Проф. Каменна Вутова: Хигиената може да ни спаси от кучешката тения

Кучетата не трябва да бъдат хранени със сурови вътрешности

Да се проучи заболяемостта от кучешка тения в България, Румъния и Турция е основна цел на проекта HERACLES, финансиран от Европейската комисия. През 2014 г.  е извършен ехографски скрининг за кистна ехинококоза (кучешка тения) на много хора по този проект.  Изследванията са осъществени в България, Румъния и Турция. У нас скринингът обхвана населението на областите Благоевград, Бургас, Кърджали и Шумен. Прегледани са 8602 души. 
В Кърджалийска област са прегледани 4155 души от общините Ардино, Кърджали и Крумовград. Установени са 14 човека с кистна ехинонокоза с коремна локализация, 7 от които са новооткрити. Ръководител на проекта за България е проф. д-р Каменна Вутова от Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести „Проф. Ив. Киров” в София.
Потърсихме проф. Вутова, за да научим повече за ехинококозата и за това как може да се предпазим. Проф. Вутова: 
В Кърджали само преди дни  проф. Каменна Вутова прегледа местни жители, за които през 2014 година е било установено, че имат ехинококови кисти. Установени са били рецидиви, хора, които са били оперирани по 2-4 пъти. Сега преди дни при един от прегледаните е открит рецидив и той ще бъде лекуван навреме. Важно е да се знае, подчерта проф. Вутова, че ако член на едно семейство е бил опериран, хората, с които е живял, трябва да бъдат изследвани профилактично и наблюдавани. 
Попитахме проф. Вутова как могат хората да се предпазят, доколкото това е възможно. 
Първата група мерки са свързани с личната хигиена - измиване на ръцете след всеки контакт с куче, измиване на ръцете преди хранене, измиване на нискостеблените зеленчуци, например ягодите. Друг важен момент е събирането на изпражненията на кучето в плик, а той да бъде изгарян, за да не се разпрашават в почвата и в околната среда, каза за Радио Кърджали проф. Каменна Вутова.
Третият най-важен момент е хората, които отглеждат животни, да не дават сурови вътрешности за храна на кучето. Кистите по вътрешностите се виждат с просто око. Това е основната причина за разпространение на заболяването - че хората хранят кучето със сурови вътрешности, допълни тя. 
Проф. Вутова е категорична, че обществената хигиена е втората голяма група от мерки, за да бъдат предпазени хората. 
Не трябва да има бездомни кучета. Те трябва да имат собственик, който да се грижи за тях и да ги обезпаразитява с противопаразитни лекарства. Също - необходимо е, това не се прави у нас, ехографски профилактични прегледи, когато рано може да се намери киста в черния дроб и в другите органи в начален стадий и да се предотвратят усложнения. Например открихме дете на 12 години с киста, не в Кърджали, в друг район. Отидохме в училището, прегледахме много деца и установихме една голяма киста - 7-сантиметрова, която е пораснала поне за 7 години. Знаете, децата падат от колела, играят футбол. При удар тази киста се спуква и човек може да загине, коментира проф. Каменна Вутова
Това са двете групи мерки, за хората е много важна личната хигиена, но тя не е единствена, каза още тя. 
Част от прегледаните над 4 хиляди души в областта са били без здравни осигуровки. Проф. д-р Каменна Вутова благодари на всички кметове и служители на кметства в региона, които са приканили хората да отидат на преглед. Те са изследвани безплатно по проекта  HERACLES. Вижте още

Ада тепе връща гурбетчиите обратно у нас

Близо една трета от наетите за работа на златния рудник Ада тепе хора са  се върнали от чужбина, съобщи Илия Гърков,  изпълнителният директор на "Дънди прешъс металс" - компанията, разработваща златното находище. Около 220 души ще работят на открития рудник и флотационната фабрика, над 90 процента от тях са хора от община Крумовград. Към момента за..

публикувано на 15.08.18 в 16:26

Стартира добивът на злато край Крумовград

Започна добивът на златосъдържаща руда от рудника Ада тепе край Крумовград. Това съобщи Илия Гърков, изпълнителен директор на "Дънди прешъс", фирмата, получила концесия за разработка на златното находище. В моента на върха тече заключителния етап от изграждането на флотационната фабрика, която ще позволи производството на концентрат от рудата...

публикувано на 15.08.18 в 14:32

Тежка катастрофа в Кирково заради неремонтиран път

Лека кола и тежкотоварен камион се сблъскаха челно на пътя между старата застава до Чорбаджийско и с.Кукуряк в община Кирково.  Четирима, които са пътували в леката кола са тежко ранени.  Очевидци разказаха, че пътното произшествие се е случило, защото колите се опитвали да избегнат дълбоките дупки по пътя.  Жители от близките села заявиха, че..

публикувано на 15.08.18 в 14:24

Организират турнир по футбол на малки врати в Чубрика

В рамките на традиционния селищен събор в ардинското село Чубрика на 18 август (събота) ще се проведе турнир по футбол на малки врати. Срещите ще се играят на мултифункционалното игрище с изкуствена трева, изградено по Програма за развитие на селските райони от община Ардино.  Турнирът ще започне от 10 часа.  Шампионът и подгласниците ще..

публикувано на 15.08.18 в 11:08

Изграджат системи за видеонаблюдение на детските площадки в Кърджали

Община Кърджали ще изгради поне по една детска площадка във всеки квартал на областния град. В момента те са над 100 и всяка година се увеличават, каза за радио Кърджали кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис. "Детските площадки във "Възрожденци вече са доста и ние не спираме да изграждам нови такива. Последната, която направихме е пред..

публикувано на 15.08.18 в 10:56

Църквата чества Успение Богородично

Днес е големият християнски празник Успение на Пресвета Богородица. Въпреки че в този ден Българската православна църква възпоменава смъртта на Божията майка, вярващите не скърбят. В празника няма мъка и поражение, а единствено радост и светлина, казват богослови и свещенослужители. В този ден вярващите отправят молитва към Божията..

публикувано на 15.08.18 в 10:30

Спират водата в села от община Кърджали

Фирма "Водоснабдяване и канализация” ООД - град Кърджали съобщава на своите абонати, че от 8:00 до 17:00 часа на 15 август /сряда/, поради ремонтни дейности ще бъде преустановено водоподаването и без вода ще останат живущите в селата Седловина, Широко поле, Скалище, Звезделина, Жинзифово, Гъсково, Орешница, както и завод "Бентонит". От дружеството..

публикувано на 14.08.18 в 16:21