Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Попов: Нямаме принципни различия за трасето на магистралата в Кресненския пролом

 Първото, което за нас е положителен сигнал, са двете срещи с двамата отговорни министри по въпроса. В Кресна г-н Сандов, министър на околната среда, се срещна с нас (Коалицията "Да спасим Кресненското дефиле") и с местни хора. Бяха обсъдени в детайли нещата, нямаме принципни различия. Имаше няколко интервюто на м-р Караджов за цената на тунела, за някакви допълнителни сложности, които предизвикаха да поискаме среща и с него. Обсъдихме в детайли нещата и хубавото е, че и там няма принципни различия. Г-н Караджов каза, че не иска да остане в историята като човекът, който ще унищожи  Кресненския пролом“, коментира за Радио Благоевград  Даниел Попов от екологично сдружение “За Земята”.

Европейското екологично законодателство 

Припомняме, че през 2019 Европейската комисия отказа да финансира с европейски средства предложената от правителството спорна отсечка през Кресненския пролом. Тогава тя каза, че е необходимо България да определи природозащитните приоритети и да направи нова екологична оценка и нов избор на алтернативи. „Също, през декември 2021-та Комитетът на Бернската конвенция прие препоръка 212, която освен, че заема същата позиция – да се търси вариант за магистралата извън дефилето, дава препоръки да се направят работни групи, които бързо в оперативен порядък да решат както целите и мерките на природозащитната в дефилето, които досега липсваха, така и да се придвижи нова екологична оценка, като се вземат предвид исканията на местните хора“, посочи още екологът. 

Работните групи

Това, което трябва да направят трите работни групи, препоръчани от Бернскатаконвенция, е: първата (тя си е стриктно по  биоразнообразието) да изработи мерките и целите на защита в самия пролом. Втората – да подготви стандарта за процедура по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). Третата група, наред с представители на държавни институции и еколози, включва и представители на местната общност в Кресна. По план за 2-3 месеца групите трябва да свършат своята работа. След това предстои доста техническа работа, която АПИ трябва да свърши. Тогава ще станат ясни цените на всеки един вариант и какъв финансов принос ще искаме от ЕК“, подчерта Даниел Попов  и  посочи, че този напредък е единственият възможен път за реализиране на проекта, за получаване на европейски средства за финансирането му и избягване на санкции заради нарушаване на природозащитното законодателство.

Месните хора и магистралата

Ще се е разглеждат проблемите с достъпността на пътя, нуждата при отваряне на магистралата, да се отворят възможности за местния бизнес, да има добре уреден пътен възел, който да позволи на хора, които искат да вземат традиционни продукти от Кресна или да отидат на така добре познатите ресторантчета, да могат да го направят. Алтернативният туризъм да продължава да се развива“. Ще се обсъждат и направят предложения  за  пътната безопасност, за локален път за жителите на град Кресна, запазването на техни земеделски земи и лозя. 

2030 година – финал на изграждането на АМ „Струма“

Довършването на магистралата през Кресненското дефиле  е  заложено за финансиране в оперативна програма „Транспорт 2021 - 2027“, която има още  2-3 години допълнителен резерва за довършване на вече одобрени за финансиране проекти, т.с наистина 2030 година“, потвърди Даниел Попов.

Цялото интервю с Даниел Попов можете да учете в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Община Самоков ще присъди стипендии на ученици и студенти

До 31 юли ученици и студенти с отличен успех и постижения в различни научни области могат да кандидатстват за стипендия от Община Самоков. За поредна година общината ще присъди 9 стипендии в подкрепа на даровити ученици от 8-ми до 12-ти клас и студенти, които се развиват успешно в областите природо-математически науки; хуманитарни науки;..

публикувано на 18.07.24 в 15:10

ПП-ДБ готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство

Парламентарната група на "Продължаваме Промяната - Демократична България" обяви на брифинг в парламента, че са готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство неизпълнен. Решението дойде след срещи с представителите на другите парламентарни групи, които отказаха да подкрепят предложената от коалицията декларация за антикорупционно..

публикувано на 18.07.24 в 11:40

Александър Томов–син получи награда от международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“

Награда за своя филм „Господ е мой пастир“ получи възпитаникът на ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград Александър Томов-син. Наградата е за най-добър късометражен студентски филм. Лентата, с участието на актьора Калин Врачански, участва в тазгодишното издание на международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“. „Според мен Александър Томов в..

публикувано на 18.07.24 в 10:55

Добра реколта от мед добиват вече пчеларите

С месец по-рано от обичайното, пчеларите започнаха да добиват мед още от началото на месец юли. Така е и в Благоевградско. Според дългогодишния пчелар Стойо Мудев, това се дължи на времето, което тази година върви с месец напред. Неговият пчелин се намира в Балкана, под курорта „Бодрост“ край Благоевград, в местността „Славово“. Други години..

публикувано на 17.07.24 в 15:20

Горещите вълни стават все по-чести, продължителни, интензивни и екстремни

15, 16 и 17 юли в народната традиция се наричат горещници . За най-опасен се смята третият горещник, посветен на св. Марина, наричана още св. Марина Огнена, но и трите са наречени за предпазване от огън. Вярвало се, че огънят слиза от небето и който не празнува горещниците ще пострада от огън, в каквато и да било форма. „ Горещниците са в..

публикувано на 15.07.24 в 10:30

Венцислав Венев: Елате на първия Национален туристически фестивал

От 19 до 21 юли 2024 година на емблематичната за българския планински туризъм „Меча Поляна“  в подножието на връх Мальовица ще се проведе първото издание на Националния туристически фестивал. Организатор е Българският туристически съюз  с подкрепата на Община Самоков, Националния парк ”Рила”, Министерството на спорта и курортния комплекс..

публикувано на 15.07.24 в 10:12

За 7 месеца в село Бураново: Здравен пункт, социална кухня, интерес от чужди инвеститори

Инвеститори от Обединеното кралство искат да купят училището, пансиона и киносалона в малкото кочериновско село Бураново, където населението е 150 души. Англичаните разбрали за селото от  гурбетчии от Бураново. Искат да покрият стадиона с изкуствена трева, с осветление и сонди. Училището ще стане хотел, а пансионът – ресторант. Направило им..

публикувано на 12.07.24 в 12:53