Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мира Добрева представя първия си роман „Светулки зад решетките“ в рамките на Чудомирови празници 2024 в Казанлък

Два национални конкурса, изложба, литературно представяне и театрална постановка включва третият ден от програмата на тазгодишните Чудомирови празници в Казанлък.

Наситената програма на 27 март ще започне в 13:30 часа в Музея на розата с XXVII Национален конкурс за весела детска рисунка с международно участие „Малките нашенци“ и XVII Национален конкурс за хумористична литературна творба „Присмехулници“. Организатор е Общинският детски комплекс „Св. Иван Рилски“ в Казанлък. „Скъпи деца, огледайте се и ще видите, че сте заобиколени от безброй интересни, забавни и смешни неща. Опитайте се да ги нарисувате и разкажете, както е постъпвал големият български художник - хуморист Чудомир“, е призивът на екипа на комплекса към младите творци.

В същия час в Литературно-художествен музей „Чудомир“ под надслов „Изкуството на книгата за деца“ ще се състои „Fox book cafe“ с участие наученици от Казанлък. По време на инициативата те ще бъдат запознати с изкуството за създаването и изработката на книга.

В 17:00 часа музеят ще бъде домакин на изложбата на малка пластика на карловския творец Димитър Бакърджиев “От тук - от там: Нашенци и приятели от Долината“.Представящ ще бъде Деспа Ненова, главен експерт в Община Карлово, а музикален поздрав ще направи Кольо Стайнов. „Настоящата изложба като цяло представлява своеобразен паралел, но не и аналог на знаменитите Чудомирови „Нашенци“. Авторът умело разработва различни по характер сюжетни интриги и в същото време лишени от елементарна фабулна повествователност“, казва за експозицията проф.д.изк. Чавдар Попов.

Непосредствено след откриването на изложбата в ЛХМ „Чудомир“ специален гост ще бъде популярният журналист Мира Добрева, която ще представи своя първи роман „Светулки зад решетките“. Това е роман за отчуждението и великодушието, за болестта като начин на духовно израстване, равносметка и форма на лечение. Представящ ще бъде журналистът от Българската телеграфна агенция и член на Управителния съвет на фондация „Чудомир“ Ралица Арабаджиева, а музикален поздрав ще изпълнят Ивелина Дякова на цигулка и Златка Дончева на пиано.

И третият ден от програмата на празниците ще завърши с театрална постановка. В 19:00 часа в зала „Любомир Кабакчиев“ актрисата и режисьор Иванка Шекерова ще представи моноспектакъла „Провинциални истории“, който е по текстове на Чудомир. Режисурата е на Шекерова и на Лилия Секова, а музиката - на Боян Гегов. Маркетингът и сценичното осветление са дело на Веселин Георгиев. В спектакъла „Провинциални истории“ Иванка Шекерова отваря вратите на миналото и запознава публиката с необятния океан от характери, които Чудомир така умело е описал в своите разкази.

Още редица разнообразни и интересни събития очакват всички посетители на Чудомировите празници в периода от 25 март до 1 април. Програмата се организира от ЛХМ “Чудомир”, фондация “Чудомир” и Община Казанлък, а целта е жителите и гости на града да си спомнят за живота и творчеството на писателя, художник и краевед и за неговите незабравими герои. Ежегодно Чудомировите празници представят още нови и непознати аспекти от живота и делото на автора, който е един от най-видните общественици, живели и творили в Казанлък.

Билети за театралните постановки, включени в програмата на празниците, могат да бъдат закупени на касата на театър “Любомир Кабакчиев” в Културно-информационния център на ул. “Искра” 4. 


По публикацията работи: Деян Денев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Трудова борса в Стара Загора срещна над 600 търсещи заетост с работодатели

Повече от 600 посетители - безработни, работещи с желание да сменят работното си място и студенти посетиха трудовата борса, която организира днес териториалното подразделение на Агенцията по заетостта в Стара Загора. Събитието изпълни Общинска спортна..

публикувано на 25.09.24 в 15:47

Стара Загора е петият град в Европейската мрежа на автентични градове

В съвместен информационен ден Община Стара Загора и Патентното ведомство на Република България представиха проекта „Европейска мрежа за автентични градове“. Целта на събитието е запознаване на широката общественост със същността на европейската..

публикувано на 25.09.24 в 15:46
Община Стара Загора

Община Стара Загора разкрива четири нови социални услуги

Община Стара Загора има готовност да създаде четири нови здравно-социални услуги, предназначени за пълнолетни хора с психични разстройства или физически увреждания. Предложението за нов ангажимент към уязвимите групи е направено от кмета на..

обновено на 25.09.24 в 15:27

Сливен е сред градовете с 80% загуба на питейна вода

Сливен е сред градовете с 80% загуба на питейна вода по водопроводите, стана ясно след публикации в публичното пространство. Причините според ръководството на водния оператор са множество, но липсата на сериозни инвестиции през годините е водещата...

публикувано на 25.09.24 в 15:01

Тротинетките в Стара Загора ще се движат с 5 км в час

Повече от 105 точки ще бъдат разгледани на предстоящата утре сесия на общинския съвет в Стара Загора. Днес групата съветници на ГЕРБ даде информация за част от предложенията. Общинските съветници на ГЕРБ ще подкрепят предложените от..

публикувано на 25.09.24 в 13:39
архив

Сухи треви горят край старозагорското село Пъстрово, пожар и край Казанлък

Сухи треви в изоставени дворове горят край Старозагорското село Пъстрово, съобщиха за Радио Стара Загора от РСПБЗН - Стара Загора . Сигналът за пожара е подаден в 11:37, като  на мястото са изпратени две пожарни коли.  Няма опасност за населеното място..

публикувано на 25.09.24 в 13:03

Избират омбудсман на Млада Загора

На 16 октомври избират Млад омбудсман на Млада Загора.  Гимназистите могат да подават документите си от днес в офиса на oбществения посредник на Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. Традиционният конкурс за избор на..

публикувано на 25.09.24 в 11:34

Най-възрастният кандидат за депутат в Старозагорско е на 97 години

97-годишният Пенчо Ефтимов Невенски е най-възрастният кандидат за народен представител, който ще се яви на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври от Старозагорски избирателен район. Той е единственият кандидат от листата на Партия БРИГАДА,..

публикувано на 25.09.24 в 11:08

"Възраждане" предлага създаване на комисия за контрол на ремонтните дейности в Община Стара Загора

На предстоящото заседание на Общинския съвет в Стара Загора представителите на партия "Възраждане" ще внесат предложение за създаването на временна комисия, която да осъществява контрол върху качеството и сроковете на строително-ремонтните дейности в..

публикувано на 25.09.24 в 10:40
Петър Калчев, директор на Регионалния исторически музей в Стара Загора

Историческият музей в Стара Загора с богата програма за Нощта на изкуствата

В „Нощта на изкуствата“ на 27 септември, петък, от 20:30 ч. в малката изложбена зала на РИМ – Стара Загора ще се открие експозицията “Археологическо лято 2024 г.”  Тя представя резултатите от последните археологически проучвания в резервата „Августа..

публикувано на 25.09.24 в 09:52