Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таланти ще се надпяват с песните на Комня Стоянова в Средец

Радио Стара Загора регистрира първите и последните записи на певицата.

Комня Стоянова и Никола Ганчев са сред първите солисти на Държавния ансамбъл "Филип Кутев".
Снимка: Архив Радио Стара Загора

Tалантливи изпълнители от цяла България ще се надпяват на националния фестивал "С песните на Комня Стоянова". Неговото десето издание ще се проведе на 7 септември (събота) в гр. Средец, общински център на село Драчево, родното място на голямата странджанска певица, една от първите солистки на Държавния ансамбъл "Филип Кутев".

Целта на фестивала е да популяризира богатия и разнообразен репертоар на Комня Стоянова, да предостави възможност за изява на фолклорни групи и индивидуални изпълнители на странджански и тракийски песни.

"Фестивалът няма възрастови ограничения, той ще се проведе на открита сцена пред НЧ "Пробуда" в Средец. Участниците трябва да изпълнят две странджански или тракийски песни, едната от които да бъде от репертоара на Комня Стоянова. Във всички категории се присъжда първа, втора и трета награда, както и приз "Комня Стоянова". От няколко години присъждаме и плакет на името на проф. д-р Стефан Чапкънов за висок художествен професионализъм на ръководител", информира за Радио Стара Загора Гергана Божилова от Община Средец.

Комня Стоянова (1930-1991) е родена в музикален род в село Драчево, Бургаско. Едва 18-годишна осъществява първите записи в Радио Стара Загора с оркестъра на Панайот Янев, а след като постъпва в Държавния ансамбъл за народни песни и танци, тя става обичана изпълнителка сред почитателите на странджанската песен. 

Репертоарът на Комня Стоянова надхвърля 200 песни от родния й край, който спада към етнографската група на "загорците". Разнообразие от безмензурни и хороводни, обредни и празнични - любовни, седенкарски, трапезни, трудови, хайдушки песни. Голяма част от тях певицата записва в БНР с Оркестъра за народна музика, ансамбъл "Филип Кутев", Странджанската група.  

Комня Стоянова умира на 23 август 1991 г. Няколко месеца преди нейната кончина Радио Стара Загора документира последното й участие в музикалното училище в Котел, заедно с кавалджията Никола Ганчев. 

През 1997 г. певецът Георги Драганов от Драчево издава книгата "Комня Стоянова - живот и странджанска песен".

По публикацията работи: Мирослав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Раница с мечти" в помощ на деца със специални образователни потребности

200 деца със специални образователни потребности в цяла България ще бъдат подпомогнати за новата учебна година, чрез кампанията „Раница с мечти“. Младежки Общински Съвет и Младежки Дом Сливен се присъединяват към инициативата на платформата за..

публикувано на 24.08.24 в 10:00

110 години от завръщането на малоазийските българи отбелязват в Свирачи

С тридневен събор жителите и гостите на ивайловградското село Свирачи ще отбележат 110 години от завръщането на малоазиийските българи - събитие, което се провежда през пет години, от 1974 г. насам, съобщи за Радио Стара Загора ръководителката на местната..

публикувано на 20.08.24 в 12:47

Днес е Голяма Богородица

Днес православните християни  отбелязват Успение на Пресвета Богородица, наричано още Успение Богородично или Голяма Богородица. Той  е един от най-големите християнски празници, празнуван от всички християни по света.  Християнската църква отбелязва..

публикувано на 15.08.24 в 07:03

Доброволците от благотворителната инициатива "Бъди човек" ще обходят десетки села в Ямболско по повод Голяма Богородица

Доброволците от благотворителната инициатива "Бъди човек" отново ще обходят десетки села в Ямболско. По повод светлия християнски празник Успение Богородично те ще доставят хранителни пакети на близо 200 самотни възрастни хора. Това каза за радио Стара..

публикувано на 14.08.24 в 13:10

Липса на административен капацитет и влошаване качеството на образованието са резултатите от одит на Сметната палата

Ниски резултати на учениците по български и математика, огромен дял на частните уроци, неудовлетворени родители и университетски преподаватели, сериозни разлики в образователното ниво на хората от различните региони на страната, лошо управление на..

публикувано на 26.07.24 в 12:31

Децата и радиото

Радио Стара Загора стана част от програмата на безплатния образователен STEM лагер, организиран от ИТ Академия Стара Загора. Ученици от 4 до 6 клас ни бяха на гости, за да научат повече за това как и кой работи днес в радиото, а и как са изглеждали..

публикувано на 05.07.24 в 13:47

Благотворителна кулинарна изложба "Детство без насилие"

Благотворителна кулинарна изложба - базар под надслов "За децата на Казанлък" организира сдружение „Жените на Казанлък“, тази вечер от 17:30 ч. в Младежки дом. Всички средства  ще бъдат използвани в подкрепа на кампанията за създаване на защитено..

публикувано на 20.06.24 в 15:23
Маргарита Крумова, директор отдел „Туризъм“ в община Стара Загора.

Историята на старите сгради в Стара Загора разказват на безплатен тур

На 22 юни, в събота, от 10.00 ч. в Стара Загора ще се проведе безплатен градски тур на тема “Старите сгради разказват“. Той е част от инициативата на Туристически информационен център „Стара Загора- неразказани истории по правите улици“.  Желаещите..

публикувано на 20.06.24 в 14:45

С тържествено заседание откриват 50-ото Народно събрание

50-oто Народно събрание ще бъде открито с тържествено заседание. Политическите сили в новия парламент ще представят в декларации водещите си приоритети. Първото заседание на 50-то Народно събрание ще бъде открито в 9 часа от най-възрастния депутат –..

публикувано на 19.06.24 в 08:12

6 декара "бюфет" за храна на пчелите направи на своя територия старозагорска фирма

6 декара безплатен бюфет за храна на пчелите осигури на своя територия предприятие в областта на автомобилостроенето в Стара Загора.   Преди около година и половина старозагорският завод започва работа по проект, свързан с биоразнообразието,..

публикувано на 18.06.24 в 08:35