Д-р Айлин Адем: Грижата за детските зъби започва преди раждането

Грижата за здрави зъби на детето трябва да започне още преди неговото раждане. Това каза за Радио Кърджали д-р Айлин Адем, стоматолог от Кърджали. Преди седмица младата специалистка беше отличена с престижното звание на Българския лекарски съюз Лекар по дентална медицина за 2017 година. 
Бъдещата майка не трябва да пренебрегва посещенията при стоматолог, а когато детето се роди и докато расте, трябва да го приучи към умения, които да направят усмивката му здрава и красива. Бременната трябва да се консултира с дентален лекар, да се обяснят какви грижи трябва да се полагат, ако трябва да приема допълнително някакви средства. Но грижата за детските зъби започва още от бременността на майката, категорична е д-р Адем. Напоследък има тенденция  към увеличаване на младите майки, които се интересуват от своето здраве и здравето на децата си - и по отношение на хранене, и по отношение на хигиена. Ако се спазват определени инструкции, кариесът на детските зъби може да бъде избегнат, каза д-р Айлин Адем.
Лекуването на зъбните кариеси в детска и ученическа възраст е задължително. Ако това не се прави, се стига до по-тежки проблеми като пулпит или вадене на зъб, което пък може да доведе до нарушен жизнен стандарт.
Колко малък е най-малкият пациент с пулпит, какво представлява силанизацията и защо е препоръчителна и какво да правим и как да се храним, за да избегнем проблемите със зъбите, може да чуете в интервюто на Станислава Георгиева с д-р Айлин Адем.  
Още за 

Вижте още

„На чаршията, в чата” с Галина Стефанова

Среща с едно не твърде известно изкуство – фойерверъчното изкуство. За успехите на българския отбор на международната сцена, в тайните на това нетрадиционно, модерно изкуство ни води дизайнерът на пиротехнически шоута и координатор на българския отбор Петър Шишков – един мечтател, създаващ красота от звук и светлина!

публикувано на 19.08.18 в 16:51
Така ги рисува човешкото въображение

В Хухла живеят с извънземни

Хората от едно родопско село - Хухла, в община Ивайловград, от столетия живеят с извънземни .  Или поне вярват, че е така.  Районът между Хухла и селата Ламбух и Камилски дол е известен като родопския бермудски триъгълник , заради многото паранормални явления , които и сега се случват там.  В Хухла вярват, че под селото се намира подземен..

публикувано на 16.08.18 в 15:36

Група "Аегония" с кърджалийския вокал Елица Стоянова в класация за независими творци по БНТ

Певицата от група "Аегония", кърджалийката Елица Стоянова съобщи, че групата вече участва в класацията по БНТ на Васко Громков "НОВО 10 + 2". Това е класация за нови клипове, подреждани чрез гласуване на сайта на националната телевизия . Тя се излъчва всяка последна събота на месеца в 20.45 часа по БНТ 2 . Целта е да се излъчат солидна..

публикувано на 13.08.18 в 11:56

Кърджали е на четвърто място в страната по новостроящи се сгради

Кърджали е на 4-то място в страната по новостроящи се сгради, сочи статистиката. В интервю за предаването „Хоризонт за вас“ Зорница Кавракирова, управител на фирма за недвижими имоти каза: „Има раздвижване на пазара за недвижими имоти в Кърджали и то не е от последната 2018 година, а от 2016 година. Не е в сериозни размери, както се пише в местната..

публикувано на 10.08.18 в 16:26
Египетски лешояд (Neophron percnopterus)

"Хакват" египетски лешояди в Източните Родопи

Два малки египетски лешояда, излюпени в зоопарк в Прага, ще бъдат "хакнати" на 10 август в дивата природа в района на Маджарово. Хакването е метод на адаптация на младите птици чрез поставянето им в изкуствено гнездо, в което да привикнат с обкръжаващата ги среда, преди да бъдат освободени за свободен живот. Целта е да се подпомогне популацията на..

публикувано на 09.08.18 в 18:19

Д-р Бръмбаров: Лятото е времето за лекуване на зъбите от нашенци в чужбина

От година на година броят пациентите от чужбина, които ни търсят, расте, расте и географията на страните, откъдето идват хората, а и случаите стават все по-заплетени. Една от причините за този интерес е, че голяма част от специалистите в България са много добри, имат умения над средните не само за страната ни, но и за западните държави. Това каза д-р..

публикувано на 09.08.18 в 15:09

Д-р Адем: Кърджали може да стане център на денталния туризъм

Кърджали има потенциала да се превърне в атрактивна дестинация на денталния туризъм в България и вероятно в близките години ще станем свидетели на това. И в момента специалистите от Кърджали лекуват чужденци, макар че все още няма клиника или кабинети, които да са тясно специализирани в този бранш. Това е мнението на д-р Айлин Адем, стоматолог..

публикувано на 06.08.18 в 17:17