Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камарата на представителите на Конгреса в САЩ подкрепи европейските стремежи на украинския народ

Автор:
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Камарата на представителите на американския Конгрес прие резолюция в подкрепа на европейските стремежи на украинския народ и отправи призив за спокойствие към всички страни, предаде Франс прес.  Резолюцията, приета с 381 гласа и само 2 против, гласи, че: Камарата подкрепя демократичните и европейски стремежи на украинския народ, както и правото му да избере своето бъдеще свободно, без сплашване или страх. 

В документа долната камара на Конгреса осъжда разпръсването със сила от полицията на проевропейските протестиращи в Киев, както и тормоза и насилията срещу журналисти. Отказът на президента Янукович да води диалог с водачите на опозицията доведе до продължително насилие, няколко смъртни случая и стотици ранени, както и до множество обвинения за полицейско насилие, се казва в резолюцията.

Камарата призовава Съединените щати и Европейския съюз да предупредят украинските ръководители, че онези, които разрешават или извършват насилие срещу мирни протестиращи, ще трябва лично да дават сметка за това. Отправен е и призив към всички страни да се включат в конструктивен и траен диалог.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!