Мая Манолова: Ще атакувам промените в ИК в Конституционния съд, ако не бъдат върнати старите прагове за преференциите

Снимка: БГНЕС

Омбудсманът на България Мая Манолова честити 8–ми март на всички дами от ефира на предаването за политика „Събития и личности“.

„Нека всички българки бъдат здрави, усмихнати, силни, но и същевременно крехки. Винаги отстоявайте правата си, както и правата на семействата си.“

Манолова се обърна и специално към всички медицински сестри в България, като ги посочи за ярък пример, как жените в дадена професия, могат да отстояват позициите си. Само преди ден омбудсманът се срещна с представители на съсловни организации на медицинските сестри, за да им окаже подкрепа при исканията им за по-справедливо заплащане.

Заявявам категорично, че исканията на медицинските сестри са абсолютно справедливи. Това е даже минимумът, който трябва да бъде поискан.“

Манолова допълни, че техните професии за съжаление са силно подценени.

„Подценени  като заплащане и условия на труд, а всъщност в здравеопазването голяма част от грижите за пациентите се крепи именно на раменете на фелдшери, медицински сестри.“

Мая Манолова коментира и темата за промените в Изборния кодекс.

„Самата идея да се променя изборното законодателство в последния момент преди изборите не е добра. Това го показва практиката от всички последни парламенти. Обикновено подобни прекроявания на правилата, работят срещу тези, които ги извършват. Това мога да го кажа и от собственият си опит.“

Омбудсманът допълни, че си оставя възможността да атакува промените в ИК в Конституционния съд, ако не бъдат променени идеите за по висок праг за преференциите.

(Чуйте звуковия файл)


Вижте още

Цвети Радойчева с песента „Изчезни“ казва не „Не!“ на насилието над жени

Талантливата Цвети Радойчева представи в ефира на Радио Благоевград най-новата си авторска песен „Изчезни“ – най-добрата поп песен в третото издание на BG Music Festival, който се проведе в Сандански. Песента „Изчезни“е по музика на Цвети Радойчева, текстът е на Петър Москов, аранжимент - Алекс Нушев. Цвети Радойчева се открои на сцената с..

публикувано на 16.06.19 в 13:57

До празника Илинден село Джерман ще има нов площад

Това са обещали от фирмата-изпълнител на ремонта на площада в селото.  Първата копка бе направена през седмицата, а работата трябва да се извърши за срок от един месец.  Село Джерман е едно от големите в община Дупница. В момента кметът на селото не разполага с подходяща сграда за кметство, а сега ще има на разположение един етаж от..

публикувано на 14.06.19 в 16:33

Фестивал за млади таланти „Благоевград БГ Voice"

Над 30 млади музиканти от страната участват в първото издание на  фестивала "Благоевград БГ Voice" на 14 и 15 юни и обединява поп, рок и джаз музика. Музикалното събитие се провежда на сцената на площад „Македония“  в областния град и е с конкурсен характер.  „Регламентът включва изпълнението на 2 песни, жури ще ги оценява, предвидени са и..

публикувано на 14.06.19 в 14:20
д-р Магдалена Баймакова

Д-р М. Баймакова: Лаймска болест и Марсилска треска са двете най-разпространени кърлежово предавани болести в страната

„Лаймската болест и Марсилската треска са двете най-разпространени болести в нашата страна и трябва да ги познаваме, да имаме повишено внимание, особено през лятото, когато има разпространение на кърлежи, а те са основния вектор за патогените, предизвикващи тези 2 заболявания. Те са 2 съвсем различни заболявания, а това, което ги обединява..

публикувано на 13.06.19 в 11:55

Всичко за националното външно оценяване по Български език и литература

„ Няма нищо притеснително в националното външно оценяване по български език и литература, което ще се проведе на 17 юни т.г., в понеделник. Седмокласниците са добре подготвени и трябва да бъдат уверени в своите знания и компетентности.“ – това каза за Радио Благоевград Юлиана Христова, старши експерт по български език и литература в РУО..

публикувано на 13.06.19 в 11:38

13 юни – Световен ден на плетенето на открито

 Началото на празника на плетивото е поставено през 2005 година, когато Даниел Ландес решава да организира всички самотно плетящи у дома си  хора в голямо събитие. Оказва се, че съседки, които живеят от години врата до  врата, не знаели една за друга, че плетат. Най-общо идеята е да се социализират и да продължат традициите на своите баби...

публикувано на 13.06.19 в 11:31

НЕ на добива на ценни кожи!

 Пореден протест срещу добива на ценни кожи в България организират природозащитни и граждански организации. Той ще се проведе на 19 юни, сряда, от 9 до 12 ч., пред сградата на Министерския съвет в София.  „На 22 юни се навършва точно една година, от както Националната гражданска инициатива срещу добива на ценни кожи в България, внесе в..

публикувано на 13.06.19 в 11:06