Осемчасов къртовски труд в Гърция за 25 евро на ден

 „Тъжна е картината в българското село. България не е в Европейския съюз що се отнася до сектор земеделие, парите от еврофондовете отиват в ръцете на определен кръг едри земеделци. Затова често казвам, че гражданите станаха селски производители, което е парадоксално, а селяните избягаха в други държави да гонят земеделието “-категоричен е Иван Сабахлъков, земеделски производител от Хаджидимово, който покани екип на Радио Благоевград да установи на място една тъжна реалност-все повече жители на гоцеделчевско предпочитат да работят за гърците, вместо да обработват българската земя.

Репортерската ни проверка на картофеното поле край едно от пограничните гръцки села, установи точно това-българи масово вадят гръцки картофи за 25 евро на ден. „Трудът е тежък, чисто изкарваме 45 лева на ден, за осемчасов къртовски труд, но и на това сме доволни, защото в България получаваме около 300-400 лева заплата, а това е крайно недостатъчно, за да изхранваме семействата си“-коментираха част от българите, избрали да работят за гърците. „Тютюнът не ни е платен, картофите няма кой да изкупи, как и защо да стоим в България“-жалват се още българските земеделци, които са доволни от гръцките работодатели.Нектариес е гръцки фермер, който отглежда около 300 декара с картофи и наема само българи за работна ръка, защото гърците не работят земеделска работа. Коментира, че „сънародниците ни са работливи и че в Гърция се живее добре, защото кризата вече е отминала“.

Подробностите можете за чуете в репортажа на Биляна Славчева, както и в разговорите с Иван Сабахлъков и с гръцкия фермер Нектариес:

Вижте още

За община Дупница 2018 година ще бъде сред най-успешните

Този извод направи в Деня на Дупница-19-ти октомври кметът на общината инж. Методи Чимев. Дълговете на общината вече са под 4 милиона, което прави община Дупница сред най-стабилните финансово в момента. (Чуйте звуковия файл...) Работи се на няколко големи обекта- реконструкция на най-големия жилищен район-..

публикувано на 19.10.18 в 16:33

„Изкуството като мечта и мечтите в изкуството – 3“

Така се нарича младежката сцена, на която млади таланти от София, Видин и Благоевград се представят и състезават с песни и танци в рамките на Националния студентски фестивал на изкуствата. Проф. Йордан Гошев откри проявата. „Щастлив съм, че младите хора представят изкуството във всички негови разновидности от фолклор, през класика до популярни..

публикувано на 19.10.18 в 14:13

Етажната собственост - права и задължения

   „Да си домоуправител е трудна и неблагодарно работа“ -  категоричен е 83 годишният Иван Стойнев, който е бил 37 години домоуправител в един от блоковете в благоевградския квартал „Струмско“. По думите му, най-трудно е събирането на таксата за текущите ремонтни дейности, които се налагат в етажната собственост.  „Все още има недобросъвестни..

публикувано на 18.10.18 в 17:49

Защо Кумчо Вълчо се бои от Червената шапчица ...или какво още твърдят бабините деветини

Историята не знае и няма точни сведения откога датира философията на „бабините деветини“. Това е факт, вероятно оспорим, но важното е, че много от тези запазени във фолклорната памет бабини приказки са поставили началото на художествените устни текстове, които в миналото са имали силата на библейски мъдрости. И така се е започнало с къси  бабини..

публикувано на 18.10.18 в 17:02

Безплатни курсове по английски за журналисти предлага Американският университет в България

Американският университет в България предлага напълно безплатни курсове по английски език за действащи журналисти от всички медии и студенти по журналистика от 3-и и 4-и курс. Обучението започва през месец ноември 2018 г. в София. Курсът се провежда за втори път у нас. "Целта на проекта е да дадем възможност на журналистите да..

публикувано на 18.10.18 в 15:27

Безплатни прегледи за пациенти с нарушения на съня се провеждат в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда

 Специалисти от Клиниката по неврология и медицина на съня от Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда ще преглеждат безплатно пациенти със симптоми на нарушения на съня. Кампанията стартира на 15 октомври и ще продължи 2 месеца.  Необходимо е предварително записване на тел: 02/403 4000, 02/403 4911 и 0884 993 248. Безвъзмездните консултации..

публикувано на 18.10.18 в 13:58

Миглена Михайлова: Все още се делим на „наши“ и ваши“ спрямо етническата принадлежност

Обществото ни не е променило негативните си нагласи към представителите на конкретни малки етнически общности. В тази посока има още много да се желае. Това каза в следобедния блок на Радио Благоевград на 16 октомври, адвокат Миглена Михайлова. Тя е представител на ромския етнос и има богат опит в реализирането на проекти, насочени към..

публикувано на 17.10.18 в 16:55