Нина Николова: Моделът "Ловър бой" вкарва в сексуална експлоатация неподозиращи нищо момичета

Днес има над 27 милиона поробени мъже, жени и деца. 99 процента от жертвите в световен мащаб никога няма да бъдат спасени. Всеки 30 секунди някой става жертва на трафик. Средната възраст на жертвите на трафик е 12 години. Всяка година в световната секс индустрия са експлоатирани около два милиона деца. Само един до два процента от трафикантите ще бъдат осъдени.
И още - България е основен източник на жертви на трафик за Европейския съюз и една от двете страни с най-голям брой трафикирани хора в Европа. Това сочат данните на международната организация А21. Най-разпространените видове трафик са сексуалната експлоатация и трудовата експлоатация, разказа за Радио Кърджали Нина Николова от А21. В тези случаи се взимат документите на жертвата и тя бива принуждаване да проституира или да работи без заплащане.
При сексуалната експлоатация има един модел, който е много зловещ и работещ - така наречения "ловър бой". При него трафикантът започва романтична връзка с жертвата, неусетно я кара да се влюби в него и когато това стане, започва експлоатацията, която много често е придружена с насилие. Много трудно момичетата успяват да се измъкнат от канапа на "любовта". Веднъж, защото си мислят, че са влюбени и още, заради "Стокхолмския синдром", при който жертвата се привързва към насилника, който я храни и се грижи за нея, разказа Нина Николова. Практиката показва, че трафикантите са добри психолози, които успяват да влязат под кожата на момичето. Тези случаи са изключително трудни, защото младите жени не осъзнават ситуацията и стоят с насилниците си.
Националната анонимна безплатна телефонна линия 0800 20 100 за борба с трафика на хора.е ключов инструмент в противодействието на съвременното робство, категорична е Нина Николова. За две години, откакто е пуснат, има над 1000 обаждания на телефона. Триста от тях са сигнали за трафик на хора, а част от тях вече са спасени и измъкнати от клопката на трафикантите, каза Николова.
Още по темата може да чуете в интервюто на Станислава Георгиева с Нина Николова в звуковия файл.  
Вижте още

Христо Иванов: България има нужда от бързи и решителни реформи

Председателят на политическа партия Да, България Христо бе в Кърджали, където бе учредена местна структура, начело на която е избран бизнесменът Здравко Димитров. Чуйте какво мисли Христо Иванов за актуалната политическа обстановка в България и дали неговата партия стяга редиците за предсрочни избори. Какво смятат от Да, България за изказванията на..

публикувано на 22.03.18 в 15:25

Рокпевицата Милена Славова: Плачевно е състоянието на културата у нас

Гранд дамата на българския рок Милена едва ли има нужда от представяне . Името й се е превърнало в запазена марка, а уникалният й глас няма аналог на българската рок сцена. Парчета като „Не’ам нерви”, „Ала-бала”, „Ха-ха”, „Директор на водопад”, „Робърт” продължават да звучат в ефира и да радват родните фенове. Срещаме се преди концерта й..

публикувано на 22.03.18 в 15:07

Откриват мотосезона с молебен в Бачковския манастир

На 22 март по традиция се открива мотосезонът в България. Във връзка с провеждане на традиционното откриване на Първа пролет, организирано от мотобратство “Вагабонтс”, днес от 11.30 ч. до 12.30 ч. при необходимост в Пловдив ще бъде спряно движението по ул. ”Дилянка”. След потегляне на мотошествието се очакват временни ограничения и промени в организацията..

публикувано на 22.03.18 в 11:40

Мая Бежанска: Обичам да работя с нови колеги, защото се изненадваме взаимно

Мая Бежанска е гост актьор в новта постановка на театъра в Кърджали "Няма места" от Емил Йотовски . Спектакълът е дело на режисьора и директор на театъра Гълъб Бочуков . "Няма места" се поставя за първи път на сцена . Илияна Типова разговаря с Мая Бежанска в гримьорната на театъра в Кърджали, между репетициите на предстоящата премиера...

публикувано на 21.03.18 в 15:37

Пътят на художника

Римската вила „Армира“ край Ивайловград стана сцена на заключителните прояви от фестивала "Пътят на художника". Те са кулминацията на едногодишен проект на сдружение "Гражданска инициатива за обществено развитие и интеграция" по програма за трансгранично сътрудничество с Турция. Присъстваха заместник областният управител на Хасково Стефка Здравкова,..

публикувано на 20.03.18 в 13:53

„На чаршията, в чата” с Галина Стефанова

Какво казахте за това – комфортно ли се чувства един изцяло мъжки екип, ръководен от жена и лесно ли живее или работи една жена, заобиколена само от мъже, чуйте в „На чаршията в чата”. Разговор по женски за нещата от живота водихме с една целеустремена, нахъсана и изтъкана от емоции жена, решена, дори и на висока цена, да променя света към..

публикувано на 20.03.18 в 08:17

В Хасково на "Хайдушка софра" се събират любителите на български хора

В Хасково на 24 март ще си дадат среща любителите на  българските хора на фестивала "Хайдушка софра". Гостите ще се насладят на изпълнения на "Джуниър Българка" квартет. След края на задължителната част участниците ще имат възможност да се запознаят с автентичния каракачански танцов фолклор и носии , представени от танцов състав към федерацията..

публикувано на 19.03.18 в 11:59