Мая Манолова: Ще атакувам промените в ИК в Конституционния съд, ако не бъдат върнати старите прагове за преференциите

Снимка: БГНЕС

Омбудсманът на България Мая Манолова честити 8–ми март на всички дами от ефира на предаването за политика „Събития и личности“.

„Нека всички българки бъдат здрави, усмихнати, силни, но и същевременно крехки. Винаги отстоявайте правата си, както и правата на семействата си.“

Манолова се обърна и специално към всички медицински сестри в България, като ги посочи за ярък пример, как жените в дадена професия, могат да отстояват позициите си. Само преди ден омбудсманът се срещна с представители на съсловни организации на медицинските сестри, за да им окаже подкрепа при исканията им за по-справедливо заплащане.

Заявявам категорично, че исканията на медицинските сестри са абсолютно справедливи. Това е даже минимумът, който трябва да бъде поискан.“

Манолова допълни, че техните професии за съжаление са силно подценени.

„Подценени  като заплащане и условия на труд, а всъщност в здравеопазването голяма част от грижите за пациентите се крепи именно на раменете на фелдшери, медицински сестри.“

Мая Манолова коментира и темата за промените в Изборния кодекс.

„Самата идея да се променя изборното законодателство в последния момент преди изборите не е добра. Това го показва практиката от всички последни парламенти. Обикновено подобни прекроявания на правилата, работят срещу тези, които ги извършват. Това мога да го кажа и от собственият си опит.“

Омбудсманът допълни, че си оставя възможността да атакува промените в ИК в Конституционния съд, ако не бъдат променени идеите за по висок праг за преференциите.

(Чуйте звуковия файл)


Вижте още

Електроуредите ще имат по-дълъг живот след 2021 г.

Една отдавна замисляна реформа в ЕС – въвеждането на т.нар. екодизайн за електроуредите, вече е в ход. Нов пакет от мерки на Европейската комисия ще задължи от 2021 г. производителите на електроуреди да променят досегашната масова практика за „програмирано остаряване“ и кратък срок на експлоатация на телевизори, хладилници, перални, съдомиялни,..

публикувано на 16.10.19 в 12:47

Изплети шапка, шал или чорапи за бездомен човек

Започна осмата поред благотворителна кампания „Изплети топлина“, която има за цел да помогне на бездомните хора с топли дрехи преди наближаващите зимни месеци. Кампанията се организира от фондация „Има начин“. Тази година инициаторите отново ще разчитат на доброволци, за да стоплят хиляди хора без покрив в цяла България. „..

публикувано на 15.10.19 в 13:23

ЕЛ КАПИТАН – ултрамаратонецът Тодор Димитров

    Препълнената от  студенти и преподаватели зала 114 на Първи учебен корпус на Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград  с подчертан интерес посрещна 44-годишният ултрамаратонец Тодор Димитров, капитан втори ранг и преподавател във Военната академия „Георги Стойков Раковски“ в София, ойто също така е и магистър по право от..

публикувано на 15.10.19 в 13:00

Регионалната библиотека в Благоевград става все по-предпочитано място за изнесени уроци

Регионалната библиотека в Благоевград става все по-предпочитано място за изнесени уроци. В последните години все повече учители избират дома на книгите, за да запознаят извън класната стая, по един различен начин, възпитаниците си по теми, свързани с историята, литературата, изкуството и др. Михаил Велев е ученик от 12 клас в Националната..

публикувано на 15.10.19 в 12:16

Най-модерните тежкотоварни камиони бяха представени днес в Благоевград

От Благоевград стартира мащабното роуд шоу, което ще обиколи седем български града под мотото „Устойчивост! Сега и отвъд хоризонта!“. Представители на бизнеса и граждани, могат да се докоснат до модерните тежкотоварни транспортни средтсва, които се движат на метан. Кампанията включва срещи с бизнеса на местно ниво, на които се представят..

публикувано на 15.10.19 в 11:12

Милена Пенчева превърна парцалените кукли от бабино време в бутикови

Деца от над десет държави  прегръщат парцалените кукли, създадени от българката Милена Пенчева, която  от години живее в Балтимор, САЩ.  Тежката битка с рака  я връща към  онова време на 90-те, когато  в България имахме пари, но нямаше какво да купим с тях. Тогава Милена сама шиела куклите на своите малки  дъщери. Докато минавала през тежкото..

публикувано на 15.10.19 в 10:32

В Рупите отбелязаха 25 години от изграждането на храма „Света Петка Българска“

Преди 25 години  в местността Рупите, където Ванга посрещаше  и лекуваше болката на хиляди хора, по заръка на пророчицата беше изграден храм  „Света Петка Българска“.  С празнична литургия, курбан за здраве и откриване на  експозиция с иконите, дарени на  Ванга и на черквата, беше отбелязан този четвърт век история на вярата и надеждата...

публикувано на 14.10.19 в 15:11