Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Далаков, лозо-и винопроизводител:

Хубавото вино започва от хубавото грозде

На 14 февруари, когато отбелязваме по стар стил Празника на лозаря и виното, ви срещаме с  Николай Далаков. 

В района на китното село Змейово компанията на Далаков обработва около 200 декара лозя

„Отглеждаме около 20 различни сорта  грозде, от което, благодарение на това, че разполагаме с малки съдове, успяваме да произвеждаме над 20 различни продукта в много красиви лимитирани серии“, разказва лозо-и винопроизводителят.

„Около 650 лева би трябвало да инвестира всеки един лозар на декар засадено лозе, за да може да отгледа пак толкова – около 600-700 килограма грозде. Това означава, че  себестойността без печалба за него би била около 80 стотинки до лев за килограм. Помощ за лозарите от страна на държавата няма, този бранш е лека полека на изчезване.  Защото субсидиите, които получават в големите страни производителни на грозде са около 20 пъти по-високи, сравнено със субсидиите, които получаваме ние“, разказва Далаков. Според него, само ако лозопроизводителят съумее да превърне продукцията си във вино има шанс за оцеляване в България. 

Виното  от винарната на Далаков е предназначено основно за българския пазар. Той изнася в малки количества за, както ги нарича, "екзотични" пазари -  Япония, Англия. 

"Вината ни са страхотни чудесни, те са въплъщение на една моя мечта от преди 20 години вече  България да започне да прави страхотни вина и аз съм много щастлив. За съжаление лошият имидж в качествено отношение, създаден през 80-90 години, много трудно се преодолява. Търсят се вина на непоносимо ниски цени, на които ние не сме способни да отговорим. Защото на пазара сме конкуренти с производители, чиято субсидия за производство на грозде достига четиристотин евро на декар. Срещу нашата от тридесет и няколко  лева на декар", обяснява Далаков.

Мит според него е твърдението, че качественото вино е скъпо. 

"Не цената е определяща а по-скоро отношенията и емоцията която всеки от нас изпитва при консумация на вино. Но ако някой иска да направи добро вино, със сигурност трябва да вложи сериозни средства. За да може да продава виното не само като алкохол, ами и като емоция", казва Николай Далаков. 

Цялото интервю с Николай Далаков можете да чуете в прикачения звуков файл



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

„Японски дух“ гостува в Стара Загора

На 2 август от 18.00 часа в Школата за изобразителни изкуства при НЧ „Родина-1860“ в Стара Загора ще бъде открита изложба „Японски дух“ на Юкие Сато. Преди 20 години тя е преподавала изобразително изкуство  в школата по японската програма "Джайка" за..

публикувано на 23.07.24 в 14:51

Да живеят природосъобразно учат децата в еко академия "Зелена Европа"

Десет деца от първи до четвърти клас учат повече за опазването на околната среда и водите, за живот с „нулев отпадък“, за екологията и изкуството. Това се случва на лятната еко академия „Зелена Европа“ в едноименния еко център в казанлъшкото село..

публикувано на 23.07.24 в 09:56

Ирена Златева: Респект към пожарникарите, слушахме ги и изпълнявахме командите им като доброволци

Клуб за бъдеще -Стара Загора се превърна в синоним на доброволчество. Членовете на клуба взеха активно участие в погасяване на пожара в местността"7-ми километър" край Стара Загора. На място те се сблъскаха с огнената стихия, но освен това и с личните си..

публикувано на 21.07.24 в 16:00

Да вкусим България през храната, традициите и ритуалите

България, като страна с много древна история, е характерна с кулинарното разнообразие на своите региони. Затова тук кулинарният туризъм дава много възможности, каза за Радио Стара Загора Екатерина Терзиева – Атанасова – лицензиран гид, организатор на..

публикувано на 21.07.24 в 15:52
Петър Калчев, директор на Регионалния исторически музей в Стара Загора

Археологическото лято може да продължи до зимата

"Археологическо лято" 2024 в Стара Загора може да продължи до зимата , прогнозира Петър Калчев - директор на РИМ Стара Загора. Богата е инвестиционна програма на общината. Изгражда се разширение на Второ основно училище, ще се изгражда Зала за бадминтон до..

публикувано на 17.07.24 в 13:45

Художник- колекционер притежава ръкописи на Дякона

    Художникът Александър Алексиев  е роден през 1958 г. в родното село на воеводата Стефан Караджа , което днес носи неговото име. / Турското му  име било Ичме./ Учил в Художественото училище в Казанлък. От 1990 г. започнал да търси и купува..

публикувано на 17.07.24 в 09:00

Левски е дошъл да просвети българската нация

На 18-ти юли в цялата страна с цветя и венци  почитаме рождението на най- величавата и светла личност в нашата история Апостола на свободата. Тази година се навършват 187 години от раждането на  Васил Иванов Кунчев, Левски. "Левски е дошъл да..

публикувано на 18.07.24 в 07:50

Геометрията в Долината на тракийските царе покори Азия в състезанието WMI Mini Math Creative Competition

Радослав Балкански е победител в WMI Mini Math Creative Competition в Куала Лумпур  В столицата на Малайзия Куала Лумпур се проведе награждаването на победителите в състезанията World Mathematics Invitational и WMI Mini Math Creative..

публикувано на 16.07.24 в 16:00

Художник- колекционер притежава ръкописи на Дякона

     Художникът Александър Алексиев  е роден през 1958 г. в родното село на воеводата Стефан Караджа , което днес носи неговото име. / Турското му  име било Ичме./ Учил в Художественото училище в Казанлък. От 1990 г. започнал да търси и купува..

публикувано на 17.07.24 в 09:00

Как младите хора да управляват времето си

"Как да ми стига времето?" - въпрос, който вълнува малки и големи, и чиито отговор никога не е еднозначен. Колкото хора, толкова различни методи за подобно намерение, но има и златни правила, които могат да помогнат. Някои от тях младежки работници..

публикувано на 14.07.24 в 11:02