„Вапцаров – песни за човека“ – един по-различен театрален поглед


   Трима режисьори, три различни гледни точки към живота и творчеството на Никола Вапцаров, един композитор и един сценограф. И цялата театрална трупа на Благоевградския театър – от доайените до най-младите, това е творческият екип, който ще участва в юбилейния спектакъл „Вапцаров – песни за човека“. Премиерата ще бъде на 24 октомври и е посветена на 100 годишния юбилей на ДТ „Никола Вапцаров“ – Благоевград.

  „Любопитното е, че този спектакъл се прави от трима режисьори, това не е често срещано, не е обичайно, това е един манифестен ход на театъра за това, какво ще правим за съвременния театрален език, който ще се използва“ – коментира на среща с медиите и с творческия екип, Маргарита Мачева, директор на Благоевградския театър.

  Един от режисьорите е Тея Сугарева, която ще фокусира вниманието на зрителя върху биографичната съдба на Вапцаров – процеса, преследването и разстрела на поета. „В логиката на тези процеси се опитах да поставя Вапцаров в една много по-различна светлина от тази, за която сме свикнали да четем“ – коментира Сугарева.

  Върху двойствения образ на Вапцаров акцентира и другият режисьор на спектакъла Боян Иванов, който набляга върху писмата на поета-революционер. „От тези писма ми стана ясно, че неговият популярен образ за неговото отношение към машината е изцяло изкривен, зловещ и чрез образите за машината в тези писма, той изразява дори своето отношение към Бойка Вапцарова“ – уточни Иванов.

  Върху новия прочит на Вапцаровото творчество работи в спектакъла и третият режисьор Стайко Мурджев, който избира неслучайно, именно този подход, по думите му „защото Вапцаров е една комплексна фигура както в литературата, така и в историята. В момента ние работим с актьорите и преминаваме през една Лаборатория, посветена на Вапцаров и свръх задачата е това, да открием новия поглед към неговата лирика“. 

  И понеже трите части  на спектакъла трябва да бъдат обединени в едно общо пространство, това е целта на сценографията. „Това е сложна задача за тримата, с различно усещане режисьори, но всички застанахме зад тази идея, че трябва да има някаква обща среда, в която тази личност, този конгломерат Вапцаров, да се събере. Това е моята задача“ – коментира на срещата сценографът Юлияна Войкова Найман.

Подробностите можете да чуете в репортажа на Биляна Славчева 

Снимка


Галерия

Вижте още

Кардиолози извършиха уникална за България операция

  Д-р Валери Гелев, началник на Клиниката по кардиология в Аджибадем Сити клиник болница Токуда, и екипът му приложиха за първи път в България най-иновативния метод за разбиване на калциеви натрупвания в съдовете при пациенти с масивни плаки и огромен сърдечен риск.   Иновативната процедура се осъществява с устройство, което изпраща..

публикувано на 22.10.19 в 14:13

Романът „Бездетен“ с благотворителната мисия „За да се роди едно българско дете!“

Българските бездетни семейни или несемейни двойки са над 200 000, от които над 50 000 никога няма да станат биологични родители, ако не получат донорски материал. Според изследване на Евростат,  към 2060 г. населението на България ще намалее с още близо 27%, делът на децата до 15 г. ще се свие с най-малко 13%, а населението на възраст между 15 и..

публикувано на 21.10.19 в 20:24

Нова площадка за стрийт фитнес в Благоевград

В парк „Македония“ в Благоевград бе направена първа копка по изграждането на нова спортна площадка. Многофункционалното спортно съоръжение ще бъде на площ от 110 квадратни метра и ще включва три спортни площадки по стрийт фитнес и кросфит. В парк „Бачиново“ и в парк „Даме Груев“ в Благоевград ще се изградят комбинирани съоръжения, всяко с площ от..

публикувано на 21.10.19 в 17:00
Клаудио Локатели

Ексклузивно пред Радио Благоевград: боец от кюрдските "Сили за защита на народа" за войната в Сирия

                       Турската офанзива ще възроди Ислямска държава, казва Клаудио Локатели „Сега Сирия е димяща развалина“ , така започнах статията си преди две години, когато за първи път ви срещнах с италианския военен журналист Клаудио Локатели, дни след като той се завърна от Сирия, след като заедно..

публикувано на 21.10.19 в 12:49

Завърши детско-юношеският турнир по хандбал „Атанас Карабельов“

   В гр. Гоце Делчев завърши първият мемориален международен детско-юношески турнир по хандбал „Атанас Карабельов“. Във финала гръцкият "Драма" победи "Интер" (Благоевград) с 25:21.    Оценките за турнира на Любомир Арнаудов, треньор на "Пирин" (Гоце Делчев), и Райчо Копривленски, един от организаторите на турнира:

обновено на 21.10.19 в 10:32

Проф. Михаил Неделчев: Ние осезаваме света чрез писмената реалност

   На тазгодишното издание на "Аполония" беше представена книгата на проф. Михаил Неделчев „Литературноисторически обзорни сюжети“ – първа от тритомника, който задава въпроса „Как работи литературната история?“. Книгата бе представена и в поредното издание на предаването на Радио Благоевград за литературата като събитие и събитията в литературата..

публикувано на 20.10.19 в 18:41

Ивайло Шопски: Никола Парапанов е личност, която вдъхновява

   На 16 октомври, преди 107 години, Петрич посреща свободата си. Светлата личност, превърнала мечтата  в  неукротима радост, е капитан Никола Парапанов. Днес  паметта за този герой  е възпята и в песен.  Заслугата е на Ивайло Шопски,  създател на каузата „Пътуващо читалище“, който обикаля страната, за да държи жива искрицата и пали огъня на..

публикувано на 20.10.19 в 12:45