Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бан Ки-мун изрази надежда, че Янукович ще предприеме мерки за осигуряване на демократичните свободи в Украйна

Автор:
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун изрази надежда, че украинският президент Виктор Янукович ще чуе гласа на народа и ще предприеме мерки за осигуряване на демократичните свободи. Бан Ки-мун заяви това на пресконференция в Мюнхен, където се провежда Международната конференция по въпросите на сигурността. На нея


Външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер се срещна с украинския си колега Леонид Кожара. Основна тема на срещата е била съдбата на украинския опозиционен активист Дмитро Булатов, който заяви, че е бил отвлечен и изтезаван. Щайнмайер настойчиво e призовал Кожара украинското правителството да не пречи на заминаването на тежко ранения опозиционер за лечение в Германия, ако самият той пожелае.  Украинската полиция започна разследване по отвличането на Булатов.

Украинският опозиционер Арсений Яценюк обвини армията в Украйна, че се опитва да сплаши протестиращите. Яценюк се срещна в Мюнхен с германския президент Йоахим Гаук, съобщи Франс прес. Яценюк, който отказа да оглави украинското правителство, както му предложи Янукович, разговаря в Мюнхен и с ръководителката на европейската дипломация Катрин Аштън.

Днес американският държавен секретар Джон Кери ще се срещне за пръв път с основните фигури в украинската опозиция, вероятно и с Виталий Кличко, който се очаква да пристигне в Мюнхен.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!