Д-р Баймакова: Не подценявайте грипа!


„Грипът е заболяване, което подлежи на строг контрол и наблюдение“ - заяви в здравния час на Радио Благоевград д-р Магдалена Баймакова, главен асистент в Катедрата по инфекциозни болести във ВМА-София.  

За последната празнична седмица, в която имаше малко работни дни, за страната са регистрирани 51 на 10 хиляди  болни, за Благоевградска област – 72 на 10 хиляди. За първата седмица от новата година данните за страната са 96.05 на 10 хиляди, а за област Благоевград 90.75. 

„За грипна епидемия заболеваемостта трябва да е 200 на 10 хиляди, но само по себе си това не е достатъчно“ – отбеляза д-р Баймакова и  допълни, че не само  трябва да бъде достигната тази цифра на заболеваемост от грип и ОРЗ, но трябва да има и доказан изолиран грипен вирус в определен район, и в определен процент от населението. 

Инфекционистът от ВМА обърна внимание на симптомите при грип: остро начало, обща интоксикация със силни мускулни болки, слабост, отпадналост, безсилие, тежко главоболие, по-късно хрема, суха дразнеща кашлица. Високата температура отличава заболяването от останалите остри респираторни заболявания.  Лечението при инфекциозните болести се състои от няколко компонента- най-напред започва с изолацията на пациента. Той е заразен и предава болестта по въздушно-капков път чрез аерозол при кихане кашляне и говор на разстояние един два метра.  Заради силната интоксикация болният трябва да бъде  на легло, да приема лека щадяща храна. 

Грипният вирус е един от малкото вируси, за които има специфично етиологично лечение.  Налице са конкретни препарати, които действат директно на вируса.  

Д-р Баймакова препоръча посещение при личния лекар, особено при наличие на придружаващи заболявания и домашен стационар.

Д-р Баймакова можете да чуете в звуковия файл


Вижте още

Мечките в Белица получиха дарение

   Екипът на Парка за танцуващи мечки край Белица получи парично дарение от служителите на една от застрахователните компании в България. „Инициативата бе на самите служители, които са искали да съберат средства за добра кауза и ни попитаха, с какво могат да ни помогнат. След кратко размишление решихме, че сумата, която предлагат над 2 хиляди..

публикувано на 27.06.19 в 12:11

Внимавайте с личните данни при онлайн покупките

    „Последните няколко години се въвеждат все нови и нови правила при онлайн търговията. Така например, миналата 2018 година, влязоха в сила изискванията за личните данни, на последното заседание на Европейския парламент бе гласуван Регламентът за онлайн платформите, както и промените в потребителското законодателство, така че, това е..

публикувано на 27.06.19 в 12:09

Системен проблем ли е придвижването на жителите на Кресна с междуградския превоз?

Има ли разписание на автобусите за междуградски превози в Кресна? Системен проблем ли е придвижването на жителите на града до други населени места? Темата поставихме по сигнал на потърпевш слушател, който се обърна с отворено писмо към Радио Благоевград.   „... п озволих си да ви пиша, защото случилото се с мен, за което ще ви разкажа,..

публикувано на 26.06.19 в 14:24
Калоян Стайков

Икономическият експерт Калоян Стайков за прозрачността на новия публичен дълг

„ Нужни са повече прозрачност и по-добра комуникация от страна на Министерството на финансите за новия публичен дъл г. “ - коментира за Радио Благоевград темата за новия публичен дълг Калоян Стайков от Института за пазарна икономика. „ На фона на продължаващите бюджетни излишъци – министерството очаква натрупания за първите пет месеца на..

публикувано на 26.06.19 в 13:12
Ганчо Ганчев

Проф.Ганчо Ганчев: Нужен ни е Закон за несъстоятелност на физическите лица

„ Нужен ни е Закон за несъстоятелност на физическите лица “, каза за Радио Благоевград проф.Ганчо Ганчев, преподавател по финанси в ЮЗУ “Н. Рилски“- Благоевград. Той коментира предложението на омбудсмана Мая Манолова за проект за закон за частния фалит и т.н.„вечен длъжник“. Най-малкото, „ защото практически всички европейски страни имат такъв..

публикувано на 26.06.19 в 13:07

Благоевград е домакин на „Дни на толерантността“

Асоциацията на родители на деца с епилепсия обявява  27, 28 и 29 юни за „Дни на толерантността“в Благоевград.  Инициативата цели да подкрепи деца и лица с епилепсия и техните семейства. На 27 юни от 13.30 часа ще се проведе конференция на тема „Видове заетост“. Преди това  родителите и децата ще имат възможност да получат на място  индивидуална..

публикувано на 25.06.19 в 15:53

В Кюстендилско учат децата как се оцелява в планината

Как се оцелява при екстремни условия; и как се определят основните географски посоки – това ще научат участниците в Детския лагер в планината в Кюстендилско. Над 20 деца от България и чужбина ще почиват в новоизградения лагер в село Смоличино. Идеята и нейното реализиране са на Елена Начева. Лагерът е построен с лични усилия и средства, и с..

публикувано на 25.06.19 в 11:07