Инфекциозен навигатор с д-р Магдалена Баймакова: Инфекциозна мононуклеоза

Д-р Магдалена Баймакова


„Инфекциозната мононуклеоза е клиничен синдром, който се характеризира с температура, високи фебрилни състояния, ангина, увеличени лимфни възли и характерна кръвна картина при изследване. При повече от 90% етиологичният причинител на това заболяване е Епщайн-Бар вирус/ЕВV/. В  първите си изяви НIV-инфекцията също може да протече с клинична картина подобна на мононуклеозата. Също така токсоплазмата /болест, която се наблюдава при контакт с котки/, може да протече с такава клинична изява“ – това заяви в месечното издание на рубриката „Инфекциозен навигатор“ д-р Магдалена Баймакова, главен асистент в Катедрата по инфекциозни болести във ВМА-София. Според нея  е важно  тази триада да се търси при пациентите с продължителен фебрилитет, ангината, лимфните възли, характерната кръвна картина. Възможно е да се появи и характерен обрив, т.нар. морбилозно морбили. 

Диагнозата не се поставя толкова лесно, особено ако човек няма опит, то протича по-бавно и продължително – от 2 до 6 седмици от лице, което отделя вируса, най-често от слюнката. Затова и  романтичното име на мононуклеозата е „Болест на първата целувка“ и тя се среща най-вече при тийнейджъри, ученици, студенти, хора в близки колективи. 

Това не е болест, която подлежи на задължителна регистрация и съобщаване, но това, което се вижда в болничните звена е висока честота и то  сред младите хора – студенти и ученици. Усложненията най-често са от страна на неврологичната система -  руптура/разкъсване/ на слезка, засягане на бъбреците, тежки отити. 

Няма ваксина за мононуклеозата, единствената превенция е личната хигиена, да се почистват играчките при децата,  да се дизенфикцират приборите за хранене - сподели в рубриката „Инфекциозен навигатор с д-р Магдалена Баймакова“ специалистът от ВМА-София. (ЧУЙТЕ ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ)


Вижте още
Професор Йордан Гошев - декан на Факултета по изкуствата

Нова научна лаборатория за културен туризъм

Лабораторията е към катедра „Културология“ във Факултета по изкуствата в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград. Тя бе открита официално от проф. Йордан Гошев в присъствието на студенти и преподаватели. (чуйте звуковия файл) Лабораторията вече се използва за обучение на студентите и докторантите от специалностите „Култура и културен туризъм“ и..

публикувано на 23.05.19 в 14:15

Говорим по-евтино в Европейския съюз

  От 15 май влязоха в сила нови пределни цени за всички международни повиквания и съобщения в ЕС. Потребителите, които се обаждат от своята държава към друга държава от ЕС, вече плащат не повече от 19 цента на минута (+ ДДС) и 6 цента за съобщение съобщение (+ ДДС).  „Важно уточнение е, че тези цени не важат за бизнес клиентите, което..

публикувано на 22.05.19 в 16:45

Детски панаир в Благоевград

Панаирът ще се състои на 25 и 26 май на площад „Македония“ в областния център. Събитието се реализира от фондация „Изиарт“ с подкрепата на община Благоевград. В ателиетата по живопис, стъклопис, пясъчни рисунки децата ще могат да демонстрират творческите си възможности. Новост тази година ще бъде ателието по тъкачество и ателието за..

публикувано на 22.05.19 в 16:41

Глад за кадри и в строителния бранш

За кризата в строителния бранш си говорим отдавна. А и не само в този сектор на българската икномика вече се усеща съществен глад за кадри. Какво се случва в бранша?! Според председателя на Камарата на строителите в Пиринско, инж. Петър Байкушев, въпреки че се наблюдава леко раздвижване и вливане на нови сили в сектора, все още ситуацията..

публикувано на 22.05.19 в 10:58
Доц.Сотир Марчев

Кардиологът доц. Сотир Марчев: Не измервайте артериалното си налягане по няколко пъти на ден

Това заяви в интервю за здравния час на Радио Благоевград кардиологът доц. Сотир Марчев. (чуйте звуковите файлове) При измерване на артериалното налягане трябва да се избягват крайностите – препоръча той.  От една страна са хората, които нямат представа какви са им стойностите, което е опасно. Опасна и другата..

публикувано на 21.05.19 в 17:07
Гъба Аурикулария в природата

Лекарствени гъби действат благоприятно върху редица заболявания

Използването на лечебните гъби с цел подобряване здравословното състояние датира от хилядолетия. Произходът на тези гъби идва от Япония, Непал, Индия. Дори и в традиционната медицина чрез лечебни гъби има създадени лекарствени продукти, които се използват в борбата с онкологичните заболявания. „Най-широко разпространени са  10 гъби, които са..

публикувано на 21.05.19 в 16:59
Огнян Механджиев

Огнян Механджиев: Художникът трябва да може да прави всичко

Около 40 картини - 20-тина акварели, пастели и други произведения са показани в изложбата-базар на известния благоевградски художник Огнян Механджиев.  До 20 юни тя остава в малката зала на Градската художествена галерия в Благоевград.  Арт събитието е организирано по идея на Движение „Ние жените“-Благоевград и с любезното съдействие на..

публикувано на 20.05.19 в 17:27