Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Носителят на тазгодишната Специална награда на София за изключителни постижения и принос в националната култура

Проф. Кирил Топалов: София е един благословен от Бога град

Снимка: БТА

Проф. Кирил Топалов е носителят на тазгодишната Специална награда на София за изключителни постижения и принос в националната култура. Отличието му бе връчено на церемония в Софийската градска художествена галерия от кмета на София Йорданка Фандъкова. 

"Нашият град има особен дух и той се дължи на неговите творци“, каза столичният кмет на церемонията. 

"Нашата столица е не само красив, но и духовен град, с богата история. Един от най-старите европейски градове. Той централен град между Изтока и Запада“, отбеляза проф. Топалов при приемането на отличието. 

"София е един благословен от Бога град", добави той. Проф. Топалов благодари за оказаната му чест и присъдената му награда. 

Кирил Топалов е роден през 1943 г. в София. Професор е по литература в СУ "Св. Климент Охридски", във френски и гръцки университети.

Снимка: Диана Костова

Бил е директор на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", посланик в Гърция, Ватикана и Малтийския орден. Почетен гражданин е на Атина и София.

Автор е на научни изследвания, на четири книги с разкази и на 11 романа. Автор е на 19 пиеси, поставяни на български и чуждестранни сцени.

Наградите на Столична община се връчват в Деня на София – 17 септември, на творци и творчески екипи за ярки постижения в областта на културата в няколко категории. Връчва се още специална награда на Столична община и награда на журито. 

Интервю на Даниела Големинова с проф. Кирил Топалов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна