Нина Николова: Моделът "Ловър бой" вкарва в сексуална експлоатация неподозиращи нищо момичета

Днес има над 27 милиона поробени мъже, жени и деца. 99 процента от жертвите в световен мащаб никога няма да бъдат спасени. Всеки 30 секунди някой става жертва на трафик. Средната възраст на жертвите на трафик е 12 години. Всяка година в световната секс индустрия са експлоатирани около два милиона деца. Само един до два процента от трафикантите ще бъдат осъдени.
И още - България е основен източник на жертви на трафик за Европейския съюз и една от двете страни с най-голям брой трафикирани хора в Европа. Това сочат данните на международната организация А21. Най-разпространените видове трафик са сексуалната експлоатация и трудовата експлоатация, разказа за Радио Кърджали Нина Николова от А21. В тези случаи се взимат документите на жертвата и тя бива принуждаване да проституира или да работи без заплащане.
При сексуалната експлоатация има един модел, който е много зловещ и работещ - така наречения "ловър бой". При него трафикантът започва романтична връзка с жертвата, неусетно я кара да се влюби в него и когато това стане, започва експлоатацията, която много често е придружена с насилие. Много трудно момичетата успяват да се измъкнат от канапа на "любовта". Веднъж, защото си мислят, че са влюбени и още, заради "Стокхолмския синдром", при който жертвата се привързва към насилника, който я храни и се грижи за нея, разказа Нина Николова. Практиката показва, че трафикантите са добри психолози, които успяват да влязат под кожата на момичето. Тези случаи са изключително трудни, защото младите жени не осъзнават ситуацията и стоят с насилниците си.
Националната анонимна безплатна телефонна линия 0800 20 100 за борба с трафика на хора.е ключов инструмент в противодействието на съвременното робство, категорична е Нина Николова. За две години, откакто е пуснат, има над 1000 обаждания на телефона. Триста от тях са сигнали за трафик на хора, а част от тях вече са спасени и измъкнати от клопката на трафикантите, каза Николова.
Още по темата може да чуете в интервюто на Станислава Георгиева с Нина Николова в звуковия файл.  
Вижте още

Деян Събев: Заседателите имат равен глас със съдията

Общинският съвет в Кърджали удължи срока за подаване на документи за нови съдебни заседатели за Окръжния съд за мандат 2019-2022 година. Причината - нисък интерес към подбора от страна на кърджалийци. 40 души обаче трябва да бъдат избрани и гласувани на сесия на общинския съвет през есента, за да може новите заседатели да започнат работа от..

публикувано на 20.07.18 в 17:47

"Пъстро хоро" единствен от България на фестивал в Сърбия

Клубът за народни хора "Пъстро хоро" от Кърджали е единственият състав, който представя България на известния международен карнавал на изкуствата в сръбския курорт Върнячка баня. На 20 юли, петък, танцьорите ще представят 30-минутна самостоятелна програма, в която ще покажат танци от всички фолклорни области на България. Сред обработките са Петрунино..

публикувано на 20.07.18 в 17:15
пункт Капитан Андреево

Всеки ден на Капитан Андреево пресичат контрабанда

143 случая на контрабанда на фалшиви стоки на световноизвестни фирми са предотвратени на Капитан Андреево за първите 6 месеца на тази година. Кратка аритметика показва, че всяка седмица са спирани по близо 2 опита за контрабанда на българо-турската граница. За миналата 2017 година при 408 случая са задържани 360 700 артикула и са образувани 2239..

публикувано на 20.07.18 в 16:37

„На чаршията, в чата” с Галина Стефанова

Разказ от първо лице за причините за успех на безпрецедентната спасителна акция на момчетата, попаднали във водния капан на пещера в Тайланд. За „тайландското чудо” разказа във фейсбук профила си Райко Матеев, който от години живее в „Страната на усмивките”. Чуйте.

публикувано на 18.07.18 в 14:27

Болницата в Кърджали ще получи апаратура от ново поколение за пострадали при катастрофи по пътя за Маказа

Апаратура за над 800 хиляди лева ще получи кърджалийската болница в рамките на съвместен проект със също многопрофилната болница в Комотини за подобряване на спешната помощ в двата региона. Доставката на медицинската техника става възможна чрез програмата за трансгранично сътрудничество Интерег до 2020 година. Двете лечебни заведения..

публикувано на 17.07.18 в 15:34

Янка Николова от Съюза на глухите в Кърджали: Обществото говори красиво, но дела няма

Тихо, без гръмка музика и луди танци. Така членовете на Съюза на глухите в Кърджали празнуваха и отбелязаха 84 години от създаването на своята организация, една от най-дълголетните организации на хора с увреждания в България. Тя възниква на 12 юли 1934 година с амбицията да обедини всички лишени от слух и да брани правата им. В национален мащаб в..

публикувано на 14.07.18 в 19:05

Петър Зехтински - Зико: Желая от все сърце на "Арда" да успее

Петър Зехтински - Зико е един от легендарните футболисти на "Ботев" - Пловдив. По негово време отборът побеждава колоси като "Байерн" /Мюнхен/ и "Барселона". През 1974-75 г. играе в "Арда" /Кърджали/, с който тим има в "Б" РФГ 38 мача . Спомня си за онова време с признателност към хората, с които се срещнал и които са помогнали за..

публикувано на 11.07.18 в 12:45