Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ предлага преговори на всички - по приоритети. Борисов не иска да е премиер, министър или депутат

Снимка: Диана Костова, БНР

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че не желае нито да е премиер, нито министър, нито пък депутат в следващото Народно събрание.

Предложи обаче на всички партии и коалиции, които влизат в следващия парламент, да седнат да преговорят по приоритети.

Сред тях той открои най-важните: Войната в Украйна, инфлацията, енергийната сигурност, социалната справедливост.

Според Борисов, ако отново се отиде на предсрочни избори, нищо по-различно няма да се случи.

"Изборите показаха, че народът на никого не даде самостоятелно право да управлява, народът каза стига сте враждували, намерете начин... Много илюзии изчезнаха - стъпкване, чегъртане и т.н. Близо 80% от хората казаха, че искат правителство", посочи Бойко Борисов на първата пресконференция на ГЕРБ след предсрочния вот на 2 октомври.

"Предлагам на другите партии да се дръпнем назад. Ранното ми пенсиониране също се оказа неправилно. Това показват резултатите от вота. Първо и най-важно е кой е на страната на Украйна и кой не, ние сме заявили позицията си. Народът ясно показа - 67% са за проевроатлантическите партии. Народът ясно е посочил, че това са близо ¾ от населението, които са за продължаване на този път. Втората тема – инфлация, финанси, икономика, енергетика, цени. Ужасно е това, което ни завеща правителството на "Промяната". Всичко може да се реши с редовно правителство. Влизане в еврозоната, заявяваме, че влизаме там, това е второто, което предлагам на политическите лидери, пазарите веднага ще се успокоят", каза той.

Според него вариант, в който ГЕРБ да управлява с ДПС, Янев и "Възраждане", не е възможен.

"Не го виждам. Морална е победата на ГЕРБ, триумф над мракобесието. Ще предложим контактна група и преговарящи екипи. Ще поканим Плевнелиев и Паси по темата срещу Путин. Ще подкрепим социалната сфера, няма да се строи, нека ПП да сложат своята програма", добави още Борисов.

"Ще се опитаме да успокоим ситуацията, някои го наричат национално съгласие, други експертно, ние не търсим с кой да разделим, а това, което можем да направим. Ако искат управление и без лидери... Тези преговори нека да минат през всички партии, така беше 90-та година, имаше контактна група", посочи още лидерът на ГЕРБ.

Той настоя, че не поставя условия: "Нито искам да съм министър, нито депутат, нито премиер. Искаме да мине зимата и народът да оцелее по най-добрия начин".

"Моментът предполага търсене на съгласие и единение", обяви на свой ред зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев и отчете:

"От 31 избирателни района ГЕРБ-СДС печели в 24, ДПС в 5, ПП в 2. В 265 общини ГЕРБ печели в 174, ДПС - 69, левицата в 13, ПП – 8, ДБ – 1 – Грамада. Данните по общини също са красноречиви". 

Той коментира още, че целта е била да се унищожи една партия, тази на ГЕРБ.

"Какво постигнаха с целта да унищожат една партия - ИТН имат под 53 000, ПП със 167 000-по-малко, това са показателни данни", пресметна Дончев. 

"Правим анализ на адекватността на работата ни по време на изборите", посочи той и настоя, че те са истинската народна партия, защото това показвало и демографията на избирателите, гласували за тях.

Политическите централи за момента запазват мълчание относно идеята, която обяви Бойко Борисов - за контактна група от преговарящи екипи, които ще коментират отделни политики с цел успокояване на ситуацията в страната

От "Демократична България" отказаха коментар по темата, БСП и "Възраждане" ще заявят позицията си утре. 

По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!