Любима Петрова-началник на Държавен архив-Благоевград: „67 години опазваме паметта на поколения от Пиринско“

10 октомври е празника на българските архивисти. На хората, които работят за опазване на колективната памет на нацията.

67 години Държавен архив – Благоевград събира и опазва паметта на поколения от Пиринско. За този период са събрани близо 3000 архивни фонда. Това са над 200 хиляди архивни единици, или папки с документи, събирани от поколения архивисти. В линейни метри общата им дължина е близо 2 километра. „Най-старият документ е книга на латински език от 1753 година. Другите стари документи са от началото на 19 век, част от тях са в групата на т.нар. особено ценни и уникални документи. Сред тях са 4 султански фермана, като 2 от тях са за църквата в село Тешово“- каза Любима Петрова, началник на Държавен архив-Благоевград.

Личните фондове в благоевградския архив са над 100 – на значими личности, свързани с национално-освободителните борби, както и наши съвременници.

От близо 10 години ДА-Благоевград работи по дигитализацията на архивните документи. „Дигиталният архив се попълва сравнително бавно, тъй като това е труден процес. Но с дигитализацията се разширява достъпът до документите и използването им. При нас до момента има дигитализирани над 1600 снимки в системата, които дават един по-различен визуален прочит на историческите събития.“ 

Чуйте звуковия файл...


По повод професионалния празник  на българските архиви ДА-Благоевград организира днес Ден на отворените врати. Гостуваха ученици от 10-ти клас на Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий /бивша Солунска“-Благоевград, които бяха запознати накратко с историята и дейността на институцията. 

Те имаха възможност да се докоснат до най-старите и уникални документи, които се съхраняват в масивите на архива, а също и документи, свързани с историята на гимназията, в която учат.

Честит професионален празник на работещите в Държавен архив – Благоевград!

Галерия

Вижте още

В Благоевград започна 16-ият Международен турнир по спортна гимнастика „Любчо Солачки“

Тази година участват 230 състезатели от девет страни, като състезателите са на възраст между 8 и 14 години – момчета и момичета, в различни категории. Турнирът вече е завоювал своето място в международния календар и дава възможност и на националните състезатели в тази възраст да покажат своите умения. Той бе открит от Ива Уорън, председател на..

публикувано на 16.11.19 в 19:08

Честите катастрофи са причина за търсените промени в обучението на шофьорите

Предложенията за промени са направени от работна група на Министерството на просветата и науката. Статистиката на тежките катастрофи в последните месеци показва, че те се извършват твърде често от млади шофьори с малък опит зад волана. При това и в тъмните часове, и дори на автоматистрали. Специалистите коментират, че причината е в недостатъчната..

публикувано на 15.11.19 в 17:14

Кметът на Благоевград Румен Томов: Създаването на подходяща среда за бизнес е сред основните ми приоритети

Кметът на Благоевград Румен Томов бе гост в политическото предаване на Радио Благоевград „Събития и личности“, с водещ Давид Калпачки.  Томов отговори на слушателски въпроси, свързани с чистотата на въздуха и бъдещето на ТЕЦ „Рубин“, санирането на жилищни сгради, обособяването на зелени площи, организацията на движението в града..

публикувано на 15.11.19 в 12:27

Комбиниран билет за туристическите забележителности в Петричко

  „Много е важно да се правят комбинирани билети. Важно е, когато дойде турист, независимо дали е индивидуално, семейно или групово посещение, на тях да им се предостави възможност за посещение на всички обекти. Защото всеки от обектите на Исторически музей – Петрич представлява различен фрагмент, различен нюанс от нашата история, различен период..

публикувано на 14.11.19 в 15:03

Депутат влезе в Клетката

 Народният представител от „БСП за България“ Михаил Христов бе един от двамата депутати, заедно с колегата му Ерджан Ебатин, които се осмелиха да влязат в Клетката , за да разберат как се чувстват животните, които прекарват целия си живот по този начин. Така депутатът стана доброволец в Кампанията „Седмица в клетка“, която се проведе от 6 до 13..

публикувано на 14.11.19 в 13:36

Д-р М. Баймакова от ВМА: Туларемията е сериозно инфекциозно заболяване. Източници на зараза са кърлежи, гризачи, зайци.

   В месечното издание на рубриката „Инфекциозен навигатор с д-р Магдалена Баймакова“, специалистът от Катедра „Инфекциозни болести“ във ВМА, коментира за слушателите на БНР – Радио Благоевград заболяването туларемия.     „Туларемията е сериозно заболяване, което има различни клинични форми, откъдето идват и затрудненията при..

публикувано на 13.11.19 в 16:19

Проф. Никола Владов: Трансплантациите са модерно лечение, което решава проблемите на много хора

   Проф. д-р Никола Владов – началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА – София, гостува в ефира на Радио Благоевград по повод провеждащата се в страната Национална информационна кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията под мотото „Да! За живот“.  „Държавата за първи път инициира толкова..

публикувано на 13.11.19 в 14:43