Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Вотът в Крим за  присъединяване към Русия е израз на самоопределяне, както при случаите с Гибралтар и Фолкландските острови, които бяха одобрени от ООН, заявява в статия за Дейли ТЕЛЕГРАФ  руският посланик в Обединеното кралство Александър Яковенко. По думите хората изглежда са чули и аргументите на правителството в Лондон за допитването за независимост на Шотландия, че е по-добре да са част от една по-голяма и стабилна държава. Посланикът отбеляза още, че жителите на полуострова са били принудени да вземат бързо решение за своето бъдеще, тъй като малка група от екстремистки настроени хора е започнала да придобива власт по време на февруарската революция в Украйна.

Съединените щати обмислят да разрешат изпращането на преносими зенитни установки на сирийските бунтовници, пише Гардиън. Американският президент Барак Обама се опитва да успокои краля на Саудитска Арабия Абдула и да го убеди, че Вашингтон не е заел твърде мека позиция по отношение на конфликта в Сирия. Саудитските власти са обезпокоени от отговора на американците за гражданската война в Сирия и притискат Съединените щати да им позволят да изиграят главна роля в изпращането на защитни системи на бунтовниците, обяснява изданието.

Издирването  на полета на изчезналия самолет на Малайзийските авиолиниивероятно ще бъде най-скъпото в историята на авиацията, посочва вестник Саут Чайна Морнинг Пост, като цитира китайски учен. Според него общият размер на разходите може да стигне 10 пъти разноските за издирването на самолета на Ер Франс, който се разби през 2009 година на път от Рио де Жанейро за Париж. Франция и Бразилия похарчиха над 4 млн. за двегодишните усилия по намиране и изваждане на черните кутии на машината.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!