Гл. ас. д-р М. Баймакова: Папатаците пренасят опасни инфекциозни болести

2
Д-р Магдалена Баймакова


Папатаците, наричани още флеботомуси, са дребни двукрили насекоми с дълги кокилести крачета. Ако човек не ги наблюдава внимателно, може и да не ги разпознае.  От обикновените комари се разлшчават по това, че при седящо положение крилцата на папатациевите мушици са доста по-големи и не са прилепнали към тялото. Летят на отскоци и на по-кратки разстояния. Появяват се в процепи, пукнатини, дървени стени на жилища, оборите. 

„По отношение на инфекциозните заболявания в страната ни се среща т.нар. папатациева треска – остро фебрилно състояние с 3-дневна треска. Патогенът може да  атакува нервната система и вероятността да се развие неврологична симптоматика е много голяма“ – каза за Радио Благоевград д-р Магдалена Баймакова, главен асистент в Клиниката по инфекциозни болести във ВМА – София и допълни, че се има предвид менингити и менинго-енцефалити.  

СнимкаСпециалистът от ВМА посочи, че на база актуално изследване, правено от авторски колектив от НЦЗПБ, Благоевградска област е сред  най-рисковите зони за комарно-папатациеви-флеботомно предавани инфекции, поради наличие на климатични условия. „Диагностичният процес не е лесен,  изискват се съответните проби в Националната референтна лаборатория. Няма място за паника, но трябва да се знае, че е възможен такъв проблем. Важна е личната профилактика и да се пазим от ухапвания. Папатаците са чувствителни към репелентите, които са подходящи при предпазване от комари и кърлежи“ – каза д-р Баймакова и посочи, че папатациевите мушици са преносители на друго много сериозно заболяване, което  може да бъде фатално – лайшманиозата,  която се среща в кожна и висцерална форма. При висцералната има засягане на вътрешните органи. Трудна е за диагностициране и лечението е много специфично, тъй като това е паразитологично  заболяване и медикаментите са съвсем различни от това, което се прилага в рутинната работа. И ако не се постави навреме и правилно диагнозата и терапията – изходът може да бъде фатален. Особено внимателни трябва да са хората, които имат контакти с кучета, чакали, лисици, вълци и имат ухапвания от такива мушици – развиват продължителни фебрилни състояния, имат срив в лабораторните изследвания, отклонения от левкоцитите, тромбоцити, анемия, уголемена слезка. При кожната форма се появяват специфични язви.

Гл. ас. д-р Магдалена Баймакова можете да чуете в звуковия файл

 

   


Галерия

Вижте още

До 11 лева ще купуваме свинското месо по Коледа

„Има известна спекула по отношение цената на свинското месо в момента в България, но тя не е обусловена от реални икономически фактори, а по-скоро от създалата се паника по отношение заболяването Африканска чума по свинете. То е наистина много сериозно за бизнеса, но от пазарна гледна точка имаме друга картинка. За последните десетина дни има..

публикувано на 22.08.19 в 13:23

Започва десетото юбилейно издание на Банско Опера Фест – 2019

  Оперният фестивал в Банско отбелязва своята десета годишнина с богата програма, насочена към почитателите на класическата музика. Събитието събира хиляди гости в курортния град и се радва на все по-голям интерес.   Откриването на юбилейното, десето издание на Банско Опера Фест, е поверено на Софийската филхармония и детската..

публикувано на 22.08.19 в 12:54

Необходими са законови промени относно наказанието на тежките криминални престъпления

Тежките криминални престъпления от последните дни отново поставиха на дневен ред един въпрос, който отдавна се комантира в обществото. При сега действащата нормативна уредба, всеки престъпник, независимо от престъплението, което е извършил, ако се признае за виновен, съдът е длъжен да премине към съкратено съдопроизводство. При него наказанието се..

публикувано на 20.08.19 в 17:21
Максим Анухин

За българската гайда и за банския фолклор – с руска любов

Запознах се с родения в Санкт Петербург Максим Анухин по време на миналогодишното издание на Джаз фестивала в Банско. Тогава той бе част от швейцаро-руския проект Етно транс дуо. Година по-късно пак го срещнах  в Банско – този път в ново амплоа. Отново свиреше на гусли (старинен руски инструмент), но този път разучаваше българска народна песен..

публикувано на 20.08.19 в 12:25
 Малина Мой

Огнената американка, която "взриви" публиката на Джаз феста в Банско Малина Мой, днес празнува рожден ден

Истинска лъвица и в живота, и на сцената, родената на 20 август американска певица и музикант Малина Мой преди броени дни завладя публиката в Банско. Впечатли и журналистите със своята жизненост и неподправеност.  На пресконференцията най-напред се научи да казва българското бла-го-да-ря, след това констатира: „Няма нещо, което една жена да..

публикувано на 20.08.19 в 12:15

Гл. ас. д-р Роман Пепович: Протестите не помагат за справяне с африканската чума по свинете

„ Протестите не помагат за справяне с африканската чума по свинете“ – това заяви в интервю за Радио Благоевград гл. ас. д-р Роман Пепович, преподавател в Катедра „Инфекциозна патология, хигиена, технология и контрол на храните от животински произход“ при Лесотехническия университет в София.  Според него диагностиката на африканската чума по..

публикувано на 19.08.19 в 10:55

Акад. Георги Марков: 30 хиляди българи воюват в 11 пехотна македонска дивизия

В коментар – в предаването "Изгрей зора" на Радио Благоевград – по повод края на Междусъюзническата война през 1913 г., акад. Георги Марков припомни резултатите на Карнегиевата анкета, както и съдбата на българското население в Македония и Одринска Тракия след края на Балканските и Първата световна войни. "Хубаво е, че през 1995 г. излезе отново пълното..

публикувано на 18.08.19 в 19:25