26-годишният фермер Антон Тотев от Сандански: За успешен бизнес са нужни хубави идеи и ясна визия

 

Младият предприемач Антон Тотев от град Сандански представи България на Петия конгрес на младите фермери в Брюксел, след като спечели приза „Най-добър млад фермер на България“. Той създаде високотехнологична оранжерия за целогодишно производство на екологично чиста зелена салата. 

Неговата оранжерия е уникална с това, че за първи път в България хидропониката – технология за отглеждане на растения без да се използва почва, има целогодишна реколта от живи салати. Антон Тотев разработва проект по Програмата за развитие на селските райони, като за изграждането на модерната оранжерия влага и допълнително финансиране. 2 години е разработвал проекта, 2 години оранжерията е изграждана, и от 1 година има производство. 


Снимка           Снимка

Завършил е висшето си образование в Швейцария като финансист, но съдбата решава друго. Част от бизнеса на семейството му е земеделието – отглеждат ябълки и череши и „за нас е престъпление България с толкова много природни ценности и уникален климат, да не се отглежда нищо на тази плодородна земя“ - казва Антон и допълва, че българското земеделие ще върне старата си слава и отново ще стане водещ сектор. Земеделието по целия свят е семеен бизнес, изградено е на база семейни традиции, казва Антон и съжалява, че тази връзка в България е загубена.

Снимка

26-годишният амбициозен фермер от Сандански е убеден, че със средствата от европейски проекти трябва да се създава ново модерно производство, а то се прави „когато имаш добри идеи и ясна визия, а моята визия и на семейството ми е да произвеждаме продукция за България, използвайки модерните технологии“.

Интервю с Антон Тотев можете да чуете в звуковия файл


Вижте още

„Джумайчета“ в студиото на Радио Благоевград

Детска фолклорна формация „Джумайчета“ към Читалище „Н. Вапцаров- 1866г.“- Благоевград с ръководител Иван Кацарски гостуваха в студиото на радио Благоевград. Съвсем скоро фолклорната формация ще отпразнува 10-ти рожден ден. Подготовката за празника вече започва, съпроводена е с много емоции и вълнения. За всичко това, за успехите..

публикувано на 19.05.19 в 14:40

Тестването на ТОЛ - системата се прави в момента

Това заяви в интервю за Радио Благоевград Магдалена Милтенова - председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи.  На срещата с премиера Бойко Борисов  е уточнено, че реалните заплащания на преминаванията могат да станат евентуално през ноември. Дотогава ще се правят изчисления на таксите, ще се пресметнат разходите, трябва да се изградят и..

публикувано на 17.05.19 в 16:56
Проф. Лазар Копринаров

„Човекът няма природа, има история“– Хосе Ортега и Гасет

Думите са на испанския философ, социолог и есеист Хосе Ортега и Гасет, работил през първата половина на 20 век. Днес Центърът за изследване и разпространение на политически и философски идеи към катедра „Философски и политически науки“ в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград и представители на издателска къща проведоха научен семинар, на който..

публикувано на 17.05.19 в 13:29

Здравка Евтимова: В писането ще те запомнят, ако нарушиш правилата

Снощи Здравка Евтимова се срещна със свои читатели в Регионална библиотека "Димитър Талев" в Благоевград. Гостуването бе част от програмата на тазгодишното издание на "Литера Експо". Разказвайки за свое неотдавнашно участие на голям литературен форум в Китай, писателката сподели: " Помолиха ме да напиша десет правила за младите писатели. Направих го, но..

обновено на 17.05.19 в 10:04

Стани врабчеброец!

На 18 май, събота ще се проведе Третото национално преброяване на врабчетата „Ние броим врабчетата 3“.   „В инициативата може да се включи всеки доброволец, като за целта трябва предварително да си избере място, което ще наблюдава във времето от 9 до 12 ч. и да го регистрира на сайта: https://www.vrabcheta.bg .   Обикновено..

публикувано на 16.05.19 в 14:28

С македонски пчели подсилват пчелините в кюстендилско

   „За щастие, в кюстендилско нямаме много отровени пчелни семейства, заради растително защитните мероприятия, но за съжаление, има доста загинали пчели, вследствие на други комплексни причини - като изтощаване на пчелните семейства, липсата на достатъчно хранителни запаси и зазимяването с предимно стари пчели в пчелните семейства...

публикувано на 16.05.19 в 14:24

Ще купуваме вносни и скъпи череши

  „Заради неблагоприятните климатични условия от началото на годината, априлските слани и нестабилното пролетно време, черешовата реколта в кюстендилско няма да бъде много добра“ -  коментира за Радио Благоевград земеделският производител от района на Дупница Кирил Димитров. Според него, това е причината тази година да купуваме вносни и..

публикувано на 16.05.19 в 14:21