Д-р Айлин Адем: Грижата за детските зъби започва преди раждането

Грижата за здрави зъби на детето трябва да започне още преди неговото раждане. Това каза за Радио Кърджали д-р Айлин Адем, стоматолог от Кърджали. Преди седмица младата специалистка беше отличена с престижното звание на Българския лекарски съюз Лекар по дентална медицина за 2017 година. 
Бъдещата майка не трябва да пренебрегва посещенията при стоматолог, а когато детето се роди и докато расте, трябва да го приучи към умения, които да направят усмивката му здрава и красива. Бременната трябва да се консултира с дентален лекар, да се обяснят какви грижи трябва да се полагат, ако трябва да приема допълнително някакви средства. Но грижата за детските зъби започва още от бременността на майката, категорична е д-р Адем. Напоследък има тенденция  към увеличаване на младите майки, които се интересуват от своето здраве и здравето на децата си - и по отношение на хранене, и по отношение на хигиена. Ако се спазват определени инструкции, кариесът на детските зъби може да бъде избегнат, каза д-р Айлин Адем.
Лекуването на зъбните кариеси в детска и ученическа възраст е задължително. Ако това не се прави, се стига до по-тежки проблеми като пулпит или вадене на зъб, което пък може да доведе до нарушен жизнен стандарт.
Колко малък е най-малкият пациент с пулпит, какво представлява силанизацията и защо е препоръчителна и какво да правим и как да се храним, за да избегнем проблемите със зъбите, може да чуете в интервюто на Станислава Георгиева с д-р Айлин Адем.  
Още за 

Вижте още

Група за обучение и забавление връща фантазията в детските глави

Със забавление, обучение и възпитание в едно три млади дами от един семеен клуб, наречен позитивно Йес, са си поставили амбициозната задача да върнат въображението в детските глави и да създадат умения и навици на децата от една до три годинки. Занятията се провеждат съвместно с майките и винаги са методически сериозно подготвени. Така..

публикувано на 22.02.18 в 17:24

„На чаршията, в чата“ с Галина Стефанова

Днес, в първото предаване "На чаршията, в чата" ще ви срещна с един мъж, който знае и ще разкаже как мераклийски се произвежда домашно вино - Кирчо Павлов. Очаквам ви в 14 часа на честота 90 MHz с най-новото предаване на „Радио Кърджали” - „На чаршията, в чата”. Освен в ефир, предаването може да се слуша и по интернет на БНР player Радио..

публикувано на 22.02.18 в 11:06

„На чаршията, в чата“ с Галина Стефанова

Тези, които не успяха да слушат „На чаршията, в чата“ в неделя, имат възможност да го направят сега. Гост в студиото беше един млад, предприемчив, успешен бизнесмен от Кърджали. Човек, когото мнозина познават, защото благодарение на него имат интернет у дома или в офиса. Но също така мнозина го познават заради десетките благотворителни..

публикувано на 22.02.18 в 11:04

Изместват ли новите технологии класическите фотоапарати

На 21 януари преди 71 години Едуин Ланд, основател на фотоапаратите Полароид, съобщава, че е изобретен първият апарат за моментни снимки. Тези фотоапарати така и не станаха популярни в България по исторически и социални причини, но все още остават истинска легенда на Запад. За огромно съжаление на своите производители и почитатели обаче..

публикувано на 21.02.18 в 15:44

Мария Певецова: Необходимо е да се постигне една споделена отговорност между родители и учители

Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева заяви, че от пет години настоява за подписване на договор между училищата, детските градини и родителите, за да се знае, какви са правата и задълженията на едните и другите.  Предстои да чуете разговор по темата за видеонаблюдението с Мария Певецова, директор на Целодневна Детска..

публикувано на 21.02.18 в 15:34
Милко Багдасаров

Милко Багдасаров: Насилието се случва на места, където системата куца с подходящи кадри

Председателят на инициативния комитет за качествено образование Васил Николов, който организира родителските протести в няколко града, каза, че те ще продължат докато не бъдат изпълнени всички 14 искания на организацията, внесени в парламента. Сред тях, освен видеонаблюдение във всяко учебно заведение се настоява за психотестове за работещите в..

публикувано на 21.02.18 в 15:23

Маргарита Спирова: Видеонаблюдението до някаква степен ще регулира поведението на тези, които си позволяват неадекватно поведение

Наболялата, напоследък тема в общественото пространство е агресията в образователните институции, проявена от учители в детските ясли и градини към поверените им деца. Родители са потресени и разтревожени от кадри, направени със скрита камера в детска градина "Брезичка" в Бургас, показващи физическа и вербална агресия на учителка към 4-годишни..

публикувано на 21.02.18 в 14:33