Осемчасов къртовски труд в Гърция за 25 евро на ден

 „Тъжна е картината в българското село. България не е в Европейския съюз що се отнася до сектор земеделие, парите от еврофондовете отиват в ръцете на определен кръг едри земеделци. Затова често казвам, че гражданите станаха селски производители, което е парадоксално, а селяните избягаха в други държави да гонят земеделието “-категоричен е Иван Сабахлъков, земеделски производител от Хаджидимово, който покани екип на Радио Благоевград да установи на място една тъжна реалност-все повече жители на гоцеделчевско предпочитат да работят за гърците, вместо да обработват българската земя.

Репортерската ни проверка на картофеното поле край едно от пограничните гръцки села, установи точно това-българи масово вадят гръцки картофи за 25 евро на ден. „Трудът е тежък, чисто изкарваме 45 лева на ден, за осемчасов къртовски труд, но и на това сме доволни, защото в България получаваме около 300-400 лева заплата, а това е крайно недостатъчно, за да изхранваме семействата си“-коментираха част от българите, избрали да работят за гърците. „Тютюнът не ни е платен, картофите няма кой да изкупи, как и защо да стоим в България“-жалват се още българските земеделци, които са доволни от гръцките работодатели.Нектариес е гръцки фермер, който отглежда около 300 декара с картофи и наема само българи за работна ръка, защото гърците не работят земеделска работа. Коментира, че „сънародниците ни са работливи и че в Гърция се живее добре, защото кризата вече е отминала“.

Подробностите можете за чуете в репортажа на Биляна Славчева, както и в разговорите с Иван Сабахлъков и с гръцкия фермер Нектариес:

Галерия

Вижте още

Коледен панаир събра малки и големи в Благоевград

Детски коледен панаир отвори врати за поредна година в Благоевград. Събитието събра десетки малки и вече пораснали жители и гости на община Благоевград. Инициативата започна вчера в сградата на бившия Младежки дом в Благоевград, продължава и днес до 17 часа.  Коледните ателиета са организирани от Фондация „EASY ART”, с председател Станка Желева, с..

публикувано на 16.12.18 в 14:29

Георги Господинов: Коледите са направени от книгите, които сме чели

В предаването на Радио Благоевград за литературата като събитие и събитията в литературата "Страници", Георги Господинов припомни онези думи и смисъла, вложен в тях, чрез които преди години предложи инициативата „Подари книга за Коледа“. Една инициатива, която не е „акция“, а движение, дух, разбиране за смисъл и посока: „ Защото..

публикувано на 16.12.18 в 12:21

Шофьорите трябва да съобразяват избора на скоростта със зимните условия

Инспектор Димитър Николов - началник на сектор „Пътна полиция“ при Областната дирекция на МВР в Благоевград бе гост на рубриката „Автомобилен свят“, излъчвана всеки петък във времето от 15.00 до 16.00 часа.  От разговора стана ясно, че голяма част от шофьорите не се съобразяват с реалните зимни условия и пътуват с износени гуми и неподготвени..

публикувано на 14.12.18 в 16:42

Радио Благоевград получи първия си коледен подарък - джаз парчето „5 сутринта в Манхатън“

Пианистът Васил Василев-Бил подари на Радио Благоевград  джаз композицията „5 сутринта в Манхатън“, написана по поръчка на прочутия кубински музикант Артуро Сандовал и номинирана за „Грами“. "5 сутринта в Манхатън" Васил Василев-Бил написва в нюйоркското метро на зазоряване, върху касова бележка. След това, само няколко часа по-късно, за..

публикувано на 13.12.18 в 17:18

Журналисти от Радио Благоевград в непосредствена близост до терористичния атентат в Страсбург

3-ма убити и 13 ранени, такава е тъжната равносметка от снощния терористичен акт в центъра на Страсбург. По информация на местните медии и полицията, извършителят или извършителите, все още не са заловени. Идентифициран е единият от стрелците-29 годишният Шекат Шериф, следен от властите за различни престъпления. Преди броени дни, полицията го е..

публикувано на 12.12.18 в 14:45

„Дай малко, направи много!” от студенти за децата от Преходното жилище в Благоевград

Щанд с ръчно направена коледна украса – картички и сувенири, както и сладкиши и баница с късмети, подредиха днес в центъра на Благоевград второкурсници от специалност „Връзки с обещствеността“ в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Инициативата е под наслов „Дай малко, направи много!”, като със събраните средства ще бъдат..

публикувано на 12.12.18 в 14:15

На рождения ден на Радио Благоевград гост-водещ бе заместник-областният управител на Благоевград Иван Стоянов

В следобедния блок на Радио Благоевград на 11 декември, в рубриката „На твое място“, гост-водещ на Бойка Браткова, бе заместник-областният управител на Благоевград, Иван Стоянов. Навръх рождения ден на Радио Благоевград, с неговите събеседници той акцентира върху значението на обществените медии, като фактор за развитието на обществото...

публикувано на 12.12.18 в 13:15