Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специалисти от различни области изследват условията на труд и нивото на благополучие на работещите в затвори

Специалисти от различни области ще изследват благосъстоянието и благополучието на работещите в пенитенциарните заведения. Това коментира доц. д-р Наташа Ангелова, ръководител на катедра “Психология” към ЮЗУ “Неофит Рилски” - Благоевград и ръководител на проект към Фонд Научни изследвания от програма “Фундаментални научни изследвания”  на тема “Психологични, правни и здравни аспекти на работата в пенитенциарни заведения. Модел на психично благополучие.” в предаването „Приемна в ефир“ на Радио Благоевград. Тя посочи, че обичайните затвори са с много строг режим, по време на който всичко е под ключ. “Затворът в Самораново се изгражда по една различна концепция наподобяваща по-голяма част на местата за лишаване от свобода в други държави в Европа и света. Освен към хората, които са изолирани да излежават своята присъда е важно да отправяме поглед и към тези, които работят там”, допълни психологът.

Доцент д-р Наташа Ангелова каза още, че основната цел на този проект е да обогати знанията за измеренията и особеностите на труда, професионалната готовност, пригодност, адаптация и проблеми и професионално благополучие на работещите служители в системата на пенитенциарните заведения. “Чрез реализирането на научното изследване предвидено в рамките на проекта, се търсят решения на проблеми в областта на правно-нормативната уредба, психологията и здравето, условията на труд и подобряване на работната среда, благосъстояние и благополучие на работещите в пенитенциарните заведения”, посочи доц. д-р Ангелова.

По време на интервюто психологът даде пример и с друг предишен проект към затвора в Сливен, който е бил насочен към майки лишени от свобода. “Задачата, с която в момента сме се наели е пряко свързана със служителите в затворите. Емоциите на работещите там продължават да им влияят и след приключване на работната смяна, когато се прибират вкъщи. Наблюденията ми са свързани с това, че пенитенциарните служители са по-затворени. По този повод разглеждаме причините от различни гледни точки -  от психологическа, здравна и от правна, в екипа има както психолози, така и здравни служители и юристи, тъй като си партнираме с Правно-исторически факултет и Факултета по обществено здраве, здравни грижи и спорт. Всички заедно търсим начин за подкрепа на работещите там като сме предвидили да изследваме 300 човека от надзорния състав”, добави специалистът.

Повече по темата научаваме от интервюто на Мариана Попова с доц. д-р Наташа Ангелова, ръководител на проекта. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Савина Топурска

Савина Топурска: Африка те учи да даваш!

Визуалният артист Савина Топурска гостува на предаването „Ефир за приятели“. Савина е от Благоевград, от години живее и работи във Франция, където в момента следва докторантура. В Париж младата жена работи по арт проект свързан с летните олимпийски игри 2024. Съвсем наскоро се завърна от далечно пътуване до Африка. В солицата на Сенегал - Дакар..

публикувано на 06.06.24 в 15:46

Ивайло Гоцев: Община Симитли е пример за качествени социални услуги

Община Симитли провежда дългосрочна политика за социалните услуги и дейности. Тя е начертана още в началото на 2010 година, когато залагахме тези услуги в общинските стратегии. Сега има национална карта за социални услуги, в която за наша радост, защото ние се радваме на всяко нещо, което е добро за хората, ще разкрием още три нови социални услуги, а..

публикувано на 05.06.24 в 13:01

„Духът на Хималаите“ и посланията, които остават!

Днес на 3 юни, когато се навършват 40 дни от кончината на проф. д-р Александър Илиев, на Камерната сцена в „Славянска беседа“ в София, от 19 часа, ще бъде официално представена последната му книга „Духът на Хималаите“.  Проф. Илиев е с изключително богата творческа кариера и е познат на широката публика в ролите му на драматичната,..

публикувано на 03.06.24 в 11:53

Безопасни ли са детските площадки в Благоевград и селата?

Безспорно състоянието на детските площадки е от голямо значение за децата, за да могат да се забавляват и играят безопасно. Какво е състоянието на детските площадки в Благоевград, как изглеждат и как трябва да изглеждат, безопасни ли са – отговорите на всички тези въпроси в репортажа на Ива Сеизова. Чуйте мненията на анкетираните..

публикувано на 03.06.24 в 10:49

България все още няма приет национален велосипеден план

На 12 април 2018 година по време на сесия на ООН,  190 държави-членки одобриха датата 3 юни за международен ден на велосипеда . „ Това е една обикновена машина, която се задвижва с мускулна сила, но всъщност е демократично, здравословно, екологично транспортно средство, което  всеки може да използва “, напомни в интервю за Радио Благоевград..

публикувано на 03.06.24 в 09:43

Важно е българските евродепутати да бъдат "в ритъма на гражданското общество"

Българските евродепутати да се ангажират и да бъдат проактивни в осъществяването на редовен и конструктивен диалог с гражданските организации; веднъж годишно на национална среща да информират какъв е напредъкът в усилията им по темите, засягащи гражданското общество и да търсят обратна връзка от гражданските организации; да участват и подкрепят..

публикувано на 03.06.24 в 09:35

Разделното събриране на отпадъците - отговорност и бъдеще

Разделното събиране на отпадъците и рециклирането – това е темата, която дискутирахме в предаването „Неделя у дома“. Гости в студиото на Радио Благоевград бяха Наталия Димитрова – Попова, началник отдел „Екология“ в Община Благоевград, Радостин Юруков и Инна Диловска. „Прави ми впечатление, че хората от Благоевград не се стараят да събират..

публикувано на 02.06.24 в 16:21