Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба в Хасково показва 110 автентични носии

Снимка: Христо Христов

Изложба в Хасково показва 110 автентични народни носии от почти всички етнографски области на България. Колекцията е на Златка Господинова, която за втори път показва носии, които тя колекционира. Най-старата носия е на 200 години и е от Одринско.

Експозицията е изложена във фоайето на Държавния архив в южния областен център.


По публикацията работи: Иван Славов

Още от категорията

Свободата трябва да се отстоява всеки ден

"Свободата е нещо различно за всеки човек. Един я чувства като почивен ден, друг я носи в сърцето и за него тя е нещо, с което трябва да се гордее". Това каза Теодора Желязкова, седмокласничка от Пето основно училище "Митьо Станев" в Стара Загора...

публикувано на 04.03.24 в 10:30

За първи път жена бие камбаните на храма в Шипка

Николина и Стефан. Това са новите звънари на манастира "Рождество Христово" в град Шипка. Николина е на 22 години, по професия е медицинска сестра и е първата жена звънар, която бие камбаните на емблематичния манастир в Шипка. Заедно със своя съпруг те..

публикувано на 03.03.24 в 16:27

Гласът на свободна България. Днес.

За свободата се воюва преди да я спечелиш, но и след като я имаш. Честит празник на всички, които носят България в миналото и бъдещето, без значение къде се намират в настоящето! Гласът на свободна България през гледните точки на българи, които творят и..

публикувано на 03.03.24 в 12:26
Никола Петров

Никола Петров: Истинската любов не остарява

Никола Петров е старозагорец. Роден е на 29 февруари, през високосната 1944 година. Израснал е в квартал "Чумлека", днешен "Македонски". Нарича себе си "дете на улицата". Като юноша е играл в "Берое". Днес под побелелите му коси синеят очи запазили..

публикувано на 29.02.24 в 15:15

Александра Цветкова: Хиперактивната ми душа си намери мястото в Стара Загора

Тя се казва Александра Цветкова с псевдоним „A-Style“ и е хореограф на Dem Divas и е танцьор с богат опит и силно излъчване на сцена. Разбира се, това не е чудо - за нея танцът не е просто професия, а дълбока страст и любов. Тя е участвала в..

публикувано на 28.02.24 в 14:05

Тренировки на майки с бебета се провеждат в Стара Загора

В Стара Загора от 10 години съществува зала за спортуващи майки с бебета и малки деца. Преди няколко години, след първото си раждане Моли Вълчева решава да възобнови редовните тренировки. И така реализира идеята за съчетанието на..

публикувано на 28.02.24 в 13:42

Щъркели кацнаха на паметника „Самарското знаме“

Дни преди националния празник трети март, ято бели щъркели избра емблематичния за старозагорци монумент „Самарско знаме“ за своята почивка по време на дългия път на миграцията! Кадърът бе заснет от член на екипа на Спасителния център за диви животни..

публикувано на 27.02.24 в 13:11
Снимка: плакат

Пътуващата инициативата „Излез от екрана“ пристига в Стара Загора

Пътуващата инициативата „Излез от екрана“, която се бори с онлайн зависимостта сред младежите, на сдружение „Пробудник“  ще бъде и в Стара Загора, утре 27 февруари от 18 часа в коуъркинг пространството Небула.  Идеята на проекта е да накарат..

публикувано на 26.02.24 в 15:39

Павел баня подготвя "Чудото" и "Старци в Турия"

Тази година Чудомировите празници в Павел баня се очертава да са много по-различни и обхващащи още по-широк кръг от хора, любители на изкуството и по-специално - на театралното изкуство. За първи път в историята на дните, посветени на Димитър..

публикувано на 26.02.24 в 12:59

Спортна психология за деца: път към победата

За много родители спортът е полезен интструмент за изграждане на мотивирани и дисциплинирани деца.  Ползите от спортуването са доказани и от медицинските специалисти, педагози, психолози. В зависимост от вида спорт, на физическо ниво редовното..

публикувано на 25.02.24 в 11:50