Д-р Айлин Адем: Грижата за детските зъби започва преди раждането

Грижата за здрави зъби на детето трябва да започне още преди неговото раждане. Това каза за Радио Кърджали д-р Айлин Адем, стоматолог от Кърджали. Преди седмица младата специалистка беше отличена с престижното звание на Българския лекарски съюз Лекар по дентална медицина за 2017 година. 
Бъдещата майка не трябва да пренебрегва посещенията при стоматолог, а когато детето се роди и докато расте, трябва да го приучи към умения, които да направят усмивката му здрава и красива. Бременната трябва да се консултира с дентален лекар, да се обяснят какви грижи трябва да се полагат, ако трябва да приема допълнително някакви средства. Но грижата за детските зъби започва още от бременността на майката, категорична е д-р Адем. Напоследък има тенденция  към увеличаване на младите майки, които се интересуват от своето здраве и здравето на децата си - и по отношение на хранене, и по отношение на хигиена. Ако се спазват определени инструкции, кариесът на детските зъби може да бъде избегнат, каза д-р Айлин Адем.
Лекуването на зъбните кариеси в детска и ученическа възраст е задължително. Ако това не се прави, се стига до по-тежки проблеми като пулпит или вадене на зъб, което пък може да доведе до нарушен жизнен стандарт.
Колко малък е най-малкият пациент с пулпит, какво представлява силанизацията и защо е препоръчителна и какво да правим и как да се храним, за да избегнем проблемите със зъбите, може да чуете в интервюто на Станислава Георгиева с д-р Айлин Адем.  
Още за 

Вижте още
Египетски лешояд (Neophron percnopterus)

Източните Родопи са последната крепост на египетския лешояд в България

Български проект е сред отличените по време на церемонията по връчването на Европейските награди „Натура 2000 “, която се проведе в края на миналата седмица в Брюксел. Престижните награди се връчват на най-успешните проекти, допринесли за опазване и управление на територии от европейската екологична мрежа НАТУРА 2000 в шест категории. Тази година..

публикувано на 22.05.18 в 18:44

Милан Миланов: Новата спортна зала трябва да се препроектира

Препроектиране на новата спортна зала, която ще бъде построена в Кърджали, поиска Общественият съвет в областния център . Според съвета предвидената зала е с вместимост 1000 души и това не позволява в нея да се провеждат републикански и международни състезания. Според обществения съвет редица много по-малки от Кърджали градове вече са със..

публикувано на 22.05.18 в 18:02

Агрономът Антон Русчуклиев: Хибридни сортове домати си пробиват път на пазара

Продължава разсаждането на някои от основни култури - домати, краставици, пипер, патладжан, тиквички. По възможност е препоръчително да се избират по-малки разсади, тъй като се прихващат по-лесно. Растенията се засаждат в облачен ден или късно вечер, когато температурите са по-ниски. Повече - от агронома Антон Русчуклиев. "Натискът на нови и..

публикувано на 22.05.18 в 15:29

Ангелина Костова от РУО в Кърджали: Нямаме фрапантни опити за преписване на матурите

Матури 2018 вече започнаха. Днес се провежда първият задължителен държавен зрелостен изпит по български език и литература. 1342 дванайсетокласници от област Кърджали са подали заявления да бъдат допуснати до матура. Днес обаче в класните стаи трябва да са влезли 1321, с 21 по-малко . Защо, ни казва Ангелина Костова, началник отдел..

публикувано на 21.05.18 в 11:00

„На чаршията, в чата” с Галина Стефанова

Воля или авантюра? Боян Петров vs медицинските сестри? Кое е героизъм – качването на осемхилядници или трудът на медицинските сестри за жълти стотинки? За героите ни днес в България, за избора да катерим осемхилядници въпреки тежката инсулинова зависимост или да правим малки подвизи всеки ден, изпълнявайки професионалните си..

публикувано на 21.05.18 в 06:53

Със стара родопска сватба откриват Майските празници в Момчиловци

В Момчиловци започват Майските празници,  които ще продължат до 1 юни. Откриването е на 19 май от 16:30 часа. Самодейците от читалище "Светлина -1925" ще представят на публиката възстановка  на стара родопска сватба. През тези празнични дни селото ще изпрати тържествено абитуриентите си, които тази година са 15, а жителите на селото, които..

публикувано на 18.05.18 в 13:56

Три випуска на Езиковата гимназия "Христо Ботев" - Кърджали в състезание с екологични проекти

Общо 21 паралелки от 9, 10 и 11 клас на Езикова гимназия "Христо Ботев" в Кърджали създадоха творчески лаборатории по темата "Природата - дом". Те работят по  идеи, свързани с обществени проблеми . Така доказват, че могат да търсят, както и да намират информация по значими теми, да я анализират, обобщават и да предлагат решения...

публикувано на 17.05.18 в 16:35