Над 30 хиляди туристи от 71 държави са посетили Хераклeя Синтика

  Откритите ценни находки през тази година са една от основните причини за засилващия туристически интерес към античното селище Хераклея Синтика. „От откриването на обекта досега, през него са минали туристи от 71 държави, като само през първите 6 месеца на годината, броят им е над 30 хиляди. Това е едно наистина много голямо постижение“-коментира за Радио Благоевград Николай Малчев, екскурзовод на Хераклея Синтика. 

  По думите му, най-голям интерес за посетителите представляват статуята на император Август, огромната канализационна система, която е без аналог, уникалните „лъвски глави“ и новият канал, който ще бъде изкопан догодина.

  „В кръга на шегата, нашите археолози казват, че се надяват в следващите 100 години, поне 10 % от града да бъде разкопан“-разказва още Николай Малчев. 

Чуйте повече в разговора на Биляна Славчева с Николай Малчев -> 

Николай Малчев

  „Хераклея Синтика е история, която ни кара да настръхваме. Това е история, с която всеки българин трябва да се гордее“-категорични са посетителите на античното селище, които са силно впечатлени от откритите досега ценни находки. И предлагат, „за да бъде по-лесен достъпът до обекта, да бъдат направени спешно някой подобрения-като облагородяване на района, поставянето на нови табели и не на последно място, асфалтиране на пътя, тъй като достъпът до Хераклея Синтика, особено при лошо време, е силно затруднен“-споделиха за Радио Благоевград посетителите.

Подробностите можете да чуете в разговора на Елеонора Тахова с туристи - > 


  „За насочващите туристически табели сме напълно подкрепени от наши посетители, които се явяват и дарители, затова и част от табелите вече са подменени, имаме и подкрепата на община Петрич. Изграждането на пътя е много важно и до края на годината, той ще бъде асфалтиран, а районът ще бъде облагороден“-коментира д-р Сотир Иванов, директор на Историческия музей в Петрич.

 По думите му, правителството стои много твърдо до този проект, осигурявайки финансирането на разкопките до момента, очаква се финансовата подкрепа на държавата да продължи и в бъдеще, разчита се и на съдействието на общината Петрич.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с д-р Сотир Иванов - > 

Биляна Славчева и д-р Сотир Иванов

Вижте още

Неврокопският митрополит Серафим: Семейството трябва да бъде като малка домашна църква

Православните християни днес отбелязват Въведение Богородично. Почита се и като Ден на християнското семейство. „Празникът Въведение Богородично е едно знаменателно събитие“ – каза в интервю за Радио Благоевград, излъчено в предаването "Днес", Негово Високопреосвещенство Неврокопският  митрополит Серафим. Той почита момента на въвеждането..

публикувано на 21.11.19 в 10:25

„Студент на годината 2019“

Националното представителство на студентските съвети откри процедурата за номинации за Националния приз „Студент на годината“. „Конкурсът популяризира постиженията на българските студенти пред българската общественост и традиционно в предложенията присъстват изявени студенти от ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград“ – сподели в рубриката „Аудиториум“ на..

публикувано на 20.11.19 в 14:06

Британското посолство и сдружение „Тук-Там” поставиха началото на клуб, обединяващ випускници на британски университети

Клубът приема за членове българи, които имат завършено висше образование от университет в Обединеното кралство и които, независимо къде се намират по света, имат желание да се запознаят с други българи с подобен опит. Желанието на клуба е да бъде активен, благодарение на всеки един член, който да споделя, предлага, организира и участва в неговата..

публикувано на 19.11.19 в 15:25

Сдружение “Хроника срещу рака” събра над 16 хиляди лева в подкрепа на онкоболни жени от Гоцеделчевско

16 250 лева е резултатът от традиционната благотворителна вечер, която всяка година през ноември организира Сдружение “Хроника срещу рака” в Гоце Делчев. Средствата ще бъдат използвани за финансова подкрепа на материално затруднени онкоболни жени от общините Гоце Делчев, Гърмен, Сатовча и Хаджидимово, а така също и за организиране на..

публикувано на 19.11.19 в 12:24

ЕВРОСТАТ: Пенсионерите, които работят, се увеличават

В почти всички развити икономики пенсионерите започват да се забелязват все по-често в общата работна сила. Според данни на ЕВРОСТАТ, България се намира в първата половина на таблицата по отношение на работещите на възраст между 65 и 74 години. Пенсионираните служители стават все по-предпочитани от работодателите, защото са хора с опит и бързо..

публикувано на 18.11.19 в 15:30

В Благоевград започна 16-ият Международен турнир по спортна гимнастика „Любчо Солачки“

Тази година участват 230 състезатели от девет страни, като състезателите са на възраст между 8 и 14 години – момчета и момичета, в различни категории. Турнирът вече е завоювал своето място в международния календар и дава възможност и на националните състезатели в тази възраст да покажат своите умения. Той бе открит от Ива Уорън, председател на..

публикувано на 16.11.19 в 19:08

Честите катастрофи са причина за търсените промени в обучението на шофьорите

Предложенията за промени са направени от работна група на Министерството на просветата и науката. Статистиката на тежките катастрофи в последните месеци показва, че те се извършват твърде често от млади шофьори с малък опит зад волана. При това и в тъмните часове, и дори на автоматистрали. Специалистите коментират, че причината е в недостатъчната..

публикувано на 15.11.19 в 17:14