Нина Николова: Моделът "Ловър бой" вкарва в сексуална експлоатация неподозиращи нищо момичета

Днес има над 27 милиона поробени мъже, жени и деца. 99 процента от жертвите в световен мащаб никога няма да бъдат спасени. Всеки 30 секунди някой става жертва на трафик. Средната възраст на жертвите на трафик е 12 години. Всяка година в световната секс индустрия са експлоатирани около два милиона деца. Само един до два процента от трафикантите ще бъдат осъдени.
И още - България е основен източник на жертви на трафик за Европейския съюз и една от двете страни с най-голям брой трафикирани хора в Европа. Това сочат данните на международната организация А21. Най-разпространените видове трафик са сексуалната експлоатация и трудовата експлоатация, разказа за Радио Кърджали Нина Николова от А21. В тези случаи се взимат документите на жертвата и тя бива принуждаване да проституира или да работи без заплащане.
При сексуалната експлоатация има един модел, който е много зловещ и работещ - така наречения "ловър бой". При него трафикантът започва романтична връзка с жертвата, неусетно я кара да се влюби в него и когато това стане, започва експлоатацията, която много често е придружена с насилие. Много трудно момичетата успяват да се измъкнат от канапа на "любовта". Веднъж, защото си мислят, че са влюбени и още, заради "Стокхолмския синдром", при който жертвата се привързва към насилника, който я храни и се грижи за нея, разказа Нина Николова. Практиката показва, че трафикантите са добри психолози, които успяват да влязат под кожата на момичето. Тези случаи са изключително трудни, защото младите жени не осъзнават ситуацията и стоят с насилниците си.
Националната анонимна безплатна телефонна линия 0800 20 100 за борба с трафика на хора.е ключов инструмент в противодействието на съвременното робство, категорична е Нина Николова. За две години, откакто е пуснат, има над 1000 обаждания на телефона. Триста от тях са сигнали за трафик на хора, а част от тях вече са спасени и измъкнати от клопката на трафикантите, каза Николова.
Още по темата може да чуете в интервюто на Станислава Георгиева с Нина Николова в звуковия файл.  
Вижте още

Павел Митев: Трудно някой може само с четене да стане добър треньор, ако не му идва отвътре

Павел Митев е най-успешният треньор по волейбол в Кърджали. Започва като играещ треньор в „Арда“, после трупа опит в София, Дупница, Пловдив, Казанлък, Турция. Негови състезатели са били известните днес национали братя Братоеви и Цветан Соколов. От десетина години последователно и упорито изгражда успешни отбори в различни възрастови групи в СУ..

публикувано на 22.10.18 в 16:00

Тенис клуб "Орфей" стана на 25 година

Тенис клуб „Орфей”- Кърджали се готви да отбележи своя 25-ти рожден ден, съобщиха от ръководството. Това ще се случи по време на традиционния международен турнир, който ще се проведе на кортовете „Арпезос”.  Треньорът Христо Чобанов с вълнение коментира събитието: „25 години не са много, но не са и малко. За това време през кортовете преминаха..

обновено на 22.10.18 в 15:49

Йоана Буковска: Човек не може да е отдаден на актьорската професия, ако не я приема като мисия

Йоана Буковска е една от най-чаровните и талантливи български актриси. Израснала е в семейство на журналисти. След софийската френска гимназия, завършва НАТФИЗ. Изиграла е десетки незабравими роли в театъра, киното и телевизионните сериали, спечелила е много награди. Напоследък българският зрител бе развълнуван от въплъщението й в ролята на Виолета..

публикувано на 22.10.18 в 14:46

Нася Кралевска: Българският преход беше подготвен и осъществен от БКП

При голям интерес в Кърджали бе представена книгата "България под комунизъм". Нейната авторка Нася Кралевска живее от 1985 година в САЩ, но следи процесите и събитията у нас.  Завършила е немска филология и журналистика в София. Работила е като редактор и преводач.  Понастоящем се занимава с публицистика и е автор на книгите: «Без заглавие. Рушители и..

публикувано на 19.10.18 в 15:25

Радост Младенова: "Машината на времето" представя малко известни факти, поднесени с фантазия

Детско-юношеската студия за опера и балет „Маргаритки“ към Държавната опера в Стара Загора представя в Кърджали спектакъла "Машина на времето". В  него ще видим над 100 балетисти, като най-малките са едва на 5 години. Той ни разказва историята на балета, а идеята за създаването му е на Радост Младенова. Радост Младенова е режисьор, хореограф и..

публикувано на 19.10.18 в 14:57

Силвия Томова: Навсякъде в България балетните спектакли са в препълнени зали

Една от най-интересните прояви в програмата за Деня на Кърджали е гостуването на балета на Старозагорската опера с шедьовъра на Пьотр Илич Чайковски "Лебедово езеро". Директорът и главен художествен ръководител на балета Силвия Томова: Силвия Томова е била прима балерина на Националната опера и балет, Лауреат е на редица международните конкурси...

публикувано на 19.10.18 в 14:37

Маргарита Тодорова: Изпълняваме мисията си като училище, утвърждаващо здраве

Училище от област Кърджали бе отличено за своя добра здравословна практика, утвърждаваща интеграцията на децата от малцинствените групи. Това стана на национална конференция във Велинград от 10 до 12 октомври . Нашето училище е допуснато първоначална през сито от 200 образователни институции . Отличени са 56 доклада, а в категорията..

публикувано на 17.10.18 в 13:51