26-годишният фермер Антон Тотев от Сандански: За успешен бизнес са нужни хубави идеи и ясна визия

 

Младият предприемач Антон Тотев от град Сандански представи България на Петия конгрес на младите фермери в Брюксел, след като спечели приза „Най-добър млад фермер на България“. Той създаде високотехнологична оранжерия за целогодишно производство на екологично чиста зелена салата. 

Неговата оранжерия е уникална с това, че за първи път в България хидропониката – технология за отглеждане на растения без да се използва почва, има целогодишна реколта от живи салати. Антон Тотев разработва проект по Програмата за развитие на селските райони, като за изграждането на модерната оранжерия влага и допълнително финансиране. 2 години е разработвал проекта, 2 години оранжерията е изграждана, и от 1 година има производство. 


Снимка           Снимка

Завършил е висшето си образование в Швейцария като финансист, но съдбата решава друго. Част от бизнеса на семейството му е земеделието – отглеждат ябълки и череши и „за нас е престъпление България с толкова много природни ценности и уникален климат, да не се отглежда нищо на тази плодородна земя“ - казва Антон и допълва, че българското земеделие ще върне старата си слава и отново ще стане водещ сектор. Земеделието по целия свят е семеен бизнес, изградено е на база семейни традиции, казва Антон и съжалява, че тази връзка в България е загубена.

Снимка

26-годишният амбициозен фермер от Сандански е убеден, че със средствата от европейски проекти трябва да се създава ново модерно производство, а то се прави „когато имаш добри идеи и ясна визия, а моята визия и на семейството ми е да произвеждаме продукция за България, използвайки модерните технологии“.

Интервю с Антон Тотев можете да чуете в звуковия файл


Вижте още

„На твое място“ - Димитър Борумов - председател на Детски парламент - Благоевград

В предаването “Неделя у дома“, в рубриката „На твое място“, която е част от събитията посветени на отбелязването на 45 години от създаването на Радио Благоевград, днес  бе  16-годишният Димитър Борумов - председател на Детски парламент – Благоевград. Гости в студиото на Радио Благоевград бяха Росилора Терзиева – преподавател по БЕЛ от..

публикувано на 09.12.18 в 15:39

Общо 30 военни паметника в Област Благоевград бяха вписани в регистрите за първи път

Това е реултатът от двуседмичната експедиция, имаща за цел да издири и впише в регистрите военни паметници и паметни знаци, които досега са оставали неописани, за първите резултати от която ви съобщихме в миналото издание на предаването на Радио Благоевград за история и национална култура „Изгрей зора“.  Инициативата на Регионалния исторически..

публикувано на 09.12.18 в 11:43

Честит рожден ден на големия Стефан Данаилов!

Още в ранното утро на 9 декември поздравихме големия български актьор Стефан Данаилов за неговия рожден ден. Приятелите го наричат Ламбо, неговите студентите – Мастера. Той е народен артист, изиграл е стотици роли в киното, театъра и телевизията, професор e по актьорско майсторство и ….политик. Беше министър на културата,  сега отново -..

публикувано на 09.12.18 в 11:05

Мая Методиева за Иван Методиев: Той беше с буен нрав, но когато пишеше, ставаше благ

Тези думи на съпругата на изключителния български поет, изпратила го в последния му път, прозвучаха в предаването на Радио Благоевград за събитията в литературата и литературата като събитие „Страници“. При една от малкото предоставяни ѝ възможности да разкаже за Иван Методиев, тя допълни: „Една нощ баща му сънува, че е облечен с мундир, на който..

публикувано на 09.12.18 в 10:53

За учителя с любов и за предизвикателството да провокираш подрастващите

В рубриката „На твое място“ в следобедния блок на Радио Благоевград на 6 декември, гост-водещ бе преподавателят по история в НХГ „Св.св. Кирил и Методий“ в Благоевград Николай Куколев .  Със своите събеседници той коментира развитието на българското образование и социалните предпоставки за качествено обучение в българското училище...

публикувано на 07.12.18 в 17:20

Българските международни шофьори ще протестират в Румъния и Брюксел

Със своето решение Съветът на Европейския съюз сериозно ощети българските превозвачи, които, ако изискванията не се променят, ще трябва да се връщат в България на всеки четири седмици.  Това стана по предложение на Австрия, срещу което гласуваха няколко държави, между тях и нашата.  Според евродепутата Андрей Новаков българските..

публикувано на 07.12.18 в 17:11

За каузите на Боян Петров

В Регионалния исторически музей в Благоевград е експонирана единствената по рода си фотоизложба в България, показваща природното разнообразие на Кресненското дефиле. Фотосите са дело на Боян Петров,  превърнал приживе в лична кауза опазването на природата у нас.  25-те  фотографии са обединени под мотото „Каузите на Боян Петров –..

публикувано на 07.12.18 в 11:47