Проф. Каменна Вутова: Хигиената може да ни спаси от кучешката тения

Кучетата не трябва да бъдат хранени със сурови вътрешности

Да се проучи заболяемостта от кучешка тения в България, Румъния и Турция е основна цел на проекта HERACLES, финансиран от Европейската комисия. През 2014 г.  е извършен ехографски скрининг за кистна ехинококоза (кучешка тения) на много хора по този проект.  Изследванията са осъществени в България, Румъния и Турция. У нас скринингът обхвана населението на областите Благоевград, Бургас, Кърджали и Шумен. Прегледани са 8602 души. 
В Кърджалийска област са прегледани 4155 души от общините Ардино, Кърджали и Крумовград. Установени са 14 човека с кистна ехинонокоза с коремна локализация, 7 от които са новооткрити. Ръководител на проекта за България е проф. д-р Каменна Вутова от Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести „Проф. Ив. Киров” в София.
Потърсихме проф. Вутова, за да научим повече за ехинококозата и за това как може да се предпазим. Проф. Вутова: 
В Кърджали само преди дни  проф. Каменна Вутова прегледа местни жители, за които през 2014 година е било установено, че имат ехинококови кисти. Установени са били рецидиви, хора, които са били оперирани по 2-4 пъти. Сега преди дни при един от прегледаните е открит рецидив и той ще бъде лекуван навреме. Важно е да се знае, подчерта проф. Вутова, че ако член на едно семейство е бил опериран, хората, с които е живял, трябва да бъдат изследвани профилактично и наблюдавани. 
Попитахме проф. Вутова как могат хората да се предпазят, доколкото това е възможно. 
Първата група мерки са свързани с личната хигиена - измиване на ръцете след всеки контакт с куче, измиване на ръцете преди хранене, измиване на нискостеблените зеленчуци, например ягодите. Друг важен момент е събирането на изпражненията на кучето в плик, а той да бъде изгарян, за да не се разпрашават в почвата и в околната среда, каза за Радио Кърджали проф. Каменна Вутова.
Третият най-важен момент е хората, които отглеждат животни, да не дават сурови вътрешности за храна на кучето. Кистите по вътрешностите се виждат с просто око. Това е основната причина за разпространение на заболяването - че хората хранят кучето със сурови вътрешности, допълни тя. 
Проф. Вутова е категорична, че обществената хигиена е втората голяма група от мерки, за да бъдат предпазени хората. 
Не трябва да има бездомни кучета. Те трябва да имат собственик, който да се грижи за тях и да ги обезпаразитява с противопаразитни лекарства. Също - необходимо е, това не се прави у нас, ехографски профилактични прегледи, когато рано може да се намери киста в черния дроб и в другите органи в начален стадий и да се предотвратят усложнения. Например открихме дете на 12 години с киста, не в Кърджали, в друг район. Отидохме в училището, прегледахме много деца и установихме една голяма киста - 7-сантиметрова, която е пораснала поне за 7 години. Знаете, децата падат от колела, играят футбол. При удар тази киста се спуква и човек може да загине, коментира проф. Каменна Вутова
Това са двете групи мерки, за хората е много важна личната хигиена, но тя не е единствена, каза още тя. 
Част от прегледаните над 4 хиляди души в областта са били без здравни осигуровки. Проф. д-р Каменна Вутова благодари на всички кметове и служители на кметства в региона, които са приканили хората да отидат на преглед. Те са изследвани безплатно по проекта  HERACLES. Вижте още

Развиват община Рудозем като балнеоложки център

Развиват община Рудозем  като балнеоложки център. Общината има издадено разрешение за играждане на водовземно съоръжение от Басейнова дерикция Пловдив, заяви за Радио Кърджали  кметът на родопския град Румен Пехливанов:   В момента се търси финансиране.  Aко днес се намери финансиране до три месеца минералната вода в града ще може да се..

публикувано на 19.06.18 в 11:49

Над 100 деца посещават предучилищна занималня в СУ "Отец Паисий"

Над 100 деца от 6 паралелки , които ще са първокласници през новата учебна 2018/2019-та година събра двора на Средно училище "Отец Паисий" в Кърджали . Причината е лятната предучилищна занималня , която учебното заведение организира за поредна година. Няколко са училищата в областния град, предлагащи такива занятия за малчуганите. Освен..

публикувано на 19.06.18 в 11:11

Нямо детенце проговорило до аязмото в Момчиловци

Водата от аязмото в село Момчиловци изцелява вярващите, твърдят местните хора. Те разказват за чудесата, случили се благодарение на лечебното аязмо. Кметът на селото Сийка Суркова коментира пред Радио Кърджали : То се намира също в параклис. В пределите на селото е, тук в Момчиловци. Имаме наистина едно богато наследство, което ние много..

публикувано на 19.06.18 в 10:39

Раждаемостта в област Кърджали намалява всяка година

Раждаемостта в област Кърджали намалява. От началото на годината  са се родили 274 деца и 4 двойки близнаци.  Статистиката сочи още, че предпочитани са планираните раждания чрез секцио пред тези по естествен път. Това каза за Радио Кърджали началникът на  Неонатологично отделение в областната болница  Д -р Жечка Желева:  В сравнение с..

публикувано на 19.06.18 в 10:02

Скок на чревните инфекции в Кърджали

Увеличава се заболяемостта от ентероколити през последните две седмици. Това отчита Регионалната здравна инспекция.  При наблюдението на две лекарски практики са регистрирани съответно 30 и 25 случая през юни. Нормална ли е тази заболяемост за сезона и да търсим ли медицинска помощ, д-р Виктор Кирчев , началник на РЗИ-Кърджали коментира за..

публикувано на 19.06.18 в 09:43

Селскостопанските райони предразполагат по-малко към алергии

Селскостопанските райони са по-добри и благоприятни за живот по отношение на алергичните състояния, каза за радио Кърджали специалистът д-р Мони Турналиев. Той е от Смолян и преглежда два пъти месечно в кърджалийската болница, защото в областта няма лекар алерголог. Бактериите, които виреят около домашните животни са всъщност полезни...

публикувано на 18.06.18 в 14:23

Около 200 талона дневно издават за гишето на Паспортна служба в Кърджали

Напливът от желаещи да подменят личните си документи в паспортна служба в Кърджали до момента е по-малък от очаквания . По информация на регионалния пресцентър на МВР от 11 до 14 юни в сектор "Български документи за самоличност" са приети 540 заявления за лични карти и 1224 заявления за паспорти за областта. За сравнение от 4 до 8 юни броят..

публикувано на 18.06.18 в 13:55