Проф. Каменна Вутова: Хигиената може да ни спаси от кучешката тения

Кучетата не трябва да бъдат хранени със сурови вътрешности

Да се проучи заболяемостта от кучешка тения в България, Румъния и Турция е основна цел на проекта HERACLES, финансиран от Европейската комисия. През 2014 г.  е извършен ехографски скрининг за кистна ехинококоза (кучешка тения) на много хора по този проект.  Изследванията са осъществени в България, Румъния и Турция. У нас скринингът обхвана населението на областите Благоевград, Бургас, Кърджали и Шумен. Прегледани са 8602 души. 
В Кърджалийска област са прегледани 4155 души от общините Ардино, Кърджали и Крумовград. Установени са 14 човека с кистна ехинонокоза с коремна локализация, 7 от които са новооткрити. Ръководител на проекта за България е проф. д-р Каменна Вутова от Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести „Проф. Ив. Киров” в София.
Потърсихме проф. Вутова, за да научим повече за ехинококозата и за това как може да се предпазим. Проф. Вутова: 
В Кърджали само преди дни  проф. Каменна Вутова прегледа местни жители, за които през 2014 година е било установено, че имат ехинококови кисти. Установени са били рецидиви, хора, които са били оперирани по 2-4 пъти. Сега преди дни при един от прегледаните е открит рецидив и той ще бъде лекуван навреме. Важно е да се знае, подчерта проф. Вутова, че ако член на едно семейство е бил опериран, хората, с които е живял, трябва да бъдат изследвани профилактично и наблюдавани. 
Попитахме проф. Вутова как могат хората да се предпазят, доколкото това е възможно. 
Първата група мерки са свързани с личната хигиена - измиване на ръцете след всеки контакт с куче, измиване на ръцете преди хранене, измиване на нискостеблените зеленчуци, например ягодите. Друг важен момент е събирането на изпражненията на кучето в плик, а той да бъде изгарян, за да не се разпрашават в почвата и в околната среда, каза за Радио Кърджали проф. Каменна Вутова.
Третият най-важен момент е хората, които отглеждат животни, да не дават сурови вътрешности за храна на кучето. Кистите по вътрешностите се виждат с просто око. Това е основната причина за разпространение на заболяването - че хората хранят кучето със сурови вътрешности, допълни тя. 
Проф. Вутова е категорична, че обществената хигиена е втората голяма група от мерки, за да бъдат предпазени хората. 
Не трябва да има бездомни кучета. Те трябва да имат собственик, който да се грижи за тях и да ги обезпаразитява с противопаразитни лекарства. Също - необходимо е, това не се прави у нас, ехографски профилактични прегледи, когато рано може да се намери киста в черния дроб и в другите органи в начален стадий и да се предотвратят усложнения. Например открихме дете на 12 години с киста, не в Кърджали, в друг район. Отидохме в училището, прегледахме много деца и установихме една голяма киста - 7-сантиметрова, която е пораснала поне за 7 години. Знаете, децата падат от колела, играят футбол. При удар тази киста се спуква и човек може да загине, коментира проф. Каменна Вутова
Това са двете групи мерки, за хората е много важна личната хигиена, но тя не е единствена, каза още тя. 
Част от прегледаните над 4 хиляди души в областта са били без здравни осигуровки. Проф. д-р Каменна Вутова благодари на всички кметове и служители на кметства в региона, които са приканили хората да отидат на преглед. Те са изследвани безплатно по проекта  HERACLES. Вижте още

Радио Кърджали набира кандидати за длъжността „звукотехник“

Българското национално радио набира кандидати за участие в подбор за заемане на длъжността  „звукотехник“ в Радио Кърджали. Изисквания за заемане на длъжността: •  средно образование - музикално или техническо е предимство; •  отлична компютърна грамотност, умения за работа с музикален софтуер; •  умения за работа с ефирен..

публикувано на 17.01.19 в 16:59

Трима нови футболисти при юношите на "Арда"

Три са новите попълнения във футболния отбор на "Арда" при на юношите старша възраст. Те вече започнаха зимната си подготовка на стадион "Горубсо" преди началото на пролетния полусезон. В звуковия файл треньорът Цанко Бисеров запознава с новите футболисти. Цанко Бисеров:  Вратарят Хакан Хабиб се завръща. Той е познато име на хората в Кърджали. От..

публикувано на 17.01.19 в 14:28

Община Смолян започна издаването на карти за безплатен достъп на деца до ски пистите в Пампорово

От днес община Смолян започна издаването на карти за безплатен достъп на децата до ски пистите в Пампорово. За пета поредна година Община Смолян и „Пампорово“ АД подписаха споразумение за безплатно ползване на Пътническа въжена линия (ПВЛ) №3 - едноседалков лифт от „Малина” до „Студенец, за всички ученици от община Смолян на възраст от 7 до 18 години...

публикувано на 17.01.19 в 12:57

Славейковци ще представляват България в Страсбург

Група ученици от Средно училище "П.Р.Славейков" в Кърджали ще представлява България в Европейския парламент. На 31 януари 2019 г. в Страсбург ще се проведе т.нар. Ден Евроскола, в който ученици от всичките 28 страни влизат, така да се каже, в обувките на европейските депутати и разискват актуални за Съюза проблеми. Повече ще ни разкаже..

публикувано на 17.01.19 в 10:41

За бебето Александър, майка му, институциите и хората

На 21 януари съдът в Смолян ще се произнесе по казуса с бебето на родилката от село Арда. Предстои районните магистрати решат за колко време бебето ще бъде в приемно семейство и дали ще бъде върнато на майката Симона.  Случаят за отнето новородено от майка му разбуни социалните мрежи, медиите реагираха, хората се възмущават, че социалните служби са..

публикувано на 16.01.19 в 15:31

РИОСВ санкционира пречиствателната станция в Прогрес край Момчилград

43 проверки на 43 обекта e извършила Регионалната инспекция по околна среда и водите в Хасково през декември . Дадени са 10 предписания за отстраняване на констатирани нарушения.  Съставени са 3 акта и са издадени 5  наказателни постановления на стойност 900 лв. Събраната сума от наказателни постановления и санкции, включително за предишни периоди е..

публикувано на 16.01.19 в 14:41

Студът "вдигна" цените на зеленчуците

Увеличение на цените на едро на  зеленчуците отчете Държавната комисия по стоковите борси и тържища за изминалата седмица. Цената на зелето се е повишила с 7,1 процента, на доматите - 4,6 процента, на морковите 6,7 процента.  Зеленчукопроизводители коментираха за радио Кърджали, че една от причините за повишението са минусовите температури...

публикувано на 16.01.19 в 14:35