Д-р Айлин Адем: Грижата за детските зъби започва преди раждането

Грижата за здрави зъби на детето трябва да започне още преди неговото раждане. Това каза за Радио Кърджали д-р Айлин Адем, стоматолог от Кърджали. Преди седмица младата специалистка беше отличена с престижното звание на Българския лекарски съюз Лекар по дентална медицина за 2017 година. 
Бъдещата майка не трябва да пренебрегва посещенията при стоматолог, а когато детето се роди и докато расте, трябва да го приучи към умения, които да направят усмивката му здрава и красива. Бременната трябва да се консултира с дентален лекар, да се обяснят какви грижи трябва да се полагат, ако трябва да приема допълнително някакви средства. Но грижата за детските зъби започва още от бременността на майката, категорична е д-р Адем. Напоследък има тенденция  към увеличаване на младите майки, които се интересуват от своето здраве и здравето на децата си - и по отношение на хранене, и по отношение на хигиена. Ако се спазват определени инструкции, кариесът на детските зъби може да бъде избегнат, каза д-р Айлин Адем.
Лекуването на зъбните кариеси в детска и ученическа възраст е задължително. Ако това не се прави, се стига до по-тежки проблеми като пулпит или вадене на зъб, което пък може да доведе до нарушен жизнен стандарт.
Колко малък е най-малкият пациент с пулпит, какво представлява силанизацията и защо е препоръчителна и какво да правим и как да се храним, за да избегнем проблемите със зъбите, може да чуете в интервюто на Станислава Георгиева с д-р Айлин Адем.  
Още за 

Вижте още

10 ноември разделя българите, както го разделя и 9 септември

Изминаха 29 години от 10 ноември 1989 година, една важна дата от новата история на България, която продължава да разделя българите, на която все още историците не са дали своята оценка. Ще чуете разказите на трима души, които по онова време са били от двете страни на „барикадата“ в Кърджали. Това са Пламен Даракчиев, един от първите „неформали“ в..

публикувано на 12.11.18 в 15:31

Проф. Иво Христов: Възможна е надпревара във въоръжаването между САЩ и Русия

Пред глобален хаос ли се намира светът, кои са големите световни играчи и дали е възможна ядрена война? Ще последва ли надпревара във въоръжаването между двете суперсили САЩ и Русия . Ще се променят ли отношенията САЩ-Турция след освобождаването на сенатор Брънсън. По тези и други геополитически и политически актуални теми Радка Петкова..

публикувано на 12.11.18 в 15:17

Тази неделя във "Вяра и живот": Постът е духовно дело, а не диета

    Тази неделя (11 ноември), в навечерието на Рождественския пост във "Вяра и живот" разговаряме за неговото значение в живота на християните. Наш събеседник ще бъде архиепископ Христо (Писаров) от Вселенската църква на Иисус Христос. От него ще научите как възниква постът в християнството, по какво той се различава от поста в другите..

публикувано на 10.11.18 в 17:51

Петър Петков за "Операция Плюшено мече" в Кърджали

Вече 11 поредна година по Коледа хиляди български деца в неравностойно положение, без родители, в риск или с увреждания получават своя личен подарък от хора, които искат да сбъднат едно тяхно желание. Това стана възможно благодарение на  „Операция Плюшено мече“ . Как в тази благородна инициатива може да се включи всеки от нас ще разберем от  Петър..

публикувано на 08.11.18 в 12:33

Вили Бонина: Полицията е моето второ семейство

Българската полиция отбелязва днес професионалния си празник. Честването на 8 ноември - Архангеловден, е въведено през 1924 г. За определяне на светеца-патрон е потърсена  консултация от Светия синод, който дава писмено становище, в което се казва :  " Този празник, който олицетворява и на небето ред, власт и дисциплина и царуване на..

публикувано на 08.11.18 в 11:44

Соня Костадинова: Народната традиция повелява да се омилостиви Свети Архангел Михаил

Днес отбелязваме Архангеловден . Според българските народни вярвания Архангел Михаил е един от братята светци-юнаци, на когото при подялбата на света се паднали мъртвите души . Хората вярват, че светията взима душата на умиращия, подавайки му обикновено ябълка / или китка/. По тази причина той бива възприеман от населението като ангел..

публикувано на 08.11.18 в 11:14

Светослав Малинов: В следващия европейски парламент ще преобладават проевропейските партии

Светослав Малинов е български политик от партията Демократи за силна България (ДСБ), политолог и преводач. Един от основателите на ДСБ, той е депутат в Народното събрание през 2005-2009 година и в Европейския парламент от 2009 година. Вече два мандата е евродепутат от групата на Европейската народна партия. Малинов се срещна в Кърджали с ученици от Средно..

публикувано на 08.11.18 в 09:25