Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Петков:

Емисиите от метан трябва да бъдат намалени с 30% до 2030 година

Метанът продължава да нараства в глобален мащаб, той е вторият по значение парников газ, отговорен за около 1/3 от повишението на глобалната температура. Най-съществени са емисиите в земеделието и енергийният сектор, както и от гниещи отпадъци.  

Има цел за намаляването им с 30% до 2030 година, подписана още през 2021 година в Глазгоу в рамките на глобалното споразумение за ограничение на емисиите  от метан и тази цел остава актуална“, посочи в интервю за Радио Благоевград Николай Петков от екологичното сдружение „За Земята“. Той съобщи, че на европейско ниво съвсем скоро ще влезе в сила регламент за ограничаване на емисиите от метан, България също ще е задължена да го спазва  и това е стъпка в правилната посока. „При него има ограничения за емисии от течове, забрани за изгаряне на газ на факел, както ограничения при емисии от внос, но като цяло има и доста слабости, тъй като мерките от регламента първо няма да влязат в сила веднага  и най-важното – липсва  обща цел за намаляване на емисиите на метан в ЕС“, коментира екологът.  

Той напомни, че на 4 март 2024 година бе изстрелян нов метанов спътник, който с безпрецедентна до сега точност ще проследява емисиите на метан по света. Това се дължи на Фонда за защита на околната среда. „Все пак имаме частичен повод за оптимизъм, от гледна точка на законодателството, за което споменахме и скоро ще можем доста по-лесно да проследяваме емисиите на метан“, коментира Николай Петков.

Цялото интервю с Николай Петков чуйте в звуковия файл. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Висока оценка за мюзикъла "Класният се жени" на Камерна опера Благоевград

На 23 и 25 април 2024 г. от 19.00 ч. в обновената зала на Камерна опера Благоевград  се състоя Премиерата на мюзикъла за тийнейджъри "Класният се жени" от Филип Павлов  и либрето Любомир Пеевски. За спектакъла музикалният критик  Иванка Влаева сподели: "Искате ли да видите много млади хора, които творят заедно докато се забавляват и радват..

публикувано на 27.04.24 в 19:21

След последната сесия на ЕП: време за равносметка

През седмицата се проведе последната пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург. Какво успя да свърши и за какво не стигна време? Какви ще бъдат предизвикателствата, на които следващият състав на ЕП ще трябва да отговори. В предаването “Събития и личности” разговаряхме с трима български евродепутати. За енергетиката, индустрията и..

публикувано на 26.04.24 в 11:25

Елена Панайотова представя книгата „Приложен театър”

Елена Панайотова представи своята книга „Приложен театър” в Регионалната библиотека на Благоевград. Тя е доктор по театрално изкуство в Нов български университет. Специализирала е европейска култура в Университета в Амстердам и театрална антропология в театър „Один” в Дания. Дългогодишен преподавател е по театрално изкуство в Академията за изкуства..

публикувано на 24.04.24 в 18:37

„Великден във всеки дом” – благотворителна инициатива в Дупница

 „Великден във всеки дом” - т ова е новата кампания на сдружение  „Близо до теб“ за даряване на пакетирани козунаци на самотно живеещи пенсионери в селата от община Дупница. Екипът на сдружението благодари за подкрепата на хората с добри сърца в грижата за хора в нужда. В благотворителната инициатива апелът е да се дарят козунаци, които ще..

публикувано на 24.04.24 в 13:56
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българинът потребява повече и успява да инвестира

По данни от Наблюдението на домакинските бюджети през 2023 г. на НСИ, годишният общ доход средно на лице от домакинство е 10 846 лв. и нараства с 20.4% спрямо 2022 година. За последните десет години (2014 - 2023 г.) - се увеличава 2.3 пъти.  Годишните разходи са 10 044 лв. средно на лице, което е с 19.7% повече в сравнение с 2022 година. За периода..

публикувано на 24.04.24 в 10:19

WWF ще пусне в Дунав 1,6 милиона есетри

Европейската комисия призова държавите-членки да увеличат усилията си за справяне с бракониерството и незаконния трафик, за да опазят малкото останали есетрови риби на континента. Въпреки че са надживели динозаврите, днес те са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са..

публикувано на 23.04.24 в 13:22

Доброволци от Гоце Делчев с отличие за каузата за чиста околна среда

На официална церемония на 18 април бяха обявени победителите в годишните награди на организацията  „ Time Heroes “. Призове получиха хората и организациите с изключителен принос за развитието на доброволческата култура в България през 2023 г. С награда „Героите“ беше отличена и организацията „Green and clean“ от Гоце Делчев с основател Георги..

публикувано на 23.04.24 в 10:55