С възстановка на битка отбелязват годишнина от Сръбско-българската война в Брезник

Снимка: БТА


„С тази възстановка, искаме да отдадем почит на всички загинали в тази война, както и да отбележим, че битката в местността „Чурек“ на Бърдото, е била от стратегическо важно значение за изхода на Сръбско българската война. Въпреки, че битката тук завършва трагично, тя е оказала огромно значение за изхода на бойните действия при Сливница“ - коментира за Радио Благоевград Мария Добревкска, зам.кмет в община Брезник.

„Над 80 членове на Национално Дружество „Традиция“ ще влязат в ролята на героите от отряда на капитан Кисов, те ще бъдат облечени в съответните униформи, ще носят и оръжие, ще има и гърмежи, както и всичко, което се е случвало в една реална военна битка. Такава възстановка се прави за първи път както в област Перник, така и в брезнишко. Каним всички жители и гости на Брезник, в 11 ч., в неделя, 11 ноември, да се потопят в атмосферата на това историческо събитие, толкова важно за нашия край“ - коментира още Мария Добревска, зам. кмет в община Брезник.

Подробностите можете да чуете в звуковия файл в интервюто на Биляна Славчева с Мария Добревска


Вижте още

Топлото време не бива да ни заблуждава

Въпреки високите температури общините взеха сериозни мерки за дните, когато температурите няма да бъдат над нулата и основните пътища ще бъдат заснежени. В това ни убеди кметът на община Струмяни Емил Илиев, който бе гост в предаването "Днес". Сключени са договори с фирмите, които трябва да почистват пътищата до 24-те селища в по-високите части...

публикувано на 16.11.18 в 16:56

„Политически некоректно“ - Петър Волгин с провокация към статуквото

Днес в предаването за политика на Радио Благоевград - „Събития и личности“, на мястото на водещия Давид Калпачки бе Петър Кичашки, член на КЗД и изпълнителен директор на ИМП. Един от събеседниците, с които разговаря в ефира на медията ни, бе журналистът от БНР Петър Волгин, а поводът бе новата му книга „Политически некоректно"...

публикувано на 16.11.18 в 12:20
Красимир Елинов

Добрината няма граници

Да помагаш не само на хората, а на всички живи същества, е благородство, което не всеки притежава. Затова му даваме гласност, с надеждата, че доброто е заразно и благородният жест на един човек, ще провокира още много подобни добрини.   Припомняме историята на две бедстващи, повече от 50 часа, ловни кучета, високо в Пирин планина, които..

публикувано на 15.11.18 в 15:16

Европейските рестрикции убиват българското животновъдство

Производството на месо и млечни продукти в Европа трябва да бъде съкратено с 50% до 2050 г. Така ще бъдат постигнати целите от Парижкото споразумение. Затова призовават от независимия фонд Rural Investment Support For Europe (RISE),  базирайки се на данни от доклад по темата. В него се казва, че в момента жителите на Европа консумират средно два..

публикувано на 15.11.18 в 15:13

Училище на бъдещето и иновациите

Природо-математическата гимназия „Яне Сандански“ в град Гоце Делчев е училище с традиция. Това учебно заведение след 24 месеца ще навърши 100 години от създаването си, но доказва, че може да бъде мечтаното и искано училище на бъдещето.   Може би в това училище гимназистите не си тръгват при звука на последния звънец. Причините за изброяване са..

публикувано на 14.11.18 в 15:22

Първи национален фестивал „Детска мелодия на годината“

На 22 декември в зала 1 на НДК в столицата ще се състои заключителният концерт на Националния фестивал „Детска мелодия на годината“. Фестивалът е организиран от сдружение „За българската музика и изкуство“.  „Целите на инициативата са да приобщи младите хора в България и по света към българския дух и култура чрез нови, стойностни детски песни,..

публикувано на 14.11.18 в 13:54

Надя Дренска: В някои болници липсват дори консумативи като абокати и интубационни тръби за недоносените бебета

“Големи чудеса за малките герои”: Започна кампания за купуване на апаратура за недоносени бебета Фондация „Нашите недоносени деца“ започна кампания за набиране на средства за животоспасяваща медицинска апаратура за недоносени бебета. Всяка година у нас се раждат около 6000 недоносени бебета, или около 10 процента от..

публикувано на 14.11.18 в 13:27