Повече от 100 са вече разкритите средновековни гробове на Перперикон

Расте броят на разкритите гробове в средновековния некропол на Перперикон, който археолозите копаят това лято. Броят им вече надхвърля 100, съобщи за радио Кърджали директорът на историческия музей Даниела Коджаманова. Те са от 12-14 век и са много добре оформени. Наподобяват антични саркофази и са покрити с плочи. 
От гробовете, макар и малко, започнаха да излизат и находки, благодарение на които бавно продължаваме да разкриваме тайните на живота на Перперикон, коментира Даниела Коджаманова.

Вижте още

Изложби канят за Деня на Кърджали

С поредица от изложби Кърджали отбелязва празника на града - 21 октомври. Проявите са включени в културната програма на Общината по повод 105-тата годишнина от Освобождението на района. Дружеството на местните художници, съвместно с Арт галерия "ДАР", представя над 50 творби. И тази година, освен членове на дружеството, в традиционната годишна изложба за..

публикувано на 18.10.17 в 16:02

ГЕРБ иска д-р Дафовски за почетен гражданин сега

Общинските съветници от ГЕРБ настояват д-р Атанас Дафовски да бъде избран още тази година за почетен гражданин на Кърджали. В открито писмо до медиите се казва: - "В името на обществения консенсус и с оглед на „безусловната“ подкрепа, засвидетелствана от политици, медици, граждани, кмет, инициативни комитети и прочие формални и неформални  обединения,..

публикувано на 18.10.17 в 15:42

Родопчани пият неефективни хапчета за кръвно

Евтини, но неефективни лекарства за високо кръвно налягане пият жителите на Източните Родопи. Това са сред най-честите проблеми и грешки, смята кардиологът от Александровска болница доктор Павел Николов. Той беше част от екипа лекари, направили безплатните профилактични прегледи на тютюнопроизводители над 60 години в община Кирково. Според него,..

публикувано на 18.10.17 в 15:38

Показват изложбата "Боговете на траките" в Историческия музей в Кърджали

На 17 октомври, вторник, за първи път Регионалният исторически музей в Кърджали ще покаже пред публика съкровището от село Дрангово, община Кирково. То включва 39 бронзови статуетки на тракийския конник и е уникално за България. Изложбата ще бъде открита от 17,30 часа. Съкровището е открито неотдавна - преди пет години,  през 2012 . Тогава иманяри от..

публикувано на 17.10.17 в 11:13

Питбулът, захапал дете, е прибран в клетка в кучешкия приют

Питбулът, който нападна и рани момиченце на една година и половина, същата вечер е бил прибран в приюта за животни в Кърджали " Дай лапа". Кучето е в клетка и в клетката не е агресивно, заяви за радио Кърджали директорът на общинското дружество "Озеленяване, чистота и благоустройство" Раид Идриз, които стопанисват приюта. Ще припомним, че в петък..

публикувано на 17.10.17 в 10:26

Питбул нахапа жестоко дете на година и половина

51-годишен собственик на питбул е задържан за срок до 24 часа в полицията в Кърджали, след като кучето му нападнало дете на година и половина. Инцидентът станал в района на пазара в областния център в петък около 19 часа. Детето било с баба си на разходка, кучето се появило внезапно и захапало момиченцето в седалищната област. Детето е..

публикувано на 16.10.17 в 12:57

Земеделски производители с подкрепа срещу вредители

Земеделските производители, които произвеждат овощни култури, могат да получат подкрепа по Национална програма за борба с вредителите през зимата. Заявленията се подават във фонд "Земеделие" този месец, до 30 октомври. Това съобщи експертът по растителна защита Соня Новодрянова. " Фонд "Земеделие" поема разходите за препарати за растителна защита през..

публикувано на 16.10.17 в 11:28