Нина Николова: Моделът "Ловър бой" вкарва в сексуална експлоатация неподозиращи нищо момичета

Днес има над 27 милиона поробени мъже, жени и деца. 99 процента от жертвите в световен мащаб никога няма да бъдат спасени. Всеки 30 секунди някой става жертва на трафик. Средната възраст на жертвите на трафик е 12 години. Всяка година в световната секс индустрия са експлоатирани около два милиона деца. Само един до два процента от трафикантите ще бъдат осъдени.
И още - България е основен източник на жертви на трафик за Европейския съюз и една от двете страни с най-голям брой трафикирани хора в Европа. Това сочат данните на международната организация А21. Най-разпространените видове трафик са сексуалната експлоатация и трудовата експлоатация, разказа за Радио Кърджали Нина Николова от А21. В тези случаи се взимат документите на жертвата и тя бива принуждаване да проституира или да работи без заплащане.
При сексуалната експлоатация има един модел, който е много зловещ и работещ - така наречения "ловър бой". При него трафикантът започва романтична връзка с жертвата, неусетно я кара да се влюби в него и когато това стане, започва експлоатацията, която много често е придружена с насилие. Много трудно момичетата успяват да се измъкнат от канапа на "любовта". Веднъж, защото си мислят, че са влюбени и още, заради "Стокхолмския синдром", при който жертвата се привързва към насилника, който я храни и се грижи за нея, разказа Нина Николова. Практиката показва, че трафикантите са добри психолози, които успяват да влязат под кожата на момичето. Тези случаи са изключително трудни, защото младите жени не осъзнават ситуацията и стоят с насилниците си.
Националната анонимна безплатна телефонна линия 0800 20 100 за борба с трафика на хора.е ключов инструмент в противодействието на съвременното робство, категорична е Нина Николова. За две години, откакто е пуснат, има над 1000 обаждания на телефона. Триста от тях са сигнали за трафик на хора, а част от тях вече са спасени и измъкнати от клопката на трафикантите, каза Николова.
Още по темата може да чуете в интервюто на Станислава Георгиева с Нина Николова в звуковия файл.  
Вижте още
костенурки

Златодобивна фирма се е ангажирала с опазване на два вида сухоземни костенурки

Златодобивната фирма , която ще добива ценния метал в находището Хан Крум в местноста "Ада тепе"  над Крумовград, се е ангажирала в опазване на биологичните видове в региона. В рамките на участъка "Ада тепе" са установени местообитания на два вида сухоземни костенурки , които са вписани в Червената книга на България като глобално застрашени...

публикувано на 16.01.18 в 18:05

По-малко водолюбиви птици долетяха в Източните Родопи тази зима

Над 2800 броя водоплаващи птици от 19 вида бяха регистрирани на традиционното среднозимно преброяване на водолюбивите птици . То се извърши във водоемите по долината на река Арда, Източните Родопи през почивните дни и в него участваха експерти и доброволци на Българското дружество за защита на птиците, фондация „По-диви Родопи и представители на..

публикувано на 15.01.18 в 18:07

Инж. Мариана Колева: РИОСВ-Хасково реагира на всеки сигнал за замърсяване

Значително  замърсяване на водите в Карагьоз дере  в района на разклона за момчилградското село Балабаново. Това е установила проверка на експертите от регионалната инспекция по околната среда и водите в Хасково през декември миналата година.  Подготвени са предписания на фирмата-нарушител  "Теклас" и акт, който ще бъде връчен в близките дни...

публикувано на 15.01.18 в 17:35

Инж. Димитър Илиев: Въпрос на държавна политика е да се подобри качеството на въздуха

Седем превишения на нормите за фини прахови частици в атмосферния въздух в Кърджали е регистрирала от началото на годината автоматичната станция на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Хасково. Стойностите варират от 1.15 до 2.08 пъти над пределно допустимата концентрация, като пикът е бил на 8 януари. Това съобщи за Радио Кърджали инж...

публикувано на 12.01.18 в 14:58

Гласът на децата

Ученици от втори клас на Средното училище "Йордан Йовков" в Кърджали се запознаха с работата на радио журналиста по време на посещение в Радио Кърджали. Визитата им е част от проекта "Твоят час", който се изпълнява с различни дейности във всички български училища. В кърджалийското училище той има за цел да мотивира малките второкласници да..

публикувано на 11.01.18 в 19:38

Д-р Диана Вълчева: От замърсения въздух най-много страдат хора с хронични болести

Разходки сред природата на истински чист въздух и често проветряване на дома , но не откъм оживена улица, а от страната на заден двор, в който има зеленина. Това са част от съветите, които лекарите-пулмолози дават срещу силно замърсения атмосферен въздух през есенно-зимния сезон. През последната седмица на територията на цяла България по..

публикувано на 11.01.18 в 16:57

Атанаска Андреева: Кърджали за първи път се включи в "Бебе на годината"

Кърджали има шансът да спечели приза "Бебе на годината", тъй като на връх 2018-та в МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" се роди момиченцето Айсун. На Бабинден, разговаряме с акушерката Атанаска Андреева, част от екипа, работил в новогодишната нощ. Тя е завършила Полувисшия институт за акушерки в Кърджали и започнала работа в Акушеро-гинекологичното отделение при..

публикувано на 09.01.18 в 14:29