Проф. Каменна Вутова: Хигиената може да ни спаси от кучешката тения

Кучетата не трябва да бъдат хранени със сурови вътрешности

Да се проучи заболяемостта от кучешка тения в България, Румъния и Турция е основна цел на проекта HERACLES, финансиран от Европейската комисия. През 2014 г.  е извършен ехографски скрининг за кистна ехинококоза (кучешка тения) на много хора по този проект.  Изследванията са осъществени в България, Румъния и Турция. У нас скринингът обхвана населението на областите Благоевград, Бургас, Кърджали и Шумен. Прегледани са 8602 души. 
В Кърджалийска област са прегледани 4155 души от общините Ардино, Кърджали и Крумовград. Установени са 14 човека с кистна ехинонокоза с коремна локализация, 7 от които са новооткрити. Ръководител на проекта за България е проф. д-р Каменна Вутова от Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести „Проф. Ив. Киров” в София.
Потърсихме проф. Вутова, за да научим повече за ехинококозата и за това как може да се предпазим. Проф. Вутова: 
В Кърджали само преди дни  проф. Каменна Вутова прегледа местни жители, за които през 2014 година е било установено, че имат ехинококови кисти. Установени са били рецидиви, хора, които са били оперирани по 2-4 пъти. Сега преди дни при един от прегледаните е открит рецидив и той ще бъде лекуван навреме. Важно е да се знае, подчерта проф. Вутова, че ако член на едно семейство е бил опериран, хората, с които е живял, трябва да бъдат изследвани профилактично и наблюдавани. 
Попитахме проф. Вутова как могат хората да се предпазят, доколкото това е възможно. 
Първата група мерки са свързани с личната хигиена - измиване на ръцете след всеки контакт с куче, измиване на ръцете преди хранене, измиване на нискостеблените зеленчуци, например ягодите. Друг важен момент е събирането на изпражненията на кучето в плик, а той да бъде изгарян, за да не се разпрашават в почвата и в околната среда, каза за Радио Кърджали проф. Каменна Вутова.
Третият най-важен момент е хората, които отглеждат животни, да не дават сурови вътрешности за храна на кучето. Кистите по вътрешностите се виждат с просто око. Това е основната причина за разпространение на заболяването - че хората хранят кучето със сурови вътрешности, допълни тя. 
Проф. Вутова е категорична, че обществената хигиена е втората голяма група от мерки, за да бъдат предпазени хората. 
Не трябва да има бездомни кучета. Те трябва да имат собственик, който да се грижи за тях и да ги обезпаразитява с противопаразитни лекарства. Също - необходимо е, това не се прави у нас, ехографски профилактични прегледи, когато рано може да се намери киста в черния дроб и в другите органи в начален стадий и да се предотвратят усложнения. Например открихме дете на 12 години с киста, не в Кърджали, в друг район. Отидохме в училището, прегледахме много деца и установихме една голяма киста - 7-сантиметрова, която е пораснала поне за 7 години. Знаете, децата падат от колела, играят футбол. При удар тази киста се спуква и човек може да загине, коментира проф. Каменна Вутова
Това са двете групи мерки, за хората е много важна личната хигиена, но тя не е единствена, каза още тя. 
Част от прегледаните над 4 хиляди души в областта са били без здравни осигуровки. Проф. д-р Каменна Вутова благодари на всички кметове и служители на кметства в региона, които са приканили хората да отидат на преглед. Те са изследвани безплатно по проекта  HERACLES. Вижте още

Арт движение КРЪГ отбелязва Световния ден на културното многообразие

В чест на Световния ден на културното многообразие за диалог и развитие, който се отбелязва на 21 май, Арт движение Кръг осъществи две прояви с младежи от СУ „Васил Левски” в Ардино и в Духовното училище в Момчилград. Акциите са част от програмата на Мултикултурния град, каза Радост Николаева от Арт движение КРЪГ. В Ардино акцентът е върху..

публикувано на 21.05.19 в 17:33

Стартира водоснабдяването на селата Кьосево и Тополчане

Днес, 21 май кметът на община Кърджали Хасан Азис направи първа копка на обект „Водоснабдяване на с.Кьосево, махала Ситово, махала Шосейна и с.Тополчане, община Кърджали“.  Проектът е на стойност 1,5 млн. лв. Водоснабдяването в населените места ще приключи до края на годината. Това съобщиха от пресцентъра на общината. От там съобщават още,..

публикувано на 21.05.19 в 17:10

Близо 1250 ученици в област Кърджали се явиха на матурата

88 зрелостници в област Кърджали се отказаха в последния момент и не отидоха на задължителната матура по български език и литература, която се проведе днес. Близо 1250 ученици се явиха на матурата. Колко работи бяха анулирани и защо, началникът на РУО - Кърджали Гроздан Колев, коментира за Радио Кърджали: Имаме 2 анулирани работи. Те са в..

публикувано на 21.05.19 в 16:46

Родители отново на протест срещу Националната стратегия за детето

Тази вечер (21 май, вторник) от 18.00 ч. пред Паметника на Васил Левски в Кърджали, родители отново ще протестират срещу проекта на Националната стратегия за детето. Родителите най-атакуват проекта, тъй като се притесняват, че държавата ще ограничи правата им, каза Александър Червенков, един от организаторите в Кърджали.  Припомняме, че работата..

публикувано на 21.05.19 в 14:59

Електроразпределителното дружество е в готовност за изборния ден

Във връзка с провеждането на избори за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г. (неделя) EVN България предприе организационни мерки за подсигуряване на електрозахранването на избирателните секции с цел нормалното протичане на изборния процес в Югоизточна България. Мерките включват мобилизиране на допълнителни дежурни..

публикувано на 21.05.19 в 14:31

Цацаров награди прокурора и следователя по делото за радикален ислям в Пазарджик

Главният прокурор Сотир Цацаров награди прокурора по делото за радикален ислям в Пазарджик Нели Попова и следователя Даниела Янева. Отличие за добра работа е получил и екипът на ДАНС, който работи по разследването на 13-те имами, за които се доказа, че с арабско финансиране са налагали салафизма у нас и са проповядвали религиозна омраза.  Става дума за..

публикувано на 21.05.19 в 11:07

Национална конференция на библиотечните работници се провежда в Кърджали

Днес в Кърджали за пръв път се провежда национална конференция на библиотечните работници. Форумът е в чест на 60-годишния юбилей на Регионалната библиотека "Никола Йонков Вапцаров". Библиотечни работници от столицата и няколко града ще гостуват в града на Арда.  "Радваме се, че много от колегите от страната се отзоваха на нашата покана...

публикувано на 21.05.19 в 10:12