Проф. Петко Петков: Две думи в българския 19-и век обозначават цели периоди

„Има две думи в българския 19 век, които обозначават цели периоди, цели движения. Първата – и по време и по значение – е „Въпросът“: така се нарича десетилетното българско усилие за извоюване на независима църква, която е създадена през 1870  година с учредяването на Българската Екзархия, обозначаваща ясно националните граници, залегнала в основите на решенията на Великите сили за българска автономия след Априлското въстание, а другата дума символ е „Съединението“, с която се обозначава обединението на автономната област Източна Румелия – изкуствено създадена по силата на Берлинския договор – с Княжество България през 1885 – 1886 година. Източна Румелия е създадена съзнателно като втора българска държава, тя има изключително българско управление – и генерал-губернаторът е българин, и висшият орган, Постоянният комитет, мнозинството от местния парламент – Областното събрание, е българско... тя живее български живот“, припомни проф. Петко Ст. Петков в разговор с Иван Лазов, прозвучал и в днешното издание на предаването на Радио Благоевград за история и национална култура „Изгрей зора“.
По-нататък в разговора проф. Петков анализира както значението на акта на Съединението, завършил практически с друго събитие, което ще честваме на 22 септември – обявяването на независимостта на България, така и някои негативни аспекти от случилото се: „На всяко историческо събитие трябва да се гледа от различни страни“, напомни Петко Ст. Петков, пояснявайки, че Съединението реално трябва да премине и през криза, предизвикана от самото събитие, и през признаването на цар Фердинанд, избран за владетел след отстраняването на Александър I  – признаване, осъществено едва през 1896 г. "Имаме пълно съединение едва с признаването на обявената независимост на България и последвалото нейно признаване от международната общност, а това е едва през 1909 година"...


Можете да чуете целия разговор:


Вижте още
Д-р Елина Смилкова

Изследват безплатно пушачи в Благоевград

 Националната асоциация за профилактика на белодробни болести, Министерството на здравеопазването и Института за здравно образование провеждат втори етап от кампанията за безплатни скринингови прегледи на активни, пасивни и пушачи на бездимни електронни цигари. Мотото на кампанията е „Спри сега, за по-добро здраве утре“, като част от нея е..

публикувано на 17.09.19 в 13:39

С една паралелка първи клас открива учебната година благоевградското 9-о ОУ

   Звънецът удари и в благоевградското 9-о основно училище, което тази година посрещна 22-ма първокласници. Това е радост за екипа на учебното заведение, след като миналата година беше нулева, без прием на първи клас.   Първият учебен ден е винаги вълнуващ за малчуганите, които  прекрачват училищния праг. Божидар и Ники са записани в  9-о..

публикувано на 16.09.19 в 15:06

“С какво ще напълните раницата през новата учебна година?“ – акция на Радио Благоевград

В първия учебен ден Радио Благоевград проведе акция под надслов: “С какво ще напълните раницата през новата учебна година?“. Екипът ни раздаде раници и шапки с логото на медията на ученици от Трето основно училище „Димитър Талев“ и Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Васил Левски“.  С ранички и шапки с логото..

публикувано на 16.09.19 в 13:47

Едни чистят Благоевград за ден, а други цял живот

    За поредна година Община Благоевград стана част от инициативата „Да изчистим България за един ден”.   В зелената инициатива се включиха десетки доброволци и представители на общинска администрация, които чистиха междублокови пространства, паркове, зелени площи, детски площадки, коритото на река Благоевградска Бистрица, обхванат беше..

публикувано на 15.09.19 в 10:44
Методи Чимев

Инфраструктурните проекти бяха водещи за Община Дупница през последните години

Това беше заложено в програмата за развитие на община Дупница през последните четири години. Успяхме да променим изцяло вида на най-големия жилищен комплекс в града – ж.к.“Бистрица“. Осигурени бяха и допълнителни средства освен заложените в европейския проект. Правителството отпусна 5 милиона лева допълнително, колкото бе и стойността на проекта...

публикувано на 13.09.19 в 17:10
Иво Тренчев

"Пирин" срещу "Спартак" /Варна/ – покана за разплата

Без контузените защитници Румен Трифонов и Димитър Митев и нападателя Иво Михайлов, отборът на "Пирин" ще излезе утре за победа при домакинството си на "Спартак"/Варна/ в мач от 8-я кръг на Втора футболна лига.  До последно под въпрос ще бъде участието на халфа Конър Хендерсън.  Старши треньорът на „орлетата“ Иво Тренчев е категоричен, че..

публикувано на 13.09.19 в 15:28

Регионален отборен турнир по шоудаун се проведе в Благоевград

Шоудаунът е спорт за незрящи и хора с нарушено зрение. Наподобява тенис на маса, играe  с хилки и ръкавици, но в този случай топчето е звънтящо. Състезателите носят предпазна маска за очи, за да се гарантира, че няма да могат да виждат топчето, а да се ориентират по неговия звън. Регионалният отборен турнир по шоудаун се провежда за трета..

публикувано на 12.09.19 в 13:18