Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Левски е дошъл да просвети българската нация

2
Снимка: интернет

На 18-ти юли в цялата страна с цветя и венци  почитаме рождението на най- величавата и светла личност в нашата история Апостола на свободата. Тази година се навършват 187 години от раждането на  Васил Иванов Кунчев, Левски.

"Левски е дошъл да просвети българската нация! Той е завършил своята мисия!", с тези думи започва разговорът ми с художника Александър Алексиев, който издирва и колекционира късчета българска история. Той е на мнение, че рождената година на Левски е 1846 г., а не 1837 г.  За доказателство на тезата си, посочва снимката, която притежава от  откупения през 1990 г. архив на Георги Странски от неговите наследници. Според моя събеседник двамата мъже на нея са Левски и Странски, които са видимо на една възраст. А Странски е роден през 1847 г. в Калофер.  „Другите категорични доказателства са, че сам Апостола казва пред съда в София през януари 1873 г., че е на 26-27 годиниНа въпросите:“ Как е името на баща ти, откъде си, какво е занятието ти, на колко си години?“, той отговаря: „– Васил, на баща ми – Иван, от Карлово съм съм на двадесет и шест-двадесет и седем години, занятието ми е да облекчавам положението на българите и обикалях, за да им давам упование.“ Както и снимката от османските архиви, предоставена през 2018 г. на българските историци, по която е бил издирван Дякона в цялата империя, на гърба й са описани външния му вид и възрастта, 25-26 г.“, изброява доводите си Александър Алексиев.

   Има и още доказателства за това, че Васил Левски е роден през 1846 г., продължава моят събеседник. „Посоченият 25-26 годишен момък от Панайот Хитов, когато споменава за заседанието на БРЦК в Букурещ през 1872 г., чието описание съвпада с това на Дякона. От съображения за сигурност не е посочил името му… Възрастта му се потвърждава и от писанията на Димитър Страшимиров и от неговия братовчед Васил Караиванов, който казва, че двамата с Левски са съврастници.

   Според художника, 1837 г. е наложена като рождена година на Левски от Захари Стоянов и Иван Вазов, които обърнали годината за по-драматично. И пояснява, че е стигнал до тези изводи от книги от 80-те и 90-те години на 19 в., които притежава, за всяко свое твърдение посочва първоизточници и източници на информация, държи всичко да е „черно на бяло“.

    Алексиев изрично подчертава, че своите изследвания и заключения прави с преки анализи, работа с архиви и засичане на информация от няколко източника и се опира на графологията, френологията, антропологията.

   Както за притежаваните от него два документа с  два печата на БРЦК, ползвани от Левски за тайната поща, на които лъвът се различава по короната на главата си.  Тези ценни документи били откупени от покойния вече емигрант Петър Аладжов от наследниците на политика Васил Радославов. / два пъти министър-председател на България - през  1886 г., и от 1913 до 1918 г./ Днес се намират в Музея на Възраждането във Велико Търново.  „Левски е приемал лъва с корона не като символ на монархия, а на суверинитет и независимост, защото лъвът е най-царственото и силно животно в природата.“, разсъждава като художник Алексиев.

   Стане ли дума за Апостола и отношението му към откритите за него исторически свидетелства,  Александър Алексиев задава с недоумение въпроса: „Защо и историците, и политиците, и всички българи, когато цитираме един от заветите на Васил Левски не довършваме докрай един от тях :“ Всичките народи в нея (България) щат живеят под едни чисти и святи закони, и за българинаи за турчинът, и за евреинът и пр.,“.

    А заветът на Левски в цялост е: Всичките народи в нея (Българиящат живеят под едни чисти и святи закони, както е дадено от бога да живее човекът; и за турчинът, и за евреинът и пр., каквито са, за всичките еднакво ще е само ако припознаят законите равно с българинът. Така ще е в наша България! — Писмо-дописка до Ганчо Мильов в Букурещ, 10.V.1871 г.

  И завършва разговора ни с мисълта си „Минало и бъдеще, чрез нас, сега, чрез мига! В този миг!"


 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Петър Калчев, директор на Регионалния исторически музей в Стара Загора

Археологическото лято може да продължи до зимата

"Археологическо лято" 2024 в Стара Загора може да продължи до зимата , прогнозира Петър Калчев - директор на РИМ Стара Загора. Богата е инвестиционна програма на общината. Изгражда се разширение на Второ основно училище, ще се изгражда Зала за бадминтон до..

публикувано на 17.07.24 в 13:45

Художник- колекционер притежава ръкописи на Дякона

    Художникът Александър Алексиев  е роден през 1958 г. в родното село на воеводата Стефан Караджа , което днес носи неговото име. / Турското му  име било Ичме./ Учил в Художественото училище в Казанлък. От 1990 г. започнал да търси и купува..

публикувано на 17.07.24 в 09:00

Геометрията в Долината на тракийските царе покори Азия в състезанието WMI Mini Math Creative Competition

Радослав Балкански е победител в WMI Mini Math Creative Competition в Куала Лумпур  В столицата на Малайзия Куала Лумпур се проведе награждаването на победителите в състезанията World Mathematics Invitational и WMI Mini Math Creative..

публикувано на 16.07.24 в 16:00

Художник- колекционер притежава ръкописи на Дякона

     Художникът Александър Алексиев  е роден през 1958 г. в родното село на воеводата Стефан Караджа , което днес носи неговото име. / Турското му  име било Ичме./ Учил в Художественото училище в Казанлък. От 1990 г. започнал да търси и купува..

публикувано на 17.07.24 в 09:00

Как младите хора да управляват времето си

"Как да ми стига времето?" - въпрос, който вълнува малки и големи, и чиито отговор никога не е еднозначен. Колкото хора, толкова различни методи за подобно намерение, но има и златни правила, които могат да помогнат. Някои от тях младежки работници..

публикувано на 14.07.24 в 11:02

Похвалите към децата - полезни или опасни?

Всеки обича да бъде оценен и похвален, но ако възрастните могат да обобщят изводи за поведението на другите към тях през похвалите, то за децата е много трудно да правят подобни анализи. Детският ум възприема похвалите твърде буквално - или положително,..

публикувано на 07.07.24 в 11:50

Модерните аромати за дома - розово масло, лавандула и хвойна

Българските етерични масла и суровини за козметиката получиха висока оценка на WPC 2024 - Световния конгрес и изложение на парфюмерията в Женева, Швейцария. Родните продукти бяха охарактеризирани като „светлина за душата“ и „топла прегръдка“,..

публикувано на 07.07.24 в 10:50

Можем ли в 21 век без смартфон - експериментът на Александър Богдан Томпсън

Александър Богдан Томпсън – сценичен фотограф, работил е и със Старозагорския куклен театър за постановката "Тайната на Ленхен", живял до 90-те години на миналия век в Германия, син на американец и българка, даже старозагорка, родственик на поета Веселин..

публикувано на 07.07.24 в 09:45

Бяла сова носи надеждата на с. Ловец, че ще спаси православната си църква

Село Ловец е на 20 км от общинския център Стара Загора. Съществуват данни, че живот тук е имало от праисторическо време.   Докато чакам да стане време за срещата ми с кметския наместник  Недялка Янкова на пустия селски площад, вниманието ми..

публикувано на 05.07.24 в 17:14

Велопътешественикът Пламен Петков с нови предизвикателства

Пламен Петков е велопътешествениk. На 35 години е, а последните му преходи са поредното предизвикателство за проверка на собствената му издръжливост.  Премина за един ден  400 км от София до Бургас на 18 -ти юни и 330 км от София до Русе на 2-ри юли..

обновено на 03.07.24 в 15:17