Д-р Айлин Адем: Грижата за детските зъби започва преди раждането

Грижата за здрави зъби на детето трябва да започне още преди неговото раждане. Това каза за Радио Кърджали д-р Айлин Адем, стоматолог от Кърджали. Преди седмица младата специалистка беше отличена с престижното звание на Българския лекарски съюз Лекар по дентална медицина за 2017 година. 
Бъдещата майка не трябва да пренебрегва посещенията при стоматолог, а когато детето се роди и докато расте, трябва да го приучи към умения, които да направят усмивката му здрава и красива. Бременната трябва да се консултира с дентален лекар, да се обяснят какви грижи трябва да се полагат, ако трябва да приема допълнително някакви средства. Но грижата за детските зъби започва още от бременността на майката, категорична е д-р Адем. Напоследък има тенденция  към увеличаване на младите майки, които се интересуват от своето здраве и здравето на децата си - и по отношение на хранене, и по отношение на хигиена. Ако се спазват определени инструкции, кариесът на детските зъби може да бъде избегнат, каза д-р Айлин Адем.
Лекуването на зъбните кариеси в детска и ученическа възраст е задължително. Ако това не се прави, се стига до по-тежки проблеми като пулпит или вадене на зъб, което пък може да доведе до нарушен жизнен стандарт.
Колко малък е най-малкият пациент с пулпит, какво представлява силанизацията и защо е препоръчителна и какво да правим и как да се храним, за да избегнем проблемите със зъбите, може да чуете в интервюто на Станислава Георгиева с д-р Айлин Адем.  
Още за 

Вижте още
Д-р Кирил Карамфилов

Доц. Карамфилов: Пациентите от Кърджалийско са предизвикателство за инвазивните кардиолози

Около 1000 пациенти на година преминават и получават помощ в лабораторията по инвазивна кардиология в МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали. Статистиката сочи, че в България пациентите с миокарден инфаркт, които имат най-голяма полза от инвазивната кардиология и не са обхванати от лекарите специалисти, днес е под 20 на сто. Броят им е намалял..

публикувано на 18.02.19 в 15:09

Ресми Мурад: Изселниците в Бурса са колкото жителите на Ардинско

Казват, че изселниците от Ардино в Бурса, Република Турция, са толкова, колкото хора живеят в родопския град. В него по постоянен адрес има 31 000 души, а според последното преброяване - 12 500. Ако е вярна тази статистика, това означава, че в над тримилионния Бурса има цял един български град. Там през почивните дни се проведе юбилейната,..

публикувано на 18.02.19 в 11:11

Доц. Димо Чешмеджиев: Почитта към светите братя Кирил и Методий е донесена у нас от техните ученици

Няколко дни след 14 февруари, когато църквата чества успението на св. Кирил Славянобългарски, "Вяра и живот" посвети предаването на личността му и на почитта към него. Поводът е 1150 г. от успението на първопросветителя. Според доц. Димо Чешмеджиев от Кирилометодиевия научен институт почитта към св. Кирил и брат му Методий е донесена в..

публикувано на 18.02.19 в 10:49

Д-р Диана Вълчева: Не се създават нови молекули антибиотици

Остава висок броят на болните в пневмофтизиатричното отделение на многопрофилната болница "Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали. При 30 лежащо болни, 21 души се лекуват от пневмония. В някои случаи се касае за хора, дошли от труднодостъпни райони, които не могат да бъдат върнати обратно без лечение по родните им места. Началникът на отделението д-р..

публикувано на 13.02.19 в 18:06

Свещеник Ангелов: Изконното най-човешко чувство е да обичаме

В навечерието на 14 февруари, който у нас се свързва с Деня на влюбените, предаването "Вяра и живот" предложи християнската гледна точка към любовта. Разговорът по темата е със свещеник Ангел Ангелов от столичния храм "Св.София". От него разбираме защо "любовта е дълготърпелива и пълна с благост", защо тя е изначалното призвание на християните и..

публикувано на 11.02.19 в 11:10

Няма ръст на безстопанствените кучета в Кърджали, 401 са минали през приюта за година

Няма увеличение на на популацията на безстопанствени кучета в град Кърджали, тя остава постоянна в последните две години. Това съобщи за Радио Кърджали главният експерт в отдел Опазване на околната среда в общината Анжела Василева. Четиристотин и едно безстопанствени кучета са преминали през общинския приют в Кърджали в рамките на 2018 година...

публикувано на 08.02.19 в 18:55

Магдалена Ахчиева: Единност, съпричастност и подкрепа ни водеха през годините

Десети юбилеен конгрес провежда Конфедерацията на труда Подкрепа. Кърджали е представен със седемчленна делегация, водена от председателя на структурата Веселин Илиев. Това каза за Радио Кърджали дългогодишният лидер на Подкрепа в региона Магдалена Ахчиева, днес редовен синдикален член. На 8 февруари се навършват и 30 години от създаването..

публикувано на 08.02.19 в 18:38