Издирват папагал, изчезнал в смолянското село Соколовци

Издирват говорещ папагал - какаду, изчезнал от Центъра за рехабилитация на големите папагали. Центърът се намира в село Соколовци, община Смолян. От три години в него обучават птиците да летят свободно, но преди няколко дни най-опитният папагал..

публикувано на 22.03.19 в 16:07

Светослав Малинов: Битката ни срещу пакета "Мобилност" продължава

Председателският съвет на Европарламента реши скандалният пакет "Мобилност 1" да бъде обсъден и гласуван следващата седмица. На 27 март е предпоследната сесия на тази конфигурация на европейския парламент, чийто мандат изтича през април. Припомням, че..

публикувано на 21.03.19 в 15:35

Д-р Стоян Петков: Има хроничен недостиг на общопрактикуващи лекари в област Кърджали

Незаетите лекарски практики и текучеството на медицинските специалисти са само малка част от проблемите, пред които са изправени лекарите в Кърджалийско. Сега на дневен ред излиза и опасността от заличаване на лекарски практики след началото на месец..

публикувано на 20.03.19 в 17:19

Д-р Виктор Кирчев: Има реална опасност от заличаване на лекарски практики

Хиляди пациенти в област Кърджали може да останат без лични лекари. Има реална опасност от заличаване на лекарски практики в Източните Родопи след месец юни тази година. Тогава изтича крайният срок, поставен от държавата общопрактикуващите лекари в..

публикувано на 20.03.19 в 16:55

Жана Чакърова: Насилието над деца е недопустимо

Най-добрият начин да се борим с насилието е да създадем условия, в които то да не може да се случи. За да се създадат такива условия, хората трябва да имат информация за този негативен феномен в обществото ни, да станат чувствителни по темата и..

публикувано на 19.03.19 в 18:10

Неджми Али: Европейските врати не трябва да се затварят пред Турция

Турция е стратегически партньор на Европейския съюз (ЕС) и вратите пред нея не трябва да се затварят с лека ръка. Така коментира Неджми Али, евродепутат от групата на АЛДЕ, решението на Европейския парламент да се прекрати преговорният..

публикувано на 19.03.19 в 16:20

Минчо Гумаров: Пещерите в Източните Родопи крият уникален свят

90 години се навършват на 18 март от началото на организираното пещерно движение в България. Първото дружество е създадено през 1929 година. До 1958 година са изучени около 200 пещери. А днес, 90 години след началото, броят им надхвърля 5700 в цялата..

публикувано на 18.03.19 в 17:18
Илхан Кючюк

Илхан Кючук: Резолюцията на ЕП не помага на отношенията с Турция

Европейският парламент прие с 370 гласа "за", 109 "против" и 143 "въздържал се" да се прекратят преговорите на Турция за присъединяване към ЕС. Документът няма задължителен характер, но е категорична препоръка на Парламента към Съвета. Мотивът за..

публикувано на 18.03.19 в 10:30

Асим Адемов: След 29 март ще настъпи хаос във Великобритания

  Депутатите в британската Камара на общините гласуваха за удължаване на член 50 от Лисабонския договор и отлагане на Брекзит. С 412 гласа „за“ срещу 202 „против“ беше подкрепено искането на правителството да поиска от ЕС отлагане на датата на..

публикувано на 15.03.19 в 14:07

Все повече белоглави лешояди избират скалата на Моняк за свой дом

Белоглавите лешояди вече приеха Източните Родопи за своята планина, благодарение на усилията на природозащитниците в последните години. Експертите на Българското дружество за защита на птиците и фондация По-диви Родопи отново отчитат увеличена популация..

публикувано на 15.03.19 в 11:19

За ползите от Солната стая или халотерапията

Солната стая или така наречената халотерапия е новост в България, но не и по света. Лековитостта на солта е известна векове наред. Египтяните, римляните и гърците - всички са намирали широка употреба на лечебните й свойства - за дезинфекция на рани,..

публикувано на 14.03.19 в 15:11

Стилистът и фризьор Рушко: Мъжете са по-суетни от жените

Всяка жена има нужда от добър специалист, който да се грижи за добрия й външен вид. Понякога този специалист се превръща в магьосник, особено ако има пред себе си едно добро предизвикателство. Ще Ви представим един такъв всеотдаен и много амбициран..

публикувано на 14.03.19 в 14:45

Веселина Тихомирова: Има две новости в приема на детските градини

При класирането за детските ясли и градини в Кърджали се дава предимство на деца, живущи в близост до детската градина, което се доказва с постоянен адрес. Това е една от двете новости в регламента за приемане в детските заведения на територията на..

публикувано на 14.03.19 в 12:03

Д-р Атанас Митков: Бъдещето на спешната помощ е на парамедиците

Д-р Атанас Митков работи в Центъра за спешна медицинска помощ в Кърджали от 1994 година, а от 2007-ма е негов директор.  Има специалност „Спешна медицина“ и „Здравен мениджмънт“.  Казва, че спешната медицина е болест, която влезе ли ти в кръвта,..

публикувано на 13.03.19 в 16:50

Хубен Черкелов: За мене образите върху банкноти и монети са символи на комуникация

След миналогодишните две изложби в столицата, този февруари роденият в Кърджали художник Хубен Черкелов е отново в родината. В края на февруари 2019 г. той откри в София експозиция, озаглавена „Светът е твой“. Тя може да бъде разгледана до края на..

публикувано на 12.03.19 в 17:02

Здравко Карамитев: Необходим е регистър на хосписите в България

В Бургас бе учредена Националната асоциация на хосписите в България, една организация, която обединява ръководители на държавни и частни медицински заведения от този тип. Основателят и директор на кърджалийския хоспис "Добролюбие" Здравко Карамитев беше..

публикувано на 12.03.19 в 15:09

Над 840 водни спасители са обучени през годините в Кърджали, БЧК започва нов курс

Повече от 840 водни спасители са получили професионалната си квалификация в Кърджали в провежданите през годините курсове. Първият е бил през далечната 1964 г. Това каза за Радио Кърджали директорът на Областния съвет на БЧК в Кърджали Жана Чакърова...

публикувано на 12.03.19 в 13:00

Алеко Дянков: Работата на преводача е самотно занимание

Вече трета поредна година известният преводач Алеко Дянков е част от журито на конкурса за превод от английски на български език за средношколци от Кърджали.  Състезанието се организира от Дружество „Приятели на САЩ“ и Посолоството на САЩ по време на..

публикувано на 08.03.19 в 15:16

Величка Драганова: Спомняме си с любов за Недялка Камбурова

Величка Драганова, председател на Национална асоциация на сляпо-глухите в България /НАСГБ/, със седалище в Пловдив, се срещна в Кърджали с членове на организация. Гостуването й бе по повод отчетно-изборното събрание за периода 2014-2018 г. на местната..

публикувано на 07.03.19 в 10:55

Инвестициите ни в България зависят от закупуването на американски отбранителни системи

Към България има засилен интерес за инвестиции от страна на американски фирми, които са в отбранителния сектор. Те искат да използват техническия капацитет и възможностите на българската общност. „Не мога да говоря от името на компаниите, но те..

публикувано на 06.03.19 в 16:18