Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи зад граница ремонтират с доброволен труд бъдещото училище на учителя Теодосий Теодосиев в габровско село

7
Фотина Вълчева

Фотина Вълчева в продължение на 26 години е била начален учител в родния Бургас. От 10 години заедно със семейството си живее в Лондон. Там също продължава да обучава деца. Любовта към България остава важна част от живота й и, както много други българи, тя търси контакт със сънародници, посещава български събития и лекува носталгията с участие в културни събития, свързани с България.

Така тя става част от сдружение, наречено „Завет“, което обединява българи, живеещи зад граница, искащи  да разпространяват българското в България и зад нейните предели. Едната от тях е ремонт на бъдещото училище на славния учител по физика и математика от Казанлък Теодосий Теодосиев.

Родолюбците от сдружението издават "Исторически сборник по математика". Те се вдъхновяват се от една идея на Христо Ботев да пресъздаде епизоди от историята, претворени като задачи по математика. 

Сборникът е бил издаван в България преди Освобождението, но не просъществува дълго заради хапливия език, с който Ботев представя вътре османската власт.

От "Исторически сборник по математика" са издадени 500 броя, изцяло със средства на тринадесет от членовете на сдружението, разказва Фотина Вълчева. То е предназначено за децата в българските училища в България и чужбина. Изданието беше официално представено в Българското посолство в Лондон на 20 Януари тази година. Получило е и най-важните адмирации - тази на децата в България и чужбина, след като бива предоставено за работа в едно Казанлъшко училище. 

За всичко това Фотина Вълчева разказва в първата част от разговора й с Димитрина Николова.Във втората част на разговора по Радио Стара Загора Фотина Вълчева разказва за ремонта, който сдружение „Завет“ започва през миналото лято на старо училище в габровското село Бъзовец. Там учителят по физика Теодосий Теодосиев иска да създаде център за обучение на деца по физика, математика и астрономия.В третата част на Британско-Български истории ще чуем разказа на самия Теодосий Теодосиев за поставеното начало на ремонта на неговото училище от родолюбивите българи – строители, дошли от чужбина и нощували на палатки, за да ремонтират безвъзмездно бъдещото училище в Бъзовец, а също и за многото дарители от България.
По публикацията работи: Димитрина Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Марияна Рядкова: Избрах свободата пред сигурността

Днешният гост в рубриката се казва Марияна Рядкова. Тя е била медицинска сестра, а после – певица. Родена е по времето на социализма и в младостта си е живяла в условията, в които пътуванията по света са не са били толкова лесна работа. А една картичка..

публикувано на 11.04.24 в 17:51

Виктор Кадири - един афробългарин в Лондон

Виктор Кадири е роден в Пловдив, следвал е психология, работил е като журналист в радио, занимавал се е с фотография. Преди 8 години необходимостта от промяна го отвежда в Лондон, където живее до днес. В британската столица Виктор Кадири се..

публикувано на 28.02.24 в 15:13

Цвети Апостолов: Българският език и култура са голям подарък, който дължа да дъщеря си

Цвети Апостолов е българска учителка, която живее в английския град Брайтън вече повече от 20 години. Цвети е помощник учител в английско училище, всяка събота учи децата на български език в българско училище, а всеки следобед преподава Йога в..

публикувано на 18.09.22 в 17:26

Тео Тотев: Не чакай идеалните обстоятелства, просто тръгни към мечтата си

Теодор Тотев е компютърен експерт, фотограф и пътешественик. Казва, че и трите му занимания за него са еднакво важни и, за да живее пълноценно, той се старае да намери баланса между всички тях. Завършил е компютърни науки в родния си град..

публикувано на 07.08.22 в 14:11

Архитект Ая Иринкова: В Лондонските сгради съвременност, лукс и традиция се съчетават по неповторим начин

Ая Иринкова е български архитект, последвал любовта си към неповторимия стил и атмосфера на Лондон, за да заживее и развие кариерата си в столицата на Великобритания. Завършила е Университета по архитектура и строителство в София, малко след..

публикувано на 18.07.22 в 12:33

Констанца Колева: Искам изкуството ми да доставя радост

Констанца Колева е българска художничка, която живее в Лондон. Работила е в Британския музей, в галерия в Барселона, а в момента преподава изобразителни изкуства в средно училище в Западен Лондон. На 29 юни предстои откриването на изложба с..

публикувано на 26.06.22 в 11:46

Виолета Иванова: Българите зад граница са жадни да покажат на света нашите красиви традиции

Автор: Ина Николова Нов рекорд за най-много изиграни български хора (106) от автентичен и нов български фолклор беше поставен в английския град Дарби. Това се случи на събитие, организирано на 21 май тази година от Асоциация "България" и Folk..

публикувано на 07.06.22 в 14:35

Британците получават четиридневен уикенд, за да отбележат Платинения юбилей на своята кралица

Великобритания трескаво се подготвя за масовите тържествени чествания на Платинения юбилей, ознаменуващ 70 години от възкачването на трона на настоящия британски монарх Кралица Елизабет Втора.  Тази година британците ще получат два допълнителни..

публикувано на 30.05.22 в 17:04

Кеворк Парсехян за потайностите на Лондонското метро (снимки)

Кеворк Парсехян е музикант, филолог, преподавател по английски език и журналист от Хасково. Емигрира в Лондон през 1998-ма година заедно със съпругата си. Преди това в Хасково е преподавал английски език в частна школа, бил е и репортер в..

публикувано на 24.05.22 в 11:05

Мария Маринашка, преподавател по балет: Децата могат да научат много докато се забавляват (снимки)

Мария Маринашка е учител по балет и модерни танци. Тя е на 31 години и танцува от 4 годишна. Родена е в Стамболийски, дъщеря е на изявената балетна педагожка и международен танцов съдия Кремена Маринашка. Двете са имали детска школа в България, където..

публикувано на 08.05.22 в 17:46