Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски удари са поразили критична инфраструктура в Украйна, стотици селища са без ток

Центърът на Киев, 17 октомври 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският премиер Денис Шмигал съобщи днес, че руски удари са поразили критична инфраструктура в три региона. Атаката е довела до спиране на електричеството на стотици градове и селища в страната, предаде АФП. Съобщението бе направено след пет удара по Киев и атаки в Сумска и Днепропетровска област.
Най-малко шест души са загинали при днешните руски въздушни атаки срещу столицата Киев и други украински градове.

Трима души са загинали при руските удари срещу жилищен квартал на Киев рано тази сутрин, съобщи украинското президентство. 19 души са били спасени от разрушена жилищна сграда като спасителната операция продължава, уточни заместник началника на кабинета Кирило Тимошенко.  Украинската столица беше атакувана с дронове камикадзе.

Една от жертвите е жена, като тя е загинала в къща, в която е избухнала експлозия в резултат на атака с дрон. Друг човек е затрупан от отломки. Трима са хоспитализирани, съобщи в Телеграм кметът Виталий Кличко. 

Украинското президентство съобщи за три жертви в жилищна сграда в Киев.

Нанесени са удари и в Сумска област, където също се съобщава за три жертви. Пожар е избухнал в енергийно съоръжение в района на Днепропетровск след удар на ракета през нощта. Украинският премиер Денис Шмигал съобщи, че руски удари са поразили критична инфраструктура в три региона. Атаката е довела до спиране на електричеството на стотици градове и селища в страната.

В същото време руската армия съобщи, че е поразила всички набелязани цели в Украйна. "Руските въоръжени сили продължават да нанасят удари с високо-точкови оръжия и такива с прецизно насочване," се казва в изявлението на Москва.

Експлозията стана на около 2 километра от жилището ми, обясни в предването "хоризонт до обед" доц. Даниел Бенатов, който е преподавател в Техническия университет в украинската столица.

"Сутринта имаше най-малко 4 взрива", поясни той.

Цялото интервю на Валерия Николова с доц. Даниел Бенатов може да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени