Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции

Украйна има огромен интерес към активизация на двустранните отношения на всякакви нива и е изключително благодарна на Република България за помощта и съдействието от началото на пълномащабната военна инвазия на Русия, изтъкна на среща в Община Стара Загора заместник-посланикът на Украйна у нас Анна Тертична. „Стара Загора ме подсеща за типичните украински градове с много зелени паркове, много дървета, с изключително чист въздух и спокоен темп на живот, които в съвременните условия са наистина ценност. Когато се готвех за посещението, научих, че имате споразумение за сътрудничество с чудесния украински град Бяла Църква и много се надявам да успеем то да заживее и в новите условия въпреки всичко“, добави г-жа Тертична. Това съобщиха от пресцентъра на община Стара Загора.

В Стара Загора и региона живеят повече от 1600 украинци и по принцип в такива места откриваме украинските рафтчета в библиотеките, с което подпомагаме сънародниците ни и децата им, съобщи заместник посланикът. Тя предложи още съдействие в културен план с организирането на изложби, прожекции на документални и художествени филми.

Община Стара Загора реагира бързо и даде възможност украинските бежанци да бъдат настанени на няколко места, като едното е в наши социални жилища за трайно ползване, припомни зам.-кметът Павлина Делчева. В момента има 64-ма украински бежанци там – това са 31 семейства с 22 деца. „За щастие, тук нямахме проблеми с непридружени деца или с хора със сериозни заболявания. Бежанците се адаптираха към условията в Стара Загора, голяма част от тях работят, децата им посещават детски градини и училища, а на две от тях предстои записване в детска ясла. Работят в строителството, в хотели, ресторанти, хранително-вкусовата промишленост, имаме един специален педагог и психолог, социален асистент и помощник-стоматолог“, изброи г-жа Павлина Делчева. Проблемът с признаването на дипломите им стои не само в Стара Загора, работи се по уреждане на адресни регистрации, за да могат да ползват различни услуги, да получават пенсиите си и да откриват банкови сметки.

„Щастливи сме, че живеем в страна, в която цари мир и имаме шанс за добро развитие през последните години. Този просперитет и мирно съществуване не ни правят егоистични, напротив, позволяват ни да бъдем съпричастни към проблемите на вашата страна и да й помагаме да се изправи срещу тази агресия, от която вашият народ страда вече 2 години и 2 месеца“, отбеляза на свой ред директорът на Дирекция „Европейски програми и протокол“ Георги Симеонов. Той посочи, че градът ни се развива добре в икономическо отношение. Тук е комплексът „Марица-изток“ и в контекста на зелените политики на Европейския съюз и на зелената сделка предстоят затруднения най-вече как ще се извърши преходът към чиста енергия и какво ще произтече от преустановяване използването на въглища. „Нашите усилия ще бъдат насочени към алтернативни бизнеси и заетост и привличането на нови инвеститори и компании. Така че да запазим нашия град жив и след прехода към чиста енергия ще е огромно предизвикателство и пред местната власт, и пред политиците“, посочи пред посланика Георги Симеонов.

Целта на посещението на заместник-посланика на Украйна у нас бе откриването на изложба „Солидарни с Украйна! Ужасът на войната срещу Украйна в снимки и детски рисунки“. Изложбата е ситуирана във Военен клуб – Стара Загора и може да бъде разгледана до 26.04.2024 г.

„Искаме да се засили интересът на младите хора и обществеността към тази война, да се види, че това не е виртуална игра, а реална загуба на човешки съдби. Направили сме над 1500 интервюта в подкрепа на Украйна срещу масовата кампания за дезинформация и искаме чрез нашата експертиза да я потушим, доколкото е възможно“, обяви полк. (о.з.) Вилис Цуров, председател на УС на Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“. Той припомни, че в Украйна живеят най-много етнически българи в цял свят и част от тях също са на фронта. 


По публикацията работи: Десислав Тенев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Борбата с огъня край Стара Загора продължава

Продължава борбата с пожара край Стара Загора, който избухна в понеделник следобед. Периметърът на огъня тази сутрин е около 12 километра. Хеликоптерите , които се очаква да помогнат при гасенето по въздух, се очаква да пристигнат около девет..

публикувано на 16.07.24 в 07:30
6000 дка гори са засегнати от пожара в област Свиленград.

Пожарът в Свиленградско е локализиран

Пожарът в  Свиленградско е локализиран по всички фронтове и е под контрола на пожарната, съобщават от пресцентъра на областната управа в Хасково. Работи се за овладяването на едно огнище в посока с. Студена . На място остават всички 17 екипа на..

публикувано на 15.07.24 в 22:54

Хеликоптери ще помагат в битката с огъня край Стара Загора

Хеликоптерите , които ще помогнат в битката с огнената стихия край Стара Загора, се очаква да пристигнат  утре сутринта. Причината е, че има  забрана  да бъдат пилотирани в тъмната част на денонощието, каза областният управител на Стара Загора..

обновено на 15.07.24 в 22:43

Огънят настъпва към Старозагорските бани, изпепелена е постройка (СНИМКИ)

Гараж във вилната зона край Стара Загора изгоря, но няма пострадали хора или изпепелени къщи. Според кмета Живко Тодоров, благодарение на общите усилия на огнеборците, служителите на горското и доброволците, са спасени домовете и имотите на хората...

публикувано на 15.07.24 в 20:23
снимка: Живко Иванов

Затвориха пътя към Старозагорските минерални бани

Пътят от Стара Загора към Старозагорските минерални бани е затворен, съобщи репортер на Радио Стара Загора.  Огънят, който избухна около 15,30 ч. на хълм над Седмия километър, е стигнал до пътното платно и се е разпространил в част от дворовете на къщите в..

публикувано на 15.07.24 в 20:01

19-годишно момче пострада при пожар край свиленградско село

19-годишно момче пострада заради пламъците край свиленградското село Щит днес. Младежът е бил с баща и с брат и е правил опит да спаси пчелина си. Момчето е с изгаряния. След преглед в лечебницата в Свиленград веднага е бил транспортиран към пловдивската..

публикувано на 15.07.24 в 19:22

Огънят край Стара Загора наближава къщи от вилната зона

Пожарът, който бушува в района на Седми километър, вече е достигнал на около 500 метра от първите къщи на вилната зона. Автомобили на пожарната и на горското в Стара Загора са разположени непосредствено до домовете на хората, обясни за Радио..

публикувано на 15.07.24 в 19:12

Пожарът край Стара Загора се разраства, огънят тръгна към вилна зона

Частично бедствено положение обяви областният управител на Стара Загора Методи Марков. Това се налага заради п ожара над местността „7-и километър“ , който промени посоката си и вече з астрашава къщите в района . Военните имат готовност..

публикувано на 15.07.24 в 19:06
снимка: Николета Петрова

Пожарът край Стара Загора не застрашава населени места

Увеличават се екипите на пожарната, които гасят огъня над местността  "7-и километър" край Стара Загора. На място вече са четири екипа на старозагорската пожарна , един екип на пожарната в Казанлък и специализираната техника на Държавното..

публикувано на 15.07.24 в 16:47

От "Възраждане" предлагат законодателни промени срещу поправянето на изборни протоколи

От партия „Възраждане“ са внесли в деловодството на Народното събрание законопроект, свързан с промени в Изборния кодекс, съобщиха в Стара Загора днес народните представители Искра Михайлова и Даниел Проданов. Промените, които те предлагат, са..

публикувано на 15.07.24 в 16:15