Проф. Каменна Вутова: Хигиената може да ни спаси от кучешката тения

Кучетата не трябва да бъдат хранени със сурови вътрешности

Да се проучи заболяемостта от кучешка тения в България, Румъния и Турция е основна цел на проекта HERACLES, финансиран от Европейската комисия. През 2014 г.  е извършен ехографски скрининг за кистна ехинококоза (кучешка тения) на много хора по този проект.  Изследванията са осъществени в България, Румъния и Турция. У нас скринингът обхвана населението на областите Благоевград, Бургас, Кърджали и Шумен. Прегледани са 8602 души. 
В Кърджалийска област са прегледани 4155 души от общините Ардино, Кърджали и Крумовград. Установени са 14 човека с кистна ехинонокоза с коремна локализация, 7 от които са новооткрити. Ръководител на проекта за България е проф. д-р Каменна Вутова от Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести „Проф. Ив. Киров” в София.
Потърсихме проф. Вутова, за да научим повече за ехинококозата и за това как може да се предпазим. Проф. Вутова: 
В Кърджали само преди дни  проф. Каменна Вутова прегледа местни жители, за които през 2014 година е било установено, че имат ехинококови кисти. Установени са били рецидиви, хора, които са били оперирани по 2-4 пъти. Сега преди дни при един от прегледаните е открит рецидив и той ще бъде лекуван навреме. Важно е да се знае, подчерта проф. Вутова, че ако член на едно семейство е бил опериран, хората, с които е живял, трябва да бъдат изследвани профилактично и наблюдавани. 
Попитахме проф. Вутова как могат хората да се предпазят, доколкото това е възможно. 
Първата група мерки са свързани с личната хигиена - измиване на ръцете след всеки контакт с куче, измиване на ръцете преди хранене, измиване на нискостеблените зеленчуци, например ягодите. Друг важен момент е събирането на изпражненията на кучето в плик, а той да бъде изгарян, за да не се разпрашават в почвата и в околната среда, каза за Радио Кърджали проф. Каменна Вутова.
Третият най-важен момент е хората, които отглеждат животни, да не дават сурови вътрешности за храна на кучето. Кистите по вътрешностите се виждат с просто око. Това е основната причина за разпространение на заболяването - че хората хранят кучето със сурови вътрешности, допълни тя. 
Проф. Вутова е категорична, че обществената хигиена е втората голяма група от мерки, за да бъдат предпазени хората. 
Не трябва да има бездомни кучета. Те трябва да имат собственик, който да се грижи за тях и да ги обезпаразитява с противопаразитни лекарства. Също - необходимо е, това не се прави у нас, ехографски профилактични прегледи, когато рано може да се намери киста в черния дроб и в другите органи в начален стадий и да се предотвратят усложнения. Например открихме дете на 12 години с киста, не в Кърджали, в друг район. Отидохме в училището, прегледахме много деца и установихме една голяма киста - 7-сантиметрова, която е пораснала поне за 7 години. Знаете, децата падат от колела, играят футбол. При удар тази киста се спуква и човек може да загине, коментира проф. Каменна Вутова
Това са двете групи мерки, за хората е много важна личната хигиена, но тя не е единствена, каза още тя. 
Част от прегледаните над 4 хиляди души в областта са били без здравни осигуровки. Проф. д-р Каменна Вутова благодари на всички кметове и служители на кметства в региона, които са приканили хората да отидат на преглед. Те са изследвани безплатно по проекта  HERACLES. Вижте още

Част от пътя за Маказа ще бъде основно ремонтиран

Близо 2 и половина километра от пътя Кърджали - Маказа ще бъдат основно ремонтирани със средства от държавния бюджет.  Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира тръжна процедура за изработване на технически проект за рехабилитация на участъка, който се намира в чертите на града.  Индикативната стойност на обекта е 34 000 лева без ДДС.  Кандидатите за..

публикувано на 16.10.18 в 13:28

Димитър Караиванов стана шампион на международен турнир по тенис на маса в Албена

Димитър Караиванов стана шампион в петия Международен турнир по тенис на маса, провел се в курортния комплекс Албена.  Той се състезаваше в категория над 68 години за ветерани.  "На финала победих румънеца Никос с 3:2 след много оспорван мач. На турнира се включиха над 50 българи и участници от 6 държави. Българите спечелихме 4 златни, 4 сребърни..

публикувано на 16.10.18 в 11:51

Семействата в района на Перперек са снабдени с дърва за огрев

Всички семейства в района на село Перперек са снабдени с дърва за огрев.  Това съобщи кметът на Перперек Халил Бекир, след като стана известно, че в други населени места, като Широко поле, дърва не са осигурени:  "Започнахме от Перперек, след това Гняздово, Кокиче, Калоянци. Снабдихме всички до един. Дадохме списъците със записаните хора..

публикувано на 16.10.18 в 11:10

Област Кърджали е с най-много земеделци и животновъди

Областният управител Никола Чанев откри двудневно национално съвещание на директорите на ОД „Земеделие“.  Целта на форума е дискусия по параметрите на общата селскостопанска политика на ЕС през следващия програмен период, схемите и мерките за подпомагане,  държавната помощ за стопаните през 2019-та, развитието на биологичното земеделие и др.  „Област..

публикувано на 16.10.18 в 10:57

Шюкран Исмаил: ТЕЛК е най-големият проблем за незрящите

Един от най-големите проблеми пред незрящите през тази година е замислената реформа, която ще принуди всички инвалиди да преминат отново през ТЕЛК.  Опасенията на хората със зрителни увреждания са, че техните проценти нетрудоспособност ще бъдат намалени и при някои дори ще отпаднат.  По този начин те ще загубят част от полагащите им се финансови..

публикувано на 16.10.18 в 10:36

9 случая на болни в рамките на кампанията „Скъсай с хепатита!”

271 жители на Кърджали се включиха в кампанията „Скъсай с хепатита!”.  Акцията се организира от Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“ и сдружение „ХепАктив“, под патронажа на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.  Президентът на сдружение "ХепАктив" Силвана Лесидренска, съобщи резултатите от изследването. Двама са..

публикувано на 16.10.18 в 10:11

Празник събра близо 400 малчугани в Кърджали

370 деца от 11 детски градини се забавляваха на детски празник в Кърджали. Заместник-кметът Веселина Тихомирова с подробностите:

публикувано на 15.10.18 в 15:49