Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Автор:

Западният печат продължава да следи отблизо събитията в Украйна, но фокусът днес е насочен основно към напрежението в автономната република Крим.

"В Крим руснаците се съпротивляват на Майдана", съобщава в заглавие френският вестник Фигаро. "След революцията на Майдана са многобройни тези, които биха предпочели да отстъпят на Кремъл цялата територия на Крим, с което подхранват в Киев страха от сепаратизъм", пише Фигаро.

Британският Индипендънт прогнозира в заглавие, че вероятността Русия да присъедини Крим е малка. "Крайно невероятно би било новото правителство в Киев да направи нещо, което би провокирало Кремъл директно, например да поиска изтегляне на руския флот от Севастопол", смята вестникът.

Френският вестник Монд и германското списание Шпигел дават интересна гледна точка към събитията в Украйна, обръщайки внимание, че Иран следи извънредно внимателно какво се случва в бившата съветска република. "Превратът срещу украинския президент Виктор Янукович и победата на протестиращите в Украйна не са по вкуса на иранските консерватори", съобщава Монд. От цитирани публикации в ирански медии става ясно, че в Техеран разглеждат украинската криза като организиран заговор на Европа и САЩ.

Руският сенат - Съветът на федерацията, създаде вчера специална комисия за мониторинг на ситуацията в Украйна. Днес ще се разбере дали Държавната дума ще изпълни искането на опозиционните фракции за специално заседание по украинския въпрос, пише Комерсант.

Инициативите на руските законотворци пораждат логични въпроси, пише Новие известия. Политолози припомнят подписания през 1994-та г. меморандум от Будапеща, според който във връзка с "ядреното саморазоръжение на Киев" Русия, САЩ и Великобритания са дали на Украйна гаранции за суверенитета и националната й сигурност. Украйна изпълни поставените й условия, изтъква всекидневникът.

Германските медии широко коментират новото италианско правителство и най-вече младостта на новия италиански премиер Матео Ренци, пишат вестниците Кориере дела сера и Стампа. Някои от коментарите обаче изобщо не са ласкави. Вестник Тагесцайтунг се подиграва на италианския премиер, като го оприличава на британския комедиен персонаж Мистър Бийн. Изданието публикува дори серия от снимки, на които според него била документирана поразителната прилика на Ренци с Мистър Бийн.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!