Инфекциозен навигатор с д-р Магдалена Баймакова: Инфекциозна мононуклеоза

Д-р Магдалена Баймакова


„Инфекциозната мононуклеоза е клиничен синдром, който се характеризира с температура, високи фебрилни състояния, ангина, увеличени лимфни възли и характерна кръвна картина при изследване. При повече от 90% етиологичният причинител на това заболяване е Епщайн-Бар вирус/ЕВV/. В  първите си изяви НIV-инфекцията също може да протече с клинична картина подобна на мононуклеозата. Също така токсоплазмата /болест, която се наблюдава при контакт с котки/, може да протече с такава клинична изява“ – това заяви в месечното издание на рубриката „Инфекциозен навигатор“ д-р Магдалена Баймакова, главен асистент в Катедрата по инфекциозни болести във ВМА-София. Според нея  е важно  тази триада да се търси при пациентите с продължителен фебрилитет, ангината, лимфните възли, характерната кръвна картина. Възможно е да се появи и характерен обрив, т.нар. морбилозно морбили. 

Диагнозата не се поставя толкова лесно, особено ако човек няма опит, то протича по-бавно и продължително – от 2 до 6 седмици от лице, което отделя вируса, най-често от слюнката. Затова и  романтичното име на мононуклеозата е „Болест на първата целувка“ и тя се среща най-вече при тийнейджъри, ученици, студенти, хора в близки колективи. 

Това не е болест, която подлежи на задължителна регистрация и съобщаване, но това, което се вижда в болничните звена е висока честота и то  сред младите хора – студенти и ученици. Усложненията най-често са от страна на неврологичната система -  руптура/разкъсване/ на слезка, засягане на бъбреците, тежки отити. 

Няма ваксина за мононуклеозата, единствената превенция е личната хигиена, да се почистват играчките при децата,  да се дизенфикцират приборите за хранене - сподели в рубриката „Инфекциозен навигатор с д-р Магдалена Баймакова“ специалистът от ВМА-София. (ЧУЙТЕ ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ)


Вижте още

Кардиолози извършиха уникална за България операция

  Д-р Валери Гелев, началник на Клиниката по кардиология в Аджибадем Сити клиник болница Токуда, и екипът му приложиха за първи път в България най-иновативния метод за разбиване на калциеви натрупвания в съдовете при пациенти с масивни плаки и огромен сърдечен риск.   Иновативната процедура се осъществява с устройство, което изпраща..

публикувано на 22.10.19 в 14:13

Романът „Бездетен“ с благотворителната мисия „За да се роди едно българско дете!“

Българските бездетни семейни или несемейни двойки са над 200 000, от които над 50 000 никога няма да станат биологични родители, ако не получат донорски материал. Според изследване на Евростат,  към 2060 г. населението на България ще намалее с още близо 27%, делът на децата до 15 г. ще се свие с най-малко 13%, а населението на възраст между 15 и..

публикувано на 21.10.19 в 20:24

Нова площадка за стрийт фитнес в Благоевград

В парк „Македония“ в Благоевград бе направена първа копка по изграждането на нова спортна площадка. Многофункционалното спортно съоръжение ще бъде на площ от 110 квадратни метра и ще включва три спортни площадки по стрийт фитнес и кросфит. В парк „Бачиново“ и в парк „Даме Груев“ в Благоевград ще се изградят комбинирани съоръжения, всяко с площ от..

публикувано на 21.10.19 в 17:00
Клаудио Локатели

Ексклузивно пред Радио Благоевград: боец от кюрдските "Сили за защита на народа" за войната в Сирия

                       Турската офанзива ще възроди Ислямска държава, казва Клаудио Локатели „Сега Сирия е димяща развалина“ , така започнах статията си преди две години, когато за първи път ви срещнах с италианския военен журналист Клаудио Локатели, дни след като той се завърна от Сирия, след като заедно..

публикувано на 21.10.19 в 12:49

Завърши детско-юношеският турнир по хандбал „Атанас Карабельов“

   В гр. Гоце Делчев завърши първият мемориален международен детско-юношески турнир по хандбал „Атанас Карабельов“. Във финала гръцкият "Драма" победи "Интер" (Благоевград) с 25:21.    Оценките за турнира на Любомир Арнаудов, треньор на "Пирин" (Гоце Делчев), и Райчо Копривленски, един от организаторите на турнира:

обновено на 21.10.19 в 10:32

Проф. Михаил Неделчев: Ние осезаваме света чрез писмената реалност

   На тазгодишното издание на "Аполония" беше представена книгата на проф. Михаил Неделчев „Литературноисторически обзорни сюжети“ – първа от тритомника, който задава въпроса „Как работи литературната история?“. Книгата бе представена и в поредното издание на предаването на Радио Благоевград за литературата като събитие и събитията в литературата..

публикувано на 20.10.19 в 18:41

Ивайло Шопски: Никола Парапанов е личност, която вдъхновява

   На 16 октомври, преди 107 години, Петрич посреща свободата си. Светлата личност, превърнала мечтата  в  неукротима радост, е капитан Никола Парапанов. Днес  паметта за този герой  е възпята и в песен.  Заслугата е на Ивайло Шопски,  създател на каузата „Пътуващо читалище“, който обикаля страната, за да държи жива искрицата и пали огъня на..

публикувано на 20.10.19 в 12:45