Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мая Стоева: Стволовите клетки са здравна застраховка за семейството

Родителите на 10 922 новородени са пожелали извличане и съхранение на стволови клетки от пъпната връв при раждане през 2022 г. по данни на Изпълнителната агенция „Медицински надзор“. През юли се провежда международна инициатива Месец заповишаване на информираността за стволовите клетки.

  Мая Стоева, административен директор на българска тъканнабанка коментира в ефира на БНР-Радио Благоевград ползата от  стволови клетки по време на раждане, извличането, обработването и съхранението им.


„Идеята и ползата от съхранение на стволови клетки по време на раждане е, че по този начин родителите могат да осигурят една своеобразна здравна застрарховка на цялото семейство, която като сума разположена във времето не струва много, но е много важна и може да се окаже безценна. Когато се взема този материал не се причинява болка. Вземането на стволови клетки по време на раждането се случва от тъканта и от кръвта, които са в пъпната връв на бебето. Т.е. бебето и плацентата вече са отделени от пъпната връв и тогава екипите се намесват, за да  вземат този материал. Не се причинява на никой болка и реално това е един биологичен отпадък, който се хвърля след раждането“ – поясни Мая Стоева. По думите и ключов момент при вземането и обработката на стволовите клетки е интервала от вземането до обработката им е да бъде максимално кратък, за да има качествено съхранена проба. Пробите се съхраняват в крио съдове, които поддържат температура минус 190 градуса и така могат да бъдат съхранявани на теория до безкрайност, на практика до около 40 години без никакъв проблем. Всяка банка прави мониторинг за качеството на клетките по време на съхранение и до момента няма проблем.


  Важно е родителите да знаят, че взетите, обработени и съхранявани в България стволови клетки от пъпна връв могат да се транспортират и прилагат за лечение навсякъде по  света. „Пробата трябва да бъде транспортирана с качествен съд. За да бъде изпратена някъде за лечение, тя се транспортира със специален крио съд, който поддържа тази температура, която е при температурата за съхранение. Защото пробата се размразява в лечебното заведение, където тя ще бъде трансплантирана. Проби, съхранени в България могат да бъдат транспортирани и използвани в цял свят. През последните година от български тъканни банки са освободени три проби за повлияване на дечица със състояния от спектъра на аутизма, като пробите са изнесени извън Европейския съюз. Казвам го, защото там се изисква допълнително разрешение от нашата агенция „Медицински надзор“, за да бъде изнесен биологичния материал през граница“.

  Мая Стоева посочи, че стволовите клетки от пъпната връв на бебето могат да се използват и при лечение на определени заболявания при родителите. „Реално тези стволови клетки имат много голям процент съвместимост със всеки един член от семейството. Родителите решават на кого да ги дадат и за какво до 18-годишна възраст, след което решава детето.“

  Решението за съхранение на стволови клетки се взема по време на бременността, като най-късно преди раждането бъдещите родители трябва да се избрали тъканна банка и да имат договор с нея.


   Стоева допълни, че в България има 4 лечебни заведения, които извършват трансплантация със стволови клетки. В страната се лекуват различни типове левкемия, ракови заболявания на кръвта – това са утвърдени терапии. С кръвните клетки има над 100-150 утвърдени терапии в цял свят, които могат да бъдат третирани със стволови клетки. Тъканните клетки се използват в регенеративната медицина. Медицината залага много на комбинацията от стволови клетки от двата вида, с които се опитват да лекуват диабет тип 1, експериментални терапии и лечение се прилагат за деца с аутизъм, детска церебрална парализа, множествена склероза. Работи се в много насоки, но е необходимо време, за да бъдат утвърдени като терапии. Стволовите клетки се използват и при козметични процедури.

  Предимството на съхраняваните в български тъканни банки проби е, че клетките се извличат и обработват възможно най-скоро след раждането, а това е условие за замразяване и съхранение на максимално количество живи клетки. Периодът между вземането и обработката трябва да бъде възможно най-кратък.


  Интересът на бъдещите родители за съхранение на стволови клетки от пъпната връв при раждане нараства постепенно, като делът на запазените проби у нас се увеличава от 16 на 19% за 1 година. По данни на Националния статистически институт в България през 2021 г. са родени 58 678 деца, а  според статистиката на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ за 9133 от тях са запазени стволови клетки. През 2022 г. при ощо 56 917 новородени са запазени стволови клетки за 10 922 бебета, или за 19% от всички. У нас работят активно 6 тъканни банки. От тях 3 са представителства на международни тъканни банки с разрешение да извършват само част от процеса, а именно вземането наклетки и изпращането им в лаборатория за обработка, и 3 български, които имат разрешително за целия процес – вземане, транспортиране, обрабока и съхранение.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Работата със специалните деца е благословия

Петър Астинов, учител на деца със специални образователни потребности в Център за специална и образователна подкрепа „Св. Паисий Хилендарски“ – Благоевград, стана носител на приза „Учител на годината“. Наградата е от Синдиката на българските учители и е в направление „Възпитателна работа, извънкласни и извънучилищни дейности, училищни психолози и..

публикувано на 20.05.24 в 15:07

Все повече дами искат да усвоят тънкостите на пчеларската професия

27 са курсистите, които тази година усвояват тънкостите на пчеларската професия, в първия и единствен засега у нас, Пчеларски университет. Тазгодишният цикъл на обучение започна в началото на годината и приключи миналата събота. За да се стимулират начинаещите пчелари се предлагат и стипендии, те са общо 10 за този сезон, има и 5 награди за..

публикувано на 20.05.24 в 13:21

Теодор Недев: Благодарен съм за четирите години в АУБ и в Благоевград

Теодор Недев е абсолвент от 30-тия випуск 2024-та на Американския университет. Преди броени дни, заедно със 196 бакалаври и 23 магистри, получи своята диплома. Бил е президент на Клуба по инвестиционен мениджмънт към АУБ за учебната 2022/2023 година, част е от младежката организация „България на младите“. От две години работи в Института за..

публикувано на 20.05.24 в 09:20

Европейска нощ на музеите в Благоевград

С удължено работно време, безплатен достъп до експозициите и богата програма, Регионалният исторически музей – Благоевград отбелязва Европейската нощ на музеите и галериите в съботния ден, на 18 май.  По традиция инициативата започна с така наречената "Малка нощ", чиято програма бе посветена на детската публика. Официалното й откриване стартира в 14:30 с..

публикувано на 18.05.24 в 17:44

Геймингът и поведенческото пристрастяване

Дигиталните зависимости са част от поведенческото пристрастяване, към което се отнасят още хазарта, пазаруване, гледане на порно и всички производни идващи от дигитални устройства. На това мнение е психолгът Георги Млеканов. Проблемът с пристрастяването към електронните игри е със задълбочаващи последствия  за развитието на младите хора,..

публикувано на 17.05.24 в 14:40

Край на рекламите на хазарт

От днес, 17 май,  влиза в сила забраната на реклами за хазарт във всички медии, както и наличието на билбордове в близост до учебни заведения. Новият закон за хазарта въвежда почти пълна забрана на рекламите на хазартни игри в телевизии, радиа и сайтове. Той бе обнародван на 14 май в „Държавен вестник“. Според новия закон  хазарта се..

публикувано на 17.05.24 в 14:10

Дърворезбени кръстове – изкуство в миниатюра

Дървените кръстове с резбована миниатюрна в православните храмове в нашата страна са обект на изследването на д-р Вера Атанасова-Кавачева, уредник в Националния исторически музей. В ефира на Радио Благоевград тя обясни, че тези църковни предмети представляват интерес заради трудността на своята фина изработка и „защото свидетелстват за..

публикувано на 17.05.24 в 11:41