Нина Николова: Моделът "Ловър бой" вкарва в сексуална експлоатация неподозиращи нищо момичета

Днес има над 27 милиона поробени мъже, жени и деца. 99 процента от жертвите в световен мащаб никога няма да бъдат спасени. Всеки 30 секунди някой става жертва на трафик. Средната възраст на жертвите на трафик е 12 години. Всяка година в световната секс индустрия са експлоатирани около два милиона деца. Само един до два процента от трафикантите ще бъдат осъдени.
И още - България е основен източник на жертви на трафик за Европейския съюз и една от двете страни с най-голям брой трафикирани хора в Европа. Това сочат данните на международната организация А21. Най-разпространените видове трафик са сексуалната експлоатация и трудовата експлоатация, разказа за Радио Кърджали Нина Николова от А21. В тези случаи се взимат документите на жертвата и тя бива принуждаване да проституира или да работи без заплащане.
При сексуалната експлоатация има един модел, който е много зловещ и работещ - така наречения "ловър бой". При него трафикантът започва романтична връзка с жертвата, неусетно я кара да се влюби в него и когато това стане, започва експлоатацията, която много често е придружена с насилие. Много трудно момичетата успяват да се измъкнат от канапа на "любовта". Веднъж, защото си мислят, че са влюбени и още, заради "Стокхолмския синдром", при който жертвата се привързва към насилника, който я храни и се грижи за нея, разказа Нина Николова. Практиката показва, че трафикантите са добри психолози, които успяват да влязат под кожата на момичето. Тези случаи са изключително трудни, защото младите жени не осъзнават ситуацията и стоят с насилниците си.
Националната анонимна безплатна телефонна линия 0800 20 100 за борба с трафика на хора.е ключов инструмент в противодействието на съвременното робство, категорична е Нина Николова. За две години, откакто е пуснат, има над 1000 обаждания на телефона. Триста от тях са сигнали за трафик на хора, а част от тях вече са спасени и измъкнати от клопката на трафикантите, каза Николова.
Още по темата може да чуете в интервюто на Станислава Георгиева с Нина Николова в звуковия файл.  
Вижте още

Кампанията „Are you OK, bro?“ привлича вниманието към мъжкото здраве

Социална кампания в интернет в подкрепа на мъжкото здраве подеха двама млади мъже - Методий Иванов и Владимир Балканов. Поводът - месец ноември, който е посветен на тази не толкова популярна тема за мъжкото здраве и за профилактиката на различни болести, които засягат предимно мъжете.  От няколко години насам мъжкото здраве си има месец, и той..

публикувано на 17.11.17 в 17:18

Д-р Таня Беловска: Сигурен партньор и презерватив предпазват от СПИН

За първи случай на серопозитивен пациент от Кърджали за тази година съобщиха през седмицата от Регионалната здравна инспекция. Данните за него са подадени в здравната инспекция от Националната референтна лаборатория по ХИВ.  Става въпрос за 42-годишен мъж, е жител на Кърджали. Той се е изследвал на друго място. Нямаме данни как е станало..

публикувано на 11.11.17 в 15:43

Уве Кьолер: Двойно повече работа е нужна да се достигне производителността на Европа

Българите все още не успяват да постигнат нивото на работоспособност на западноевропейските страни. Производителността на труда в България е горе-долу 50 процента от немската. Една от причините за това е манталитетът на хората. Не казвам лошо ли е това или е добро, само казвам, че българите са различни. Това мнение изрази в интервю за Радио..

публикувано на 08.11.17 в 17:52

Хлябът с квас е не само неустоимо вкусен, но и изключително полезен

Хлебарството е един от най-старите занаяти на земята. Хлябът, който ядели предците ни преди хиляди години няма нищо общо с днешния. Той се състоял от счукани зърна и вода, които се изпичали на слънце върху нагорещени камъни. А най-старата форма на втасване на хляба е с квас. Така са приготвяли квас и нашите баби, а някои от вас все още пазят аромата и..

публикувано на 08.11.17 в 12:56

Бивш учител гради музей на образованието в Родопите

Бивш учител сам ремонтира старото училище в село Каялоба, за да го превърне в мини музей на образованието в Родопите. Идеята за това се зародила преди двайсетина години, когато учебното заведение в кирковското училище все още работело. Вероятно преподавателите са предполагали какво ще се случи с училището и решили да оставят нещо след себе си...

публикувано на 02.11.17 в 11:32

Шафранът носи доходи от 10 000 евро от декар

В следващите пет години България ще се превърне в световен лидер в производството на шафран. Прогнозата е на френски учени, които са изследвали насажденията от син минзухар у нас. Според лабораторните данни, българският шафран е с много високо качество като превъзхожда дори произвеждания от стотици години продукт в Близкия Изток. Интерес към шафрана..

публикувано на 02.11.17 в 11:24

Радмила Илиева, един съвременен будител в българското училище в Братислава

На 1 ноември отбелязваме Деня на народните будители. Един ден с особена, изключителна, неповторима стойност. Първи ноември е онази дата от календара, в която можем да обърнем поглед назад, в десетилетията, във вековете и да си дадем сметка кои сме и как сме стигнали дотук.  Този празничен ден не е само за преклонение пред будителите от нашето минало...

публикувано на 01.11.17 в 17:53