Миньорите от Имерис Минералс България се готвят за стачка, искат увеличение на заплатите

Снимка: БГНЕС

Миньорите от "Имерис Минералс България" АД искат увеличение на заплатите на всички служители във фирмата. Ако това не се случи, те ще предприемат ефективни стачни действия. 
В писмо до компанията работниците и служителите за пореден път заявяват своите искания за вдигане на заплатите с не по-малко от 20 %. Ръководството на "Имерис Минералс" е увеличило доходите на част от служителите до минималната работна заплата в бранша от 714 лева. Напрежението зрее от миналата година. Работниците продължават подписката си в очакване на незабавни преговори с ръководството и имат готовност за стачка.
Някои са получили 5 лева увеличение до 714 лева за тази година. Десетина човека са били под минималната работна заплата за бранша от миналата година, за тях увеличението е по-голямо, каза Иванка Караколева, председател на областната организация на КНСБ.

Подробности може да чуете в прикачения звуков файл.

Вижте още

Все повече стават хората със слънчеви алергии

Зачестяват случаите на слънчеви алергии през летния сезон. Какви са причините и по какво можем да отличим заболяването от  изгарянето на кожата след излагане на слънце, коментира за Радио Кърджали доц. д-р Тодор Черкезов, изпълнтилен директор на областната болница: "Има много фактори, за които сме говорили много пъти. Знаем, че озоновият слой на..

публикувано на 20.07.18 в 16:16

Ще представят новия състав на футболна Арда

Утре, 21 юли, в 17 часа на арена "Арда" в Кърджали ще излезе целият новопопълнен състав на футболния тим, който ще представя Кърджали във Втора лига.  "Сините" ще премерят сили в последната си контрола с отбора на "Ботев" - Гълъбово седмица преди старта на шампионата в "Б" групата.  "На 21-ви, една седмица преди старта на първенството ще бъде..

публикувано на 20.07.18 в 15:53

Местна закусвалня със сърдечен жест към хоспис Добролюбие

Инициативата „Сготви за баба“ за десетгодишнината на хоспис Добролюбие привлече вниманието на екипа на местна закусвалня. Така пациентите на хосписа към кърджалийската болница бяха нагостени с вкусен обяд.  До края на октомври ще се организират и инициативи, свързани с проблемите на възрастните хора и на институциите, полагащи грижи за тях.  Ще има и..

публикувано на 20.07.18 в 15:19

Фирмите се принуждават да наемат непълнолетни лица

Недостигът на работна ръка принуждава ръководителите на фирми да наемат непълнолетни лица. За месец юни в Инспекцията по труда в Кърджали са постъпи 171 молби за разрешение, има и три отказа. "Вероятно ще ме попитате има ли дадени откази - да, имаме дадени откази, защото се иска да се наеме лице на 14 г. Тук вече законът е малко по-строг...

публикувано на 20.07.18 в 15:08

Спипаха непълнолетен с две нарушения на пътя

Проверка за управление на нерегистриран мотопед от непълнолетен се извършва в Районното управление в Кърджали.  15-годишен се придвижвал с мотопед и бил спрян на улица “Димитър Маджаров“ в Кърджали снощи.  При проверката се установило, че непълнолетният е неправоспособен, а моторното превозно средство не е регистрирано по надлежния ред.  След..

публикувано на 20.07.18 в 14:38

Близо 2 хиляди души са трайно безработните в областта

Трайно безработните в област Кърджали, които са регистрирани в бюрата по труда над 1 година, са близо 2 хиляди души. Това са около 34 процента от безработните.  Повечето от тях са с ниска степен на образование и без специалност и професия.  "Към 30 юни броят на регистрираните безработни лица в Бюрото по труда в обл.Кърджали са 5624, като спрямо..

публикувано на 20.07.18 в 14:25

Трима в Кърджали се сбиха и заканиха на полицаи

Трима са задържани след скандал на улица „Пътя за Царевец“ в Кърджали снощи.  Полицейски автопатрул получил сигнал, че има сбиване между мъже. При пристигане полицаите заварили в схватка трима - един на 35 и двама 42-годишни.  При прекратяване на свадата групата се нахвърлила с обиди и закани към полицаите.  Нарушителите на обществения ред са..

публикувано на 20.07.18 в 11:08