Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Манастирът "Свети Георги Победоносец“ - чудодеен в миналото, с "жива" мисия в настоящето

Снимка: svetimesta.com

Манастирите в България са онези светилници, в които е създадена и опазена нашата история, книжнина и духовна същност. Такъв е и манастирът "Свети Георги Победоносец“, който се намира над Хаджидимово и датира от старо време – 12-13 век. Той обаче има и “жива“ мисия в настоящето. Там двамата монаси и послушници учат децата на православие, на любов към познанието и на човечност.

Манастирът е разрушен по време на османското нашествие и е възстановен преди около 150 години.

Необикновената история на "Свети Георги Победоносец“, разказва отец Теофил:

Преди години човек от местността – дядо Атанас получава видение. В съня му се появява свети Георги, който го приканва да го изрови от руините. На третия път старецът отива до мястото на разрушения български манастир и започва да рови в земята. Тогава турчинът, който е бил собственик на мястото, се опитал да изгони натрапника. Друг, по-възрастен турчин му казва, че това е било свято място за българите и той им го преотстъпва.

Дядо Атанас разровил чудотворната икона на св. Георги – светинята на манастира, която става причината да се възстанови църквата и след това целият манастир. Различни хора идвали да се молят пред иконата. Започнали да се случват чудеса и за кратко време хората събират пари и предприемат строежа на голямата църква, още по време на робството. Било е нужно разрешение. Хората са имали ограничението църквата да е вкопана в земята, но се оказало, че теренът е много каменист и тя станала висока.

1979 година става голям пожар в църквата. Всичко изгаря, освен иконата на св. Георги.

В днешно време обаче манастирът е център на православието и българщината, споделя отец Теофил:

Повече от 20 години деца идват организирано с учителите в манастира. Виждаме ползата за децата. Освен на християнските ценности, обръща се внимание и на родолюбието, на историята и природата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!