Над 100 хиляди ученици от 7-ми и 12-ти клас се явяват на матурите по български език и литература

Снимка: РАДИО ВИДИН

 Над 100 хил. ученици в страната в 7 и12 клас се явяват на матура по български език и литература днес. Националното външно оценяване на седмокласниците е в ход за елитните гимназии. За първи път матурата на дванадесетокласниците се провежда по нови правила с цел да се пресекат всички възможности за преписване. Работата на бъдещите абитуриенти е разделена на модули, а те нямат право да излизат от стаята до приключването на всеки един от тях.  В училищата ще има над 4 хиляди камери. Няма зала, за която да не е осигурено видеонаблюдение.

Вижте още

Проведе се 12-ти Международен фестивал "Нощта на Орфей"

Вчера в подножието на Татул се събраха стотици хора за 12-ия Международен фестивал "Нощта на Орфей", организиран от община Момчилград. С програма, наситена на песни от златните години на Д 2 и на българския рок, на сцената се качи Дичо с групата си The Band.  Празникът започна с дегустация на вино. Кметът на община Момчилград Сунай Хасан подчерта,..

обновено на 24.06.18 в 13:46

Гугъл Дигитален гараж в България организира безплатен семинар в Кърджали

Безплатен семинар организира в Кърджали инициативата Гугъл (Google) Дигитален гараж в България.  Кърджали е един от 37-те градове в страната, в които ще се проведе инициативата за популяризиране на он-лайн рекламата. Проектът стартира в България на 14 май, в сътрудничество със Софтуни Диджитъл (SoftUni Digital) и в партньорство с Българската промишлена..

публикувано на 24.06.18 в 10:50

Антон Дончев е новият кондиционен треньор на ФК "Арда" Кърджали

ФК "Арда" Кърджали избра човекът, който ще се грижи за физическата подготовка на отбора. Антон Дончев е новият кондиционен треньор на Арда . Той е бивш лекоатлет от Благоевргад, на 34 години и има завидна кариера зад гърба си. Бил е треньор по лека атлетика на Спортен Клуб Елит Благоевград, кондиционен треньор на ДЮШ ОФК "Пирин" Благоевград и на Мъжкия..

публикувано на 24.06.18 в 09:39

Еньовден - един от най-магичните дни

Днес,  24 юни народът отбелязва един от най-магичните дни в българския обреден календар - Еньовден . Празникът идва от езически времена и е свързан с живителната сила на природата, разказа за Радио Кърджали Соня Костадинова , етнограф в Регионалния исторически музей в Кърджали. Рано сутринта на Еньовден се берат билки, от които се увива венец...

публикувано на 24.06.18 в 09:29

Десет двойки се включиха в турнира по плажен волейбол в подкрепа на деца от Дом "Майка и дете"

Десет двойки участваха в благотворителния турнир по плажен волейбол на пясъка в комплекс "Арпезос" днес. Инициатори са  Николай Колев и Димитър Калчев . Купата при професионалистите грабнаха кърджалийците Спас Байрев и Станко Радев, втори станаха софиянците Митко и Митко, а на трето място се класира соченият за фаворит отбор на Милко Багдасаров и..

публикувано на 23.06.18 в 17:21

Нямо дете проговаря от чудодейната вода на аязмото в Момчиловци

Всяка събота и неделя безбройните туристи в Момчиловци идват да пият от водите на аязмото, привлечени от изцелителната му сила. Потокът от желаещи да се облеят с лечебната вода или пият от нея не секва. Възрастните хора разказват за някои от чудесата, станали край чешмата   Златка Кисьова, която живее до аязмото в село..

публикувано на 23.06.18 в 16:43

Облекчиха процедурата за разрешение за взимане на работа на непълнолетни

Процедурата за получаване на разрешение от Инспекцията по труда за работа на непълнолетни е облекчена . Какви документи вече не се изискват, Лейла Аптула от инспекцията в областния център Кърджали: "Има две промени, едната касае предоставянето на лична карта. Не изискваме и служебна бележка от училището на непълнолетния". Повече чуйте в прикачения файл.

публикувано на 23.06.18 в 16:25