Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Бербатов и Петър Мицин на спортната олимпиада в Американския университет

Най-голямата студентска спортна олимпиада в България, организирана от спортен клуб “Олимпикс” към Американския университет в България, ще се проведе този уикенд в Благоевград. В събитието традиционно се включват както студенти, преподаватели и служители на АУБ, така и ученици, студенти и спортни ентусиасти от Благоевград и областта, заедно с техните семейства.

Олимпиадата се състои от 18 спорта, някои са традиционни за българската публика като футбол, волейбол, баскетбол, тенис на корт, тенис на маса, плуване, и други лекоатлетически дисциплини, но представя възможност за включване и в типични американски спортове като американска народна топка и спайкбол. 

Програма

Олимпиадата ще бъде открита с тържествена церемония в 20 ч. на 18-ти април, четвъртък, в спортната зала в кампуса на АУБ. В откриването ще се включат артистични клубове от университета и града, а вечерта завършва със запалване на Олимпийския огън и даване на официален старт на олимпиадата. 

На 20-ти април, събота, започва състезанието по плуване в спортен комплекс “Пирин”, маратона на алеята в парк “Бачиново” и състезанията по отборни спортове - футбол, баскетбол, волейбол и стрелба от тройката в кампуса на АУБ.

В неделя, 21-ви април, е т.нар. “Голям ден” (D-Day), цялото събитие се мести на бейзболното игрище “Портър парк” при парк “Бачиново”. Програмата започва в 9:30 ч. като през целия ден ще се проведат 12 различни спорта.

Събитието ще приключи в 18ч. с церемония по награждаване от българския рекордьор по плуване Петър Мицин и със специалното присъствие на футболната легенда на Благоевград Димитър Бербатов.

“Въпреки че събитието е спортна олимпиада, не е необходимо всички посетители да се включват в спортните дисциплини. Ще имаме специален кът за отдих, където ще можете заедно с приятели да се насладите на различни активности”, сподели ръководителят на клуба Здравко Рашков. 

Социална насоченост

Освен фокус върху спорта, събитието има и социална насоченост. Благотворителната кауза тази година е в подкрепа на “Националната параолимпийска организация”. Освен това, в събитието ще бъде вплетена и зелена инициатива с “Еко Партнърс България”, които ще предоставят съоръжения за рециклиране на пластмасови бутилки и кенчета. А срещу донесени пластмасови капачки, всеки посетител ще получи право за участие в томбола с награда. Събраните капачки ще бъдат предадени на “Капачки за бъдеще”.

“С включването на все повече социални и зелени инициативи, целим да покажем на хората обединяващата сила на спорта и да направим олимпиадата ни едно по-устойчиво събитие”, сподели Бригита Андонова, ръководител на “Финанси и спонсорства”. 


По публикацията работи: Ива Сеизова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нулевата ДДС ставка за хляба остава до края на годината

До края на годината се удължава нулевата ставка за ДДС за хляба и брашното, реши на второ четене бюджетната комисия. Също така има предложение за лимит от 15% надценка на цената на хляба в магазинната мрежа. Засега текстът отсъства от законопроекта. С друга промяна се връща данъкът върху доходите за гъбарите и билкарите. Промяната влиза в сила от 1..

публикувано на 30.04.24 в 11:42
Общоселско събрание в село Баня, община Разлог

В с. Баня недоволстват от отнетите им минерален плаж и парк за игра на децата

Жителите на разложкото село Баня, се противопоставиха на политиката на общината, която им отне достъпа до най-голямото им богатство - минералната вода.  Най-бързо развиващият се балнео и спа курорт в Югозапада, който е само на 5 километра от ски-курорта Банско, е рай за туристи и инвеститори в туризма, но местните хора се чувстват ограбени. Обсъдиха..

публикувано на 30.04.24 в 10:51

Младежки център ще бъде изграден в Кюстендил

Проект за изграждане на Младежки център беше представен в Кюстендил. Проектът предвижда изграждането на мултифункционална сграда, която ще предлага разнообразни дейности, включително международни, както и цялостни услуги в помощ на личностното развитие и пригодността за заетост на учениците и младежите на възраст до 29 години. Новата сграда ще бъде..

публикувано на 30.04.24 в 10:30

Ивайло Романов - Пелето отбеляза 70-годишнината си с концерт

С концерт „Животът ми е музика“ Ивайло Романов - Пелето отбеляза 70-годишнината си и над 50 години на сцена.   Колоритният инструменталист събра в зала „П. Яворов“ любими на поколения благоевградчани изпълнители. Той получи поздравителното писмо, изпратено от президента на Република България  Румен Радев, а  кметът на Благоевград Методи..

публикувано на 30.04.24 в 10:08

Надеждата на родните земеделци – младите хора да заобичат земята

Трябва да направим така, че земеделието да е привлекателно за младите хора, за да започнат те да се интересуват и да поискат да работят. Това са надеждите на земеделците в Благоевградско, участващи в проекта на БНР "Европа – ново поколение". Те настояват от бъдещите ни евродепутати да работят така, че субсидиите да бъдат изравнени – за всички..

публикувано на 30.04.24 в 09:34

Велики вторник

На Велики вторник църквата споменава Притчата за десетте девици. Вечерта след залез слънце на Велики вторник е третата поред и последна вечер, в която се отслужва литургията „Последование на Жениха“. След влизането в Eрусалим Исус Христос проповядва в храма и разказва Притчата за десетте девици на своите ученици. В нея се казва, че пет от девиците..

публикувано на 30.04.24 в 09:31

Мобилен пункт за опасни отпадъци в Перник

И тази пролет перничани ще имат възможност да предадат опасни домакински отпадъци в специален събирателен пункт. Той е мобилен и днес /30 април/ за седми пореден път ще бъде в Перник.   От община Перник призовават домакинствата да се възползват от услугата. С предаването на опасните отпадъци в мобилния пункт ще се ограничи попадането им в общите битови..

публикувано на 30.04.24 в 07:54