се отделя на монетите, сечени от Августа Траяна. Градът е имал правото да сече монети от император Марк Аврелий, началото на IIв. до император Галиен, средата на IIIвек. Между изложените монети има такива с оригинални сюжети, като богинята Тюхе с корона във вид на крепост с три кули, Речен бог в подножието на хълм с крепост (вероятно Аязмения връх), Крепостна порта и др. 

Акцентира се върху монетите от по-мащабно проучени обекти като Форума на Августа Траяна и открития наскоро и частично проучен Източен некропол на града, намиращ се в градинката при ул. „Христина Морфова”. Наблюденията върху монетите от този некропол и новооткритите в него черепи с изкуствена деформация позволяват да се направят изводи за етническия произход на някои от погребаните в него. По всяка вероятност се касае за алани, които са сродни на прабългарите и след 371 г. след сблъсък с хуните част от тях се отправят от местоживелищата си в Кавказ на запад като достигат и до Берое. Виден техен представител е Аспар, който спасява Берое от хуните в средата на Vвек. В чест на Аспар жителите на града издигат паметник, чийто постамент с надпис е запазен и до днес.

В изложбата са представени любопитни факти за периодите, в които са циркулирали монетите, като се обръща внимание на античните и средновековни имена на града, техния произход и значение. Любопитен факт е, че съвременното име на Стара Загора съдържа названието на Тервеловата област Загора, което е включено и в най-ранното (XVв.) османо-турско име на града Загра-и Ески хисар „Старата крепост на Загора”.

Изложбата е традиционна и се провежда за дванадесета поредна година в навечерието на Никулден.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фотографът на черния щъркел от Павел баня

Диян Ненов е любител фотограф, който може да бъде наречен „Фотографът на черния щъркел у нас“. Преди няколко години баща му изпълнил мечтата му да има хубав фотоапарат. Една от първите снимки, която направил, била на водна чапла, която го очаровала и..

публикувано на 24.07.24 в 15:19

„Японски дух“ гостува в Стара Загора

На 2 август от 18.00 часа в Школата за изобразителни изкуства при НЧ „Родина-1860“ в Стара Загора ще бъде открита изложба „Японски дух“ на Юкие Сато. Преди 20 години тя е преподавала изобразително изкуство  в школата по японската програма "Джайка" за..

публикувано на 23.07.24 в 14:51

Да живеят природосъобразно учат децата в еко академия "Зелена Европа"

Десет деца от първи до четвърти клас учат повече за опазването на околната среда и водите, за живот с „нулев отпадък“, за екологията и изкуството. Това се случва на лятната еко академия „Зелена Европа“ в едноименния еко център в казанлъшкото село..

публикувано на 23.07.24 в 09:56

Ирена Златева: Респект към пожарникарите, слушахме ги и изпълнявахме командите им като доброволци

Клуб за бъдеще -Стара Загора се превърна в синоним на доброволчество. Членовете на клуба взеха активно участие в погасяване на пожара в местността"7-ми километър" край Стара Загора. На място те се сблъскаха с огнената стихия, но освен това и с личните си..

публикувано на 21.07.24 в 16:00

Да вкусим България през храната, традициите и ритуалите

България, като страна с много древна история, е характерна с кулинарното разнообразие на своите региони. Затова тук кулинарният туризъм дава много възможности, каза за Радио Стара Загора Екатерина Терзиева – Атанасова – лицензиран гид, организатор на..

публикувано на 21.07.24 в 15:52
Петър Калчев, директор на Регионалния исторически музей в Стара Загора

Археологическото лято може да продължи до зимата

"Археологическо лято" 2024 в Стара Загора може да продължи до зимата , прогнозира Петър Калчев - директор на РИМ Стара Загора. Богата е инвестиционна програма на общината. Изгражда се разширение на Второ основно училище, ще се изгражда Зала за бадминтон до..

публикувано на 17.07.24 в 13:45

Художник- колекционер притежава ръкописи на Дякона

    Художникът Александър Алексиев  е роден през 1958 г. в родното село на воеводата Стефан Караджа , което днес носи неговото име. / Турското му  име било Ичме./ Учил в Художественото училище в Казанлък. От 1990 г. започнал да търси и купува..

публикувано на 17.07.24 в 09:00

Левски е дошъл да просвети българската нация

На 18-ти юли в цялата страна с цветя и венци  почитаме рождението на най- величавата и светла личност в нашата история Апостола на свободата. Тази година се навършват 187 години от раждането на  Васил Иванов Кунчев, Левски. "Левски е дошъл да..

публикувано на 18.07.24 в 07:50

Геометрията в Долината на тракийските царе покори Азия в състезанието WMI Mini Math Creative Competition

Радослав Балкански е победител в WMI Mini Math Creative Competition в Куала Лумпур  В столицата на Малайзия Куала Лумпур се проведе награждаването на победителите в състезанията World Mathematics Invitational и WMI Mini Math Creative..

публикувано на 16.07.24 в 16:00

Художник- колекционер притежава ръкописи на Дякона

     Художникът Александър Алексиев  е роден през 1958 г. в родното село на воеводата Стефан Караджа , което днес носи неговото име. / Турското му  име било Ичме./ Учил в Художественото училище в Казанлък. От 1990 г. започнал да търси и купува..

публикувано на 17.07.24 в 09:00