Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Автор:
newspapers

Европейската комисия ще одобри на 22 или на 29 януари доклада за напредъка на България и Румъния в реформата на съдебната система и борбата с корупцията, съобщава вестник Юропиън войс. Български министри досега приветстваха продължаването на следприсъединителния мониторинг като помощ за осъществяване на реформите. Външният министър Кристиан Вигенин обаче в понеделник каза, че ЕК трябва да обмисли по какъв начин да замести Механизма за сътрудничество и проверка, отбелязва изданието. Юръпиън войс съобщава, че днес ще има среща на румънския президент Траян Бъсеску с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

Директорът на Международния Валутен Фонд, Кристин Лагард, предупреди за нарастваща опасност от дефлация,  пише британският вестник Файненшъл таймс. „При ниво на инфлация по-ниско от целевите показатели на много централни банки ние виждаме растящ риск от дефлация, която може да окаже негативно въздействие на възстановяването на световната икономика”, заяви Лагард.

Неонацистката партия Златна зора е въоръжена организация. Това показват най-нови фотографии, публикувани в гръцките вестници днес.

В. Етнос твърди, че разследващите са се домогнали до стотици снимки и материали, илюстриращи активисти на Златна зора с автомати Калашников, пистолети и револвери. Смята се, че въоръжените щурмови групи са били готови даже за преврат. Новите документи показвали как членове на Златна зора репетират за гражданска война, отбелязва вестникът.

Катимерини пише, че съдебните власти разполагали с доказателства, че Златна зора е паравоенна организация и че шпицкоманди на нацистката партия са тежко въоръжени и отлично обучени.

Българска гражданка на 54 години е била арестувана във връзка със смъртта на 22-годишен велосипедист в Кипър в неделя, съобщава кипърският гръцки вестник Сайпръс мейл. Според полицията българката е ударила колоездача и е избягала от местопроизшествието.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!