10 октомври – Ден на българските архиви – над 2 километра документи се пазят в ДА-Благоевград


Благоевградският архив е един от първите в България. При създаването на мрежата  териториално-административното устройство на държавата е включвало 12 области, част от които е Благоевградска. „Нашата мисия е да издирваме, съхраняваме, опазваме документите, и не по-малко важна  е работата ни да ги предоставяме на потребителите на архивна информация“- това заяви за Радио Благоевград Петър Станев, ръководител на ДА-Благоевград. През 66-те години от създаването си в институцията са събрани 2 линейни километра документи. Те са организирани в 3 големи масива, които включват над 200 000 архивни единици.

Експертна комисия дава оценка на всеки документ според степента му на значимост. В благоевградския архив се съхраняват 22 особено ценни и уникални документи. Сред тях са 4 фермана-османски заповеди за  ремонт и строителство на черкви. Най-старият от тях е за черквата „Свети Димитър“ в село Тешово, който е от 1837 година. Сред особено ценните документи са регистрите за населението на Неврокоп, Банско, Баня.

Снимка           Снимка


Най-старата книга, съхранявана в архива е на латински език и датира от 1753 година.

От 10 години в ДА-Благоевград се извършва процесът на дигитализация – сканиране на документи, които се качват на обща платформа в системата на архивите. Тя е публична и общодостъпна. Към момента от благоевградския архив  са качени над 1500 снимки в тази информационна система, както и над 16 000 листа от документи.

Снимка


Вижте още

Коледен панаир събра малки и големи в Благоевград

Детски коледен панаир отвори врати за поредна година в Благоевград. Събитието събра десетки малки и вече пораснали жители и гости на община Благоевград. Инициативата започна вчера в сградата на бившия Младежки дом в Благоевград, продължава и днес до 17 часа.  Коледните ателиета са организирани от Фондация „EASY ART”, с председател Станка Желева, с..

публикувано на 16.12.18 в 14:29

Георги Господинов: Коледите са направени от книгите, които сме чели

В предаването на Радио Благоевград за литературата като събитие и събитията в литературата "Страници", Георги Господинов припомни онези думи и смисъла, вложен в тях, чрез които преди години предложи инициативата „Подари книга за Коледа“. Една инициатива, която не е „акция“, а движение, дух, разбиране за смисъл и посока: „ Защото..

публикувано на 16.12.18 в 12:21

Шофьорите трябва да съобразяват избора на скоростта със зимните условия

Инспектор Димитър Николов - началник на сектор „Пътна полиция“ при Областната дирекция на МВР в Благоевград бе гост на рубриката „Автомобилен свят“, излъчвана всеки петък във времето от 15.00 до 16.00 часа.  От разговора стана ясно, че голяма част от шофьорите не се съобразяват с реалните зимни условия и пътуват с износени гуми и неподготвени..

публикувано на 14.12.18 в 16:42

Радио Благоевград получи първия си коледен подарък - джаз парчето „5 сутринта в Манхатън“

Пианистът Васил Василев-Бил подари на Радио Благоевград  джаз композицията „5 сутринта в Манхатън“, написана по поръчка на прочутия кубински музикант Артуро Сандовал и номинирана за „Грами“. "5 сутринта в Манхатън" Васил Василев-Бил написва в нюйоркското метро на зазоряване, върху касова бележка. След това, само няколко часа по-късно, за..

публикувано на 13.12.18 в 17:18

Журналисти от Радио Благоевград в непосредствена близост до терористичния атентат в Страсбург

3-ма убити и 13 ранени, такава е тъжната равносметка от снощния терористичен акт в центъра на Страсбург. По информация на местните медии и полицията, извършителят или извършителите, все още не са заловени. Идентифициран е единият от стрелците-29 годишният Шекат Шериф, следен от властите за различни престъпления. Преди броени дни, полицията го е..

публикувано на 12.12.18 в 14:45

„Дай малко, направи много!” от студенти за децата от Преходното жилище в Благоевград

Щанд с ръчно направена коледна украса – картички и сувенири, както и сладкиши и баница с късмети, подредиха днес в центъра на Благоевград второкурсници от специалност „Връзки с обещствеността“ в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Инициативата е под наслов „Дай малко, направи много!”, като със събраните средства ще бъдат..

публикувано на 12.12.18 в 14:15

На рождения ден на Радио Благоевград гост-водещ бе заместник-областният управител на Благоевград Иван Стоянов

В следобедния блок на Радио Благоевград на 11 декември, в рубриката „На твое място“, гост-водещ на Бойка Браткова, бе заместник-областният управител на Благоевград, Иван Стоянов. Навръх рождения ден на Радио Благоевград, с неговите събеседници той акцентира върху значението на обществените медии, като фактор за развитието на обществото...

публикувано на 12.12.18 в 13:15