10 ноември 28 години по-късно

Снимка: архив

На 10 ноември се навършиха 28 години от една историческа за България дата. Дата, която раздели обществото ни. И ако сега едни я смятат за началото на демократичните промени у нас, то други твърдят, че тя е началото на национална катастрофа. На 10 ноември 1989 г. на пленум на Централния комитет на БКП Тодор Живков е освободен от поста генерален секретар на партията, след като е управлявал еднолично в продължение на 35 години. 
Живков е принуден да подаде оставка, след като това предложение е подкрепено дори от близките му съратници Йордан Йотов, Добри Джуров, Димитър Станишев, както и от Станко Тодоров, Гриша Филипов и Георги Атанасов.
На Живков не е дадена възможност за заключителни думи. И така, управлявалият  България държавник е отстранен. Казват, че трябва да измине време, за да има обективна оценка на случилото се. Вече изминаха 28 години. Каква е оценката за събитията на хората в Кърджали за 10 ноември 1989 г., какво се промени и какво спечелихме, може да чуете в анкетата на Дарина Стоянова.И от мнението на народа за 10 ноември 1989 година и за живота преди и след прехода, преминаваме към едно друго мнение - на историците. Мина ли достатъчно време, за да се даде обективна оценка на събитията отпреди 28 години? Какви са положителните страни на демокрацията? Завърши ли преходът в България? Как се изучава този период и датата 10 ноември 1989 година в училище? С тези въпроси Станислава Георгиева потърси историка Димитър Димов, учител в средното училище "Петко Рачов Славейков" в Кърджали. 
Разговорът може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Спортен клуб Арес Кърджали на международен шампионат в Сърбия

Съзтезатели на спортен клуб Арес Кърджали заминават в началото на февруари на международен шампионат в Сърбия.  Какви други състезания предстоят в спортния им календар разказва треньора Пенчо Стоянов.  Имаме националното първенство в Албена април месец; имаме националната купа в Габрово октомври месец; имаме състезание в Буда Пеща или в..

публикувано на 16.01.18 в 12:01

Театърът в Кърджали с премиера

Театърът в Кърджали започва новата година с премиера .  Днес от 19 ч. на Голяма сцена за първи път можете да гледате постановката "Не е това, което виждаш" от Стефан Стоянов. Повече за предстоящото събитие, чуйте от Илияна Типова, редактор в Радио Кърджали:  Ако мъж и жена лежат един до друг, едни ще видят в това любов . Други ще..

публикувано на 16.01.18 в 11:35

Баскетболистите от "Фаворит"-Кърджали първи в своята дивизия

Представителният мъжки баскетболен отбор на Кърджали "Фаворит" изигра през уикенда последните три мача от първия полусезон на първенството на Националната аматьорска лига. И в трите двубоя кърджалийци се наложиха с категоричен резултат и са на първо място в своята дивизия. Подробности от капитана на тима Владин Иванов в звуковия файл.

публикувано на 15.01.18 в 17:08

Машинни оператори и шивачи най-търсени на пазара на труда в Кърджали

Над 70 свободни работни места са обявени от Дирекция "бюро по труда" в Кърджали. Сред най-търсени са машинните оператори, шивачите и обслужващия персонал като общо за тях свободните работни места са над 50. Няма обявени свободни работни места за хора с трайни увреждания. Продължава набирането на стойтелни работници за работа в Израел, както и за..

публикувано на 15.01.18 в 11:43

Бягането навън - най-доброто през зимния сезон

В края на март ще се проведе първия маратон по бягане в Пловдив за годината, каза участникът в състезания по бягане на дълги и ултрадълги дистанции Георги Гачев.  Надпреварата е от серията маратони от 42 км и ще се проведе традиционно на гребната база в Пловдив.  Защо не е добре да се бяга в затворени помещения през зимата, защо..

публикувано на 14.01.18 в 17:33

Художникът Владимир Чукич с европейска мечта за България

Едва ли ще станем повече европейци с приемането на европредседателството, каза по повод събитията, свързани с официалното поемане от страна на България на председателството на Съвета на ЕС, художникът от Кърджали Владимир Чукич. Пред радио Кърджали реализираният и у нас, и в чужбина творец заяви, че за себе си е осъществил своята мечта, която не е..

публикувано на 14.01.18 в 10:38

Второкласници от училище Йордан Йовков посетиха Радио Кърджали

25 деца от втори "а" клас на училище Йордан Йовков посетиха радио Кърджали. Визитата им е част от проекта "Твоят час", а целта бе да се запознаят с професията на журналиста. Класната ръководителка на децата Людмила Чаушева, каза: Във втори клас програмата е "Нашето семейство и професиите в моето семейство" и това е повода да дойдем да се..

публикувано на 10.01.18 в 16:43