Д-р Баймакова: Не подценявайте грипа!


„Грипът е заболяване, което подлежи на строг контрол и наблюдение“ - заяви в здравния час на Радио Благоевград д-р Магдалена Баймакова, главен асистент в Катедрата по инфекциозни болести във ВМА-София.  

За последната празнична седмица, в която имаше малко работни дни, за страната са регистрирани 51 на 10 хиляди  болни, за Благоевградска област – 72 на 10 хиляди. За първата седмица от новата година данните за страната са 96.05 на 10 хиляди, а за област Благоевград 90.75. 

„За грипна епидемия заболеваемостта трябва да е 200 на 10 хиляди, но само по себе си това не е достатъчно“ – отбеляза д-р Баймакова и  допълни, че не само  трябва да бъде достигната тази цифра на заболеваемост от грип и ОРЗ, но трябва да има и доказан изолиран грипен вирус в определен район, и в определен процент от населението. 

Инфекционистът от ВМА обърна внимание на симптомите при грип: остро начало, обща интоксикация със силни мускулни болки, слабост, отпадналост, безсилие, тежко главоболие, по-късно хрема, суха дразнеща кашлица. Високата температура отличава заболяването от останалите остри респираторни заболявания.  Лечението при инфекциозните болести се състои от няколко компонента- най-напред започва с изолацията на пациента. Той е заразен и предава болестта по въздушно-капков път чрез аерозол при кихане кашляне и говор на разстояние един два метра.  Заради силната интоксикация болният трябва да бъде  на легло, да приема лека щадяща храна. 

Грипният вирус е един от малкото вируси, за които има специфично етиологично лечение.  Налице са конкретни препарати, които действат директно на вируса.  

Д-р Баймакова препоръча посещение при личния лекар, особено при наличие на придружаващи заболявания и домашен стационар.

Д-р Баймакова можете да чуете в звуковия файл


Вижте още

Внимание! 80 пожара за седмица!

  80 пожара за седмица потушиха огнеборците от Кюстендил.  „150 пожара загасиха огнеборците от Кюстендил само за последните 2 седмици, а от началото на месеца са над 200. Част от тях са с преки материални щети, други са в полския фонд. Само за последната седмица те са обхвавали около 2000 декара полски фонд, като са изгорели и сгради..

публикувано на 26.03.19 в 15:25

Проф. Антони Стоилов: Югозападният университет „Н. Рилски“ е утвърден на пазара на труда

1 800 са местата за студентите-първокурсници  в Югозападния университет в Благоевград за новата учебна година. От утвърдените вече специалности, те ще могат  за избират и две нови - „Педагогика на обучението по български език“ и „Педагогика на обучението по математика“. За първи път от есента ще има възможност и за дистанционно обучение по теория и..

публикувано на 25.03.19 в 14:03

Крум Георгиев – 50 години кмет на Бели Искър

Крум Георгиев е един исктински кмет – рекордьор. Той е начело на самоковскаото село Бели Искър вече над 50 години.  Става кмет на 1 ноември 1968 година, тогава 32 – годишен. Бай Крум, както го наричат местните жители е на поста си по време на два режима – социализъм и демокрация, изкарал 13 мандата, кмет е и до днес. Казва, че..

публикувано на 24.03.19 в 13:48

В Радомир ще се обсъжда изграждането на паметник на цар Гаврил Радомир

Идеята за изграждането на паметник на цар Гаврил Радомир се обсъжда от доста време в града, носещ неговото име.  Според историческите сведения градът е бил част от територията на неговото царство. Цар Гаврил Радомир е син на цар Самуил и е управлявал страната след смъртта на баща си. Територията е доста голяма – включва градове като Охрид, района..

публикувано на 22.03.19 в 17:29
Цветан Филев

Няма да има данъчна амнистия за тютюнопроизводителите в България

  „На този етап няма да бъдат променяни данъците, които трябва да плащат тютюнопроизводителите върху субсидиите, получени за минали години“ -  съобщи за Радио Благоевград Цветан Филев, председател на Национална асоциация на тютюнопроизводителите, президент на УНИТАБ-ЕВРОПА и вицепрезидент на ЕЛТИ, след проведената в сряда следобед среща по..

публикувано на 21.03.19 в 14:55

Удължават срока за регистрация на тютюнопроизводителите

 „До 30 април е удължен срокът за регистрация на тютюнопроизводителите, вече има потвърждение, че това наше предложение е прието от земеделския министър Румен Порожанов“-съобщи за Радио Благоевград Арбен Мименов, кмет на община Сатовча и председател на Сдружението на производителите на ориенталски тютюни.     Припомняме, че първоначално срокът..

публикувано на 21.03.19 в 14:30

Опасни ли са чипсовете, вафлите и препечените филийки

  Оказва се, че така вкусните за малки и големи, препечени филийки, чипсове, пържени картофки, вафли и други лакомства, могат да се окажат рискови за нашето здраве. Съмнението затова се породи, след проведените нови тестове на над 500 продукта, проведени от 10 европейски потребителски организации,  които показват, че е необходима по-добра защита за..

публикувано на 21.03.19 в 14:20