Розово фламинго в Родопите

розово фламинго
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Рекорден за  България брой розово фламинго бe установен в началото на седмицата на брега на язовир Студен кладенец,  Източните Родопи.  Общо 53 птици са забелязани в района -  14 възрастни и 39 млади. 
Екзотичните птици, които не се срещат често в страната, бяха регистрирани и заснети от експерт на фондация "По-диви Родопи" Христо Христов.  Розовото фламинго е рядък и нередовен посетител в България, като обикновено се наблюдават отделни индивиди.  В последните години обаче наблюденията на вида зачестиха, като 13 птици бяха установени в Атанасовското езеро през миналaта  зима. Най-близките места, където редовно се среща този топлолюбив и екзотичен вид са в Гърция - езерото Керкини и Порто Лагос.  Това не е първото посещение на редките гостите от Средиземноморието  в Източните Родопи, но за пръв път е регистрирана подобна численост.  В началото на годината розово фламинго бе забелязано в същия район по време на редовното Среднозимно преброяване на водолюбивите птици, организирано от Българското дружество за защита на птиците. Тогава експерти преброиха 9 птици.  Дългокраката птица обитава основно солени езера, но се среща и в други типове водоеми. Храни се с ларви на насекоми, планктон и малки ракообразни. Цветът на фламингото може да варира от светло розово до пурпурно.  Розовият цвят на перата се засилва в зависимост от храната, която използва фламингото.  Ако тя е богата на червеното солнично раче, то тогава розовият цвят на фламингите е по-силен и контрастен. Мнозинството от пернатите гости са млади птици и са все още сиви на цвят за разлика от по-възрастните и впечатляващи с цвета си представители на вида. 

Вижте още

Секунда след 12 - магичният свят на Христина Мачикян

А сега нека да ви представя една магична книга, която завладя умовете и сърцата на кърджалийци със своите фини светове на прага на реалното и съня. Секунда след 12 - първият отпечатан сборник на Христина Макичян с 33 магични разказа бе представен пред отбрани ценители на словото. За топлата среща със световете на Мачикян ще ви разкажем..

публикувано на 24.09.18 в 14:21

Две призови места за РК "Спорт и здраве" в Черна гора

С призови места се върнаха и двата отбора на Работнически клуб „Спорт и здраве“, които бяха в Черна гора за участие в международно състезание . Надпреварата бе до 23 септември. Новината за успеха на кърджалийци съобщи председателят на Регионалния координационен съвет на КНСБ в Кърджали Иванка Караколева: "Бяхме в Черна гора благодарение на..

публикувано на 24.09.18 в 14:11

Правят мандра за производство на кисело мляко с марката Момчиловци

В Момчиловци през фестивалните дни на киселото мляко се проведе церемония по първа копка за построяването на мандра , която ще произвежда млечния продукт с марката Момчиловци. Кметът Сийка Суркова: " То ще бъде за българския пазар, ще задоволява вътрешния пазар тук, в региона и вече и ще имаме огледалната марка Момчиловци в Момчиловци. Това..

публикувано на 24.09.18 в 13:24

Скок на цените на доматите

С близо 26 процента или 27 стотинки за килограм скочи цената на едро на доматите от открити площи през последната седмица. Данните са от Държавната комисия по стоковите борси и тържища. Цените скачат сезонно през есента, твърдят производители от Кърджалийско.  Как реагират цените на дребно на пазара в  Кърджали  - коментира Ерджан Осман,..

публикувано на 24.09.18 в 10:44

Вицепрезидентът Илияна Йотова в Аврен: Силна България се гради със силни и работещи институции

Институциите да работят за нова смесена турско-българска имуществена комисия за обезщетяваните на тракийци . Това призова вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова при посещението си на Националния женски национален събор-поклонение в Аврен. Тя беше почетен патрон на събитието по повод 85-ата годишнина от основаването на националния..

публикувано на 24.09.18 в 09:45

През октомври започва учебната година за Центъра по военно обучение и спасителни дейности в Широко поле

От 1-ви октомври стартира новата учебна година в единственият в страната Общински център по военно обучение и спасителни дейности в село Широко поле . Това каза за Радио Кърджали Минчо Гумаров, ръководител в центъра. Той сподели, че центърът по военно обучение вече има договорени заявки с различните училища в общината, като най-много са..

публикувано на 24.09.18 в 09:33

Борисов участва в срещата на високо равнище "Глобален призив за действие за справяне с проблема с наркотиците" в Ню Йорк

Премиерът Бойко Борисов ще участва в Ню Йорк в срещата на високо равнище "Глобален призив за действие за справяне с проблема с наркотиците". Тя е организирана по инициатива на американския президент Доналд Тръмп. Министър-председателят оглавява българската делегация за започващите утре общополитически дебати на 73-ата сесия на  Общото събрание на ООН...

публикувано на 24.09.18 в 09:26