Лишените от слух отбелязват своя празник

Глухите хора в България отбелязват днес празника на своята организация. Съюзът им е създаден на 12 юли 1934 година с цел  обединяване на всички лишени от слух  и защитата им на правото на работа и достоен живот. 

В териториалната организация на Съюза на глухите в Кърджали членуват около 35 нечуващи, още толкова са членовете на териториалната организация в Момчилград. 

Тези, които учат, които искат да се интегрират в живота, те го правят и се справят. Това каза за Радио Кърджали Янка Николова, секретар на кърджалийското дружество. Що се отнася до това, какво е отношението на обществото, наистина ли хората станаха по-толерантни към различните, Николова смята, че по-важни са делата.

Какво да ви кажа, научихме се да говорим красиво. Аз предпочитам делата. А промяната трябва да започне от всеки човек, от нас самите - и чуващи, и нечуващи. Те имат своето самочувствие и така трябва да бъде, защото са съвсем нормални хора като нас. Само дето не чуват. Ние като чуваме, та какво чуваме, казва Янка Николова.

Тя поздрави за празника чрез ефира на Радио Кърджали всички лишени от слух. Да им пожелая много щастие, здраве на тях и на семействата им и да бъдат борбени. Да бъдат борбени, да не оставят да се заиграва и правителството, и всички с тяхната съдба. Просто да се борят и да си отстояват правата! Вижте още

Проблемите на училищата в ремонт обсъдиха кметът на Кърджали и просветният министър

Министерствата на образованието и на регионалното развитие да координират действията си, за да не спрат занятията в училищата с неприключили ремонти в Кърджали. За това настоя кметът Хасан Азис на среща с просветния министър Красимир Вълчев. На нея присъства и депутатът Ерол Мехмед, който постави проблема с лошото състояние на пътя между общините..

публикувано на 18.09.18 в 17:04

Община Ардино закъснява с работните заплати

Община Ардино закъснява с работните заплати от два месеца в детските градини, алармира за Радио Кърджали председателят на КНСБ в Кърджали Иванка Караколева .  Обиколих региона през изминалата седмица, за да видя, и за да обобщим повечето от задачите. Хората ги вълнуват работните заплати. Но нещото което мен ме притесни, оглеждайки регина, е че..

публикувано на 18.09.18 в 15:30

Юношите на АРДА стартират своето участие за Купата на България

Юношите на АРДА днес (18 септември) стартират своето участие за Купата на България. Играчите на сините от Кърджали до 17 години с треньор Емил Щерев стартираха надпреварата срещу  Хасково от 15:00 часа на стадиона в Черноочене, а от 17:00 часа юношите до 19 години с треньор Цанко Бисеров се изправят срещу връстниците си от хасковския клуб. И вторият мач..

публикувано на 18.09.18 в 14:41

Съдят родители на деца оставени без надзор

С постановления на Районната прокуратура в Районно управление -Кърджали са образувани досъдебни производства за оставени без надзор и достатъчни родителски грижи малолетен и непълнолетен. Двете деца на 13 и 15 години са извършители на противообществени прояви, установени от полицията. Няколко пъти момчетата са разбивали автомати за кафе в Кърджали...

публикувано на 18.09.18 в 13:47

Станислав Манолов е новият притежател на купа "Орфей"

След много равностойни битки, спортсменско отношение и приятелски емоции купа „Орфей” за ветерани има своя нов притежател. Това е Сатанислав Манолов от Тенис клуб Харманли. В оспорван и интригуващ финал той надделя над Мирослав Христов (ТК Харманли). Трети се нареди шампионът от предходната надпревара - Ангел Варелов, а четвърти - Филип Иванов...

публикувано на 18.09.18 в 11:48

Предварителни археологически проучвания по трасето на бъдещия газопровод България-Гърция започват тази есен

Предварителни археологически проучвания на обектите по трасето на бъдещия газопровод България-Гърция започват тази есен. Целта им е да изследват на терен събраните писмени архивни документи и да систематизират онези от обектите, които са важни, трябва да бъдат проучени по-добре и запазени. Проучванията ще очертаят конкретни задачи за следващия..

публикувано на 18.09.18 в 11:11

Стартът на учебната година премина без произшествия

Над 70 полицаи се включиха в охраната на обществения ред и осигуряване на безопасно придвижване на учениците при откриването на първия учебен ден в Кърджали. Полицейски патрули имаше в районите на учебните заведения, на рискови кръстовища и места за пресичане. Стартът на учебната година премина без произшествия и нарушения на обществения ред.

публикувано на 18.09.18 в 10:49