Д-р Диана Вълчева: От замърсения въздух най-много страдат хора с хронични болести

Разходки сред природата на истински чист въздух и често проветряване на дома, но не откъм оживена улица, а от страната на заден двор, в който има зеленина. Това са част от съветите, които лекарите-пулмолози дават срещу силно замърсения атмосферен въздух през есенно-зимния сезон.
През последната седмица на територията на цяла България по официални данни на Изпълнителната агенция по околна среда всекидневно се регистрира двойно превишение на допустимите норми за фини прахови частициСъс силно замърсяване на въздуха са София, Плевен, Русе, Пловдив, Благоевград, Кърджали, Варна, Бургас, Велико Търново, Сливен. 
Какво всъщност вдишваме и как този отровен коктейл от елементи от Менделеевата таблица и фини прахови частици влияе на човешкото здраве обяснява доктор Диана Вълчева, началник на пневмо-фтизиатричното отделение на многопрофилната болница Доктор Атанас Дафовски в Кърджали:
Много голямо значение има размерът на фините прахови частици, които замърсяват атмосферния въздух. Когато те са по-големи, няма проблем. Човешкият организъм е приспособен да очиства всичко чуждо, попаднало в него. Частиците с по-големи размери се спират от носоглътката и горните дихателни пътища. Но когато тези частици са по-малки и много фини, те достигат до крайните разклонения на белия дроб и тяхното очистване става изключително трудно, а понякога и невъзможно. Това довежда до дихателни проблеми, които са най-опасни за хората, които страдат от хронични белодробни заболявания, като бронхиална астма, хронична обструктивна белодробна болест, битова азбестоза или пневмофиброза. Всички те усещат най-много, когато има повишена концентрация на фини прахови частици. При тях се засилват симптомите задух, кашлица, стягане и тежест в гърдите. Допълнително утежняване се наблюдава, когато има мъгла или влага, която задържа праховите частици ниско над земята, обясни д-р Вълчева.
Цялото интервю на Станислава Георгиева с д-р Диана Вълчева, началник на пневмо-фтизиатричното отделение на МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали, може да чуете в звуковия файл.
Вижте още

Кметът на Миладиново: Кметовете търсят дърва за огрев както могат

В средата на януари все още има села в община Кърджали, които  не са получили дърва от горското стопанство.В други села получават дърва през януари.   Как се справят кметовете на населени места - кой както намери. "Ползвах лични контакти и докарах дърва от  Димитровград. По-скъпо излезе, но поне всички са на топло",  казва кметът на Солище Якуб Местан...

публикувано на 19.01.18 в 10:41
костенурки

Златодобивна фирма се е ангажирала с опазване на два вида сухоземни костенурки

Златодобивната фирма , която ще добива ценния метал в находището Хан Крум в местноста "Ада тепе"  над Крумовград, се е ангажирала в опазване на биологичните видове в региона. В рамките на участъка "Ада тепе" са установени местообитания на два вида сухоземни костенурки , които са вписани в Червената книга на България като глобално застрашени...

публикувано на 16.01.18 в 18:05

По-малко водолюбиви птици долетяха в Източните Родопи тази зима

Над 2800 броя водоплаващи птици от 19 вида бяха регистрирани на традиционното среднозимно преброяване на водолюбивите птици . То се извърши във водоемите по долината на река Арда, Източните Родопи през почивните дни и в него участваха експерти и доброволци на Българското дружество за защита на птиците, фондация „По-диви Родопи и представители на..

публикувано на 15.01.18 в 18:07

Инж. Мариана Колева: РИОСВ-Хасково реагира на всеки сигнал за замърсяване

Значително  замърсяване на водите в Карагьоз дере  в района на разклона за момчилградското село Балабаново. Това е установила проверка на експертите от регионалната инспекция по околната среда и водите в Хасково през декември миналата година.  Подготвени са предписания на фирмата-нарушител  "Теклас" и акт, който ще бъде връчен в близките дни...

публикувано на 15.01.18 в 17:35

Инж. Димитър Илиев: Въпрос на държавна политика е да се подобри качеството на въздуха

Седем превишения на нормите за фини прахови частици в атмосферния въздух в Кърджали е регистрирала от началото на годината автоматичната станция на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Хасково. Стойностите варират от 1.15 до 2.08 пъти над пределно допустимата концентрация, като пикът е бил на 8 януари. Това съобщи за Радио Кърджали инж...

публикувано на 12.01.18 в 14:58

Гласът на децата

Ученици от втори клас на Средното училище "Йордан Йовков" в Кърджали се запознаха с работата на радио журналиста по време на посещение в Радио Кърджали. Визитата им е част от проекта "Твоят час", който се изпълнява с различни дейности във всички български училища. В кърджалийското училище той има за цел да мотивира малките второкласници да..

публикувано на 11.01.18 в 19:38

Атанаска Андреева: Кърджали за първи път се включи в "Бебе на годината"

Кърджали има шансът да спечели приза "Бебе на годината", тъй като на връх 2018-та в МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" се роди момиченцето Айсун. На Бабинден, разговаряме с акушерката Атанаска Андреева, част от екипа, работил в новогодишната нощ. Тя е завършила Полувисшия институт за акушерки в Кърджали и започнала работа в Акушеро-гинекологичното отделение при..

публикувано на 09.01.18 в 14:29