Минералната вода в Благоевград – между общинските и частните интересиОбщинската съветничка Злата Ризова инициира онлайн петиция за преразглеждане и отмяна на решението на ОбС – Благоевград, с което с минерална вода да се захрани хотел „Езерец“, собственост на съветника Румен Калайджиев.

Припомняме, че преди година бе взето решение за изграждането на водопровод за минерална вода до общинския закрит плувен басейн в комплекс „Пирин” и до хотел „Езерец”. Стойността на проекта бе над 600 хиляди лева, като от тях половината бяха общински средства, а останалите бяха от частният инвеститор, Румен Калайджиев.

„Мотивът ми да инициирам петицията е огромното недоволство, което всички благоевградчани знаем, че се натрупа в последата една година. Администрацията на кмета Камбитов твърдеше, че има минерална вода, която не се използва пълноценно и буквално изтича в канала. Казваха, че този съвместен проект ще бъде изгоден за Благоевград. Оказа се обаче, че не се случи както ни се обясняваше.“  Това каза в ефира на Радио Благоевград Злата Ризова.

Тя допълни, че към момента общинският плувен басейн не е захранен с минерална вода, докато хотелът на Калайджиев от месеци използва ценния пророден ресурс. Ризова поясни, че водата би трябвало да се използва за отоплителните нужди на съоръжението, както и да тече от душовете в баните, което към днешна дата не се случва.

„Топлата вода в бойлерите на комплекса свършва след втората тренировка на децата“.

Според Румен Калайджиев, твърденията не са верни. В ефира на медията ни той каза, че договорът с Община Благоевград е изпълнен перфектно.

„Тази минерална вода в момента е до входа на плувния басейн в „Еленово“. Начинът, по който ще се използва го решава ОбС и кметът Камбитов. Обвиненията, че водата е дадена само на „Езерец“ са нелепи.“

Чуйте позициите по темата на Злата Ризова и Румен Калайджиев в звуковите файлове


Вижте още

Нери Дервишева: Искаме да научим родените в Испания българчета не само да четат и пишат на родния език, но и да обичат България

Нери Дервишева е родена в село Слащен, община Сатовча. От 15 години живее в испанския град Памплона. Тя е сред активните членове на  асоциацията „Орфей БГ“, ръководи две от четирите български училища в испанската провинция Навара, деен организатор и участник е на празника „От извора на Орфей“ на българите от цялата област Навара. Нери беше..

публикувано на 24.08.19 в 19:26

С усилени темпове ремонтират площада в град Белица

   Нови плочки, пейки, кошчета за отпадъци, озеленяване, места за отдих, както и ново парково осветление са предвидени в реконструкцията на централния градски площад. Пеещи фонтани и 3D осветление върху сгради ще радват жителите и гостите на планинския град.    Първата копка бе направена на 24.05.2019 година. Жителите на Белица се надяват за..

публикувано на 23.08.19 в 14:30

За жените с мъжки професии

   За нестандартните професии си говорехме в следобедния блок на Радио Благоевград на 22 август. И за дамското представителство в тези трудови дейности.    Как през 70-те години на миналия век е било възможно жена да управлява трамвай в столицата или да стане машинист в Мини „Бобов дол“ – водещата Бойка Браткова ни среща с две дами от..

публикувано на 23.08.19 в 11:19

До 11 лева ще купуваме свинското месо по Коледа

„Има известна спекула по отношение цената на свинското месо в момента в България, но тя не е обусловена от реални икономически фактори, а по-скоро от създалата се паника по отношение заболяването Африканска чума по свинете. То е наистина много сериозно за бизнеса, но от пазарна гледна точка имаме друга картинка. За последните десетина дни има..

публикувано на 22.08.19 в 13:23

Започва десетото юбилейно издание на Банско Опера Фест – 2019

  Оперният фестивал в Банско отбелязва своята десета годишнина с богата програма, насочена към почитателите на класическата музика. Събитието събира хиляди гости в курортния град и се радва на все по-голям интерес.   Откриването на юбилейното, десето издание на Банско Опера Фест, е поверено на Софийската филхармония и детската..

публикувано на 22.08.19 в 12:54

Необходими са законови промени относно наказанието на тежките криминални престъпления

Тежките криминални престъпления от последните дни отново поставиха на дневен ред един въпрос, който отдавна се комантира в обществото. При сега действащата нормативна уредба, всеки престъпник, независимо от престъплението, което е извършил, ако се признае за виновен, съдът е длъжен да премине към съкратено съдопроизводство. При него наказанието се..

публикувано на 20.08.19 в 17:21
Максим Анухин

За българската гайда и за банския фолклор – с руска любов

Запознах се с родения в Санкт Петербург Максим Анухин по време на миналогодишното издание на Джаз фестивала в Банско. Тогава той бе част от швейцаро-руския проект Етно транс дуо. Година по-късно пак го срещнах  в Банско – този път в ново амплоа. Отново свиреше на гусли (старинен руски инструмент), но този път разучаваше българска народна песен..

публикувано на 20.08.19 в 12:25