26-годишният фермер Антон Тотев от Сандански: За успешен бизнес са нужни хубави идеи и ясна визия

 

Младият предприемач Антон Тотев от град Сандански представи България на Петия конгрес на младите фермери в Брюксел, след като спечели приза „Най-добър млад фермер на България“. Той създаде високотехнологична оранжерия за целогодишно производство на екологично чиста зелена салата. 

Неговата оранжерия е уникална с това, че за първи път в България хидропониката – технология за отглеждане на растения без да се използва почва, има целогодишна реколта от живи салати. Антон Тотев разработва проект по Програмата за развитие на селските райони, като за изграждането на модерната оранжерия влага и допълнително финансиране. 2 години е разработвал проекта, 2 години оранжерията е изграждана, и от 1 година има производство. 


Снимка           Снимка

Завършил е висшето си образование в Швейцария като финансист, но съдбата решава друго. Част от бизнеса на семейството му е земеделието – отглеждат ябълки и череши и „за нас е престъпление България с толкова много природни ценности и уникален климат, да не се отглежда нищо на тази плодородна земя“ - казва Антон и допълва, че българското земеделие ще върне старата си слава и отново ще стане водещ сектор. Земеделието по целия свят е семеен бизнес, изградено е на база семейни традиции, казва Антон и съжалява, че тази връзка в България е загубена.

Снимка

26-годишният амбициозен фермер от Сандански е убеден, че със средствата от европейски проекти трябва да се създава ново модерно производство, а то се прави „когато имаш добри идеи и ясна визия, а моята визия и на семейството ми е да произвеждаме продукция за България, използвайки модерните технологии“.

Интервю с Антон Тотев можете да чуете в звуковия файл


Вижте още
Село Дивотино, община Перник

Парадокс: Мина копае в Дивотино, оказва се, че селото е дадено на концесия

Оказва се, че в последно време мина все повече копае съвсем близо до къщите на хората в село Дивотино. Според кмета на селото Румен Сергиев мината вече копае на разстояние около 200 метра от селото.  На провелото се общоселско събрание хората са изразили своето твърдо решение да се противопоставят на тихото нашествие към домовете им. Жители..

публикувано на 22.02.19 в 16:41

П. Байкушев: Губим подготвените млади кадри от строителния сектор

Строителството е част от вторичния сектор на стопанството. Представлява производствена дейност, при която от първични и полуобработени материали или готови изделия, с помощта на работна сила и машини, се изграждат строителни обекти. Чрез строителството се създават и обновяват основни фондове на други отрасли на икономиката, като се строят..

публикувано на 22.02.19 в 11:24

Изложба-базар в подкрепа на Скребатно

Сдружение „Международни инициативи за сътрудничество“ - Разлог и Сдружение „Движение „Ние, жените“ - Благоевград се обединиха около общата кауза „Да върнем вярата и духа в село Скребатно“.  В зала „22 септември“ в областния център Костадинка Тодорова - председател на неправителствената организация представи дейностите, които предстоят по проект..

публикувано на 21.02.19 в 14:33

Биологичното земеделие отново на кръстопът

  „ Българското биоземеделие отново на кръстопът “  е темата на Международната конференция по биологично земеделие, която ще се проведе на 22 февруари в Пловдив. На нея ще бъдат обсъдени някой от най-наболелите проблеми в сектор биопроизводство, свързани с нови наредби и агроекологични мерки.    „ Най-голямо притеснение сред бранша ,..

публикувано на 21.02.19 в 12:02

Внимавайте с резервациите при големи спортни състезания

  „Основното право, което имаме като потребители е да получим това, за което сме си платили и което ни е било обещано, че ще се предостави. Това всъщност са и част от най-често срещаните проблеми, за които сигнализират ползвателите на туристически услуги“ -  коментира в студиото на Радио Благоевград Димитър Маргаритов, председател на Комисията за..

публикувано на 21.02.19 в 11:56

Благоевградските фармацевти на протест

Аптеки в Благоевград затвориха врати днес от 8 до 14 часа в знак на протест срещу лекарствената  политика на държавата. Това стана по предложение на Националната аптечна камара, която излезе с призив за национален протест.  В призива от Аптечната камара отправят конкретни искания към управляващите. Сред тях са приемане на национална лекарствена..

публикувано на 20.02.19 в 13:23

60 избрани писма на Апостола са събрани в книга

Писмата на Васил Левски са събрани в книга, която се издава от сдружение „Българска история“ по повод 146 години от гибелта на Апостола.  Изданието представя кореспонденцията на Левски с неговите съратници. Книгата „Писмата на Левски” съдържа сакралните завети към българския народ и има своето заслужена място в семейна библиотека на всеки..

публикувано на 19.02.19 в 17:05