Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как приятелят на Левски Георги Данчов получава признанието Зографина

Снимка: интернет

    Вчера и днес в цялата страна продължават събитията посветени на 151-та годишнина от обесването на Апостола на свободата Васил Левски. За всеки от нас, българите името му е свято, няма по-велик българин от него. Тези дни покрай датата 18-ти февруари, 1873 г. си спомняме и за много други достойни герои, които са били негови верни другари и съратници. Някои загиват в революцията, която готвят заедно с Дякона, в пламъците на Априлското въстание. Други в избухналата скоро след гибелта му Руско-турска освободителна война през 1877-1878 г. Трети доживяват освобождението и се включват в управлението на възродената българска държава, четвърти остават бедни и си отиват в забрава…

  „Възрожденецът Георги Данчов Зографина е сред най-близките и верни приятели на Апостола в чирпанско, учредител на местния революционен комитет. Историците и изследователите на живота на Георги Данчов, приемат, че той е  направил най-достоверния портрет на Левски.“, разказва Георги Радулов от Сдружение „Хайдути“.

Още като юноша Георги пише писмо до един от най-известните зографи в  Асеновград (българският Ерусалим )-Майстор Алекси Атанасов с молба да го вземе и научи на занаят. Към писмото той прибавя и няколко рисунки с молив за да покаже, че все пак има някакво понятие от изкуство. Явно опитното око на майстора е видяло огромен потенциал, защото след няколко дни е отишъл в Чирпан и се е разбрал с бащата на Георги и го е отвел със себе си в Станимака и след това в Араповския манастир Света Неделя! Това става през 1860 г когато Георги е едва четиринадесет годишен! Именно през тази година Георги вижда за пръв  път Ангел войвода в двора на манастира и разбира кой е той. Тази среща променя живота на младежа, защото той е силно впечатлен от осанката и вътрешната сила на войводата, който е проявявал огромен интерес към изографисването на стенописите  в храма и отделно от това е имал дързостта да поиска стенописа на кулата си "Самсон убива нубийския лъв! "В Араповския манастир Данчов започва първо да попълва линиите, които Алекси първо е чертал с калем,а след това започва с флоралните мотиви и дрехите на светиите." Буквално за по-малко от година, това дете показва огромно развитие и е усвоил всички техники за смесване на багрила и получаване на боите. Четял жадно от богатата манастирска библиотека житията на светиите! Той е искал да знае всичко възможно за всеки един от тях до най-малките детайли. По този начин  е започнал да изографисва с много повече живопис творбите си подобно на едни от най-добрите зографи по онова време Захари Зограф и Никола Зограф Одринчанин!", продължава разказа си Георги Радулов.

  След завършването на църквата Георги Данчов отива да учи литографска техника в Цариград. Воден от неустоимото желание за развитие той става изкусен майстор и в тази сфера, а след това купува и фотографска машина . И става един от първите професионални фотографи в България. Един ден в дома му идва отец Матей Преображенски и живота на Данчов тръгва в съвсем различна посока -Левски! Стават толкова близки, че Данчов е с Апостола при обиколките му в цяла Тракия.  Разбира се Левски веднага вижда страхотна възможност в таланта на приятеля си и Данчов започнал да прави фалшиви тескерета и восъчни печати! С тях Апостола е продължил обиколките си и в северна България напълно спокоен!




По публикацията работи: Кристина Русева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пожарникарите от Стара Загора отиват на Международно състезание във Варна

Отборът на регионалната дирекция по пожарна безопасност и защита на населението в Стара Загора ще вземе участие в юбилейното издание на Международно състезание по пожароприложен спорт във Варна. Това съобщи Георги Георгиев, който е рекордьор в..

публикувано на 01.10.24 в 07:35

Есента и детският имунитет

Преходните месеци между различните сезони са предизвикателство за родители и деца. Есента е времето, когато децата са изправени пред двойно изпитание - свършват ваканционните безгрижни дни, започва новата учебна и творческа година. Сега е периодът, в..

публикувано на 29.09.24 в 11:30

Библиотека "Захарий Княжески" се включва в Нощта на изкуствата

Научно-образователен детски център „Музейко“ представя изложба, посветена на зелената енергия в РБ „Захарий Княжески“ в Стара Загора. Експозицията гостува в града този петък, 27 септември, за Нощта на изкуствата, съобщи директорът на културната..

публикувано на 25.09.24 в 14:52

Педагогът, богослов и писател Константин Димитров пътешества с велосипед по света

Константин Димитров е писател, педагог, богослов, поет и...пътешественик. Той е дипломиран преподавател и преводачс испански, английски и руски езици с 35 годишна практика. През 1993 год. става член на Мадридската асоциация на филолозите. Има издадени..

публикувано на 18.09.24 в 15:41

С рок музика отглеждат защитен вид птици в "Зелени Балкани"

След успешното възстановяване на популацията на белошипите ветрушки от "Зелени Балкани" в България само тази година от Центъра в природата са пуснати 1500 птици.  Още около 150 -200 от птици от редкия за България вид са задържани за размножителните..

публикувано на 18.09.24 в 09:25

Как деца и родители да преминат по-леко през промяната и адаптацията в първи, пети и седми клас

Лятото неусетно се приплъзна между пръстите ни като морски пясък, и ето че вече на прага на новата учебна година деца и родители се вълнуват как ще премине тя. Освен трескавата подготовка по набавянето на задължителните ученически пособия и покриване на..

публикувано на 15.09.24 в 11:30

Добрият пример са младите музиканти Филип Донков и Васил Желев, чиито клип завладя мрежата

Ако търсите добрият пример, разходете се из улиците на България. Най – вероятно е да ги срещнете в морската ни столица, ще ги разпознаете по китарата в ръка. Филип Донков, който е само на 14 и приятеля му Васил Желев се срещат случайно, а любовта..

публикувано на 13.09.24 в 17:21

Рицарски турнир за деца организират в Стара Загора тази неделя

Ученическо състезание, игри и забавления „Като рицарите“ организират Клуб „Изследовател – роден за приключения“ в неделя на 15 септември от 11ч. в парк „Артилерийски“ в Стара Загора. Събитието е стартово за началото на учебната година, поясни за Радио..

публикувано на 13.09.24 в 15:50

Изпълнена заръка възкресява легендарния Индже войвода

  Един от легендарните български войводи, закрилник и на поробеното  българско население  е Стоян - Индже войвода. Той живял през 18-ти и двадесетте години на 19-ти  век и за родното му място спорят няколко селища, сред които са селата около Бакаджика –..

публикувано на 13.09.24 в 12:01

Петък, 13-и е!

Петък 13-и от векове е смятан за лош ден .  На тази дата много хора отказват да пътуват, да правят големи покупки или да подписват договори, факт е, че суеверията около числото 13-и измъчват човечеството от векове. Според изследователите съществуват..

публикувано на 13.09.24 в 07:30