Д-р Баймакова: Не подценявайте грипа!


„Грипът е заболяване, което подлежи на строг контрол и наблюдение“ - заяви в здравния час на Радио Благоевград д-р Магдалена Баймакова, главен асистент в Катедрата по инфекциозни болести във ВМА-София.  

За последната празнична седмица, в която имаше малко работни дни, за страната са регистрирани 51 на 10 хиляди  болни, за Благоевградска област – 72 на 10 хиляди. За първата седмица от новата година данните за страната са 96.05 на 10 хиляди, а за област Благоевград 90.75. 

„За грипна епидемия заболеваемостта трябва да е 200 на 10 хиляди, но само по себе си това не е достатъчно“ – отбеляза д-р Баймакова и  допълни, че не само  трябва да бъде достигната тази цифра на заболеваемост от грип и ОРЗ, но трябва да има и доказан изолиран грипен вирус в определен район, и в определен процент от населението. 

Инфекционистът от ВМА обърна внимание на симптомите при грип: остро начало, обща интоксикация със силни мускулни болки, слабост, отпадналост, безсилие, тежко главоболие, по-късно хрема, суха дразнеща кашлица. Високата температура отличава заболяването от останалите остри респираторни заболявания.  Лечението при инфекциозните болести се състои от няколко компонента- най-напред започва с изолацията на пациента. Той е заразен и предава болестта по въздушно-капков път чрез аерозол при кихане кашляне и говор на разстояние един два метра.  Заради силната интоксикация болният трябва да бъде  на легло, да приема лека щадяща храна. 

Грипният вирус е един от малкото вируси, за които има специфично етиологично лечение.  Налице са конкретни препарати, които действат директно на вируса.  

Д-р Баймакова препоръча посещение при личния лекар, особено при наличие на придружаващи заболявания и домашен стационар.

Д-р Баймакова можете да чуете в звуковия файл


Вижте още

Спазването на законите от всички етноси в страната е гаранция за нашето развитие

Това подчертаха председателят на фондация Старт за граждански инициативи, историкът доц. Лъчезар Стоянов и о.р.ген. Димитър Шивиков. Властта, упражнявана от различни партии носи вина за състоянието на ромските гета, за липсата на образование и нарушаването на законите с неплащането на данъци, появата на частни организации, които снабдяват ромските..

публикувано на 18.01.19 в 17:15

Добри новини за животновъдите, но не съвсем

Дф “Земеделие“ отпуска 1 милион и 500 хиляди лева за изграждане на стационарни и мобилни мандри.Средствата са по схемата за държавна помощ „Инвестиции за закупуване или изграждане на обекти за преработка и/или обработка на сурово мляко”. Предстои да бъдат утвърдени указанията по схемата, след което ще бъде отворен и приемът за кандидатстване, който..

публикувано на 17.01.19 в 16:52

Идва ли краят на палмовото масло

След дългогодишен натиск от потребителските организации, масовото шествие на палмовото масло в търговските обекти, може би ще отиде в историята. След приети вече няколко рестриктивни Наредби, касаещи производството и търговията с имитиращи продукти, от 14 януари тази година, влезе в сила поредната забрана, според която, в търговската мрежа не могат..

публикувано на 17.01.19 в 16:47

Йордан Йовчев: “В името на спорта!”

Открита лекция и демонстрация по спортна гимнастика пред студенти и преподаватели от Югозападния университет „Неофит Рилски“ изнесе най-успешният български гимнастик Йордан Йовчев. В спортната зала на университета носителят на един сребърен и три бронзови олимпийски медала, двойният световен шампион на земя и халки и двоен световен вицешампион,..

публикувано на 17.01.19 в 12:51

Виртуална класна стая и роботи, нови учебни предмети „Програмиране за деца“ и „Образователна роботика“ в ОУ „Даскал Димитри“ - Кюстендил

Основно училище „Даскал Димитри“ Кюстендил работи по проекта „Иновативни училища“ от учебната 2017/2018 година. Стойността му е 346 000 лева. В училището са въведени интерактивни методи на преподаване, които активират позицията на учениците в часовете по информационни технологии, чуждоезиковото обучение, музиката и изкуствата, а учителите са ментори..

публикувано на 16.01.19 в 11:28

Ап. Апостолов: Имаме входирани в общинската администрация над 10-11 намерения за инвестиции в нови предприятия, малки, екологични

Наскоро в предаване на Радио Благоевград управителят на Благоевградска област Бисер Михайлов на въпрос къде са реализират нови инвестиции, спомена Симитли като една от двете общини с най-добри постижения. Как коментира този факт попитахме в интервю  за предаването „Днес“ кметът Апостол Апостолов. „Военната база, която бе превърната в..

публикувано на 15.01.19 в 16:01

Жител на село Стоб дари над 50 книги за библиотеката в Скребатно

В дарителската кампанията на Радио Благоевград за събиране на книги за изгорялата библиотека на читалището в гърменското село Скребатно се включват десетки слушатели на медията. Сред тях е 71-годишният Йордан Данков от село Стоб, който днес дари над 50 книги.  В януарския студен ден Йордан слънчево посрещна нашия екип. От скромност и притеснение не..

публикувано на 15.01.19 в 14:47