Лишените от слух отбелязват своя празник

Глухите хора в България отбелязват днес празника на своята организация. Съюзът им е създаден на 12 юли 1934 година с цел  обединяване на всички лишени от слух  и защитата им на правото на работа и достоен живот. 

В териториалната организация на Съюза на глухите в Кърджали членуват около 35 нечуващи, още толкова са членовете на териториалната организация в Момчилград. 

Тези, които учат, които искат да се интегрират в живота, те го правят и се справят. Това каза за Радио Кърджали Янка Николова, секретар на кърджалийското дружество. Що се отнася до това, какво е отношението на обществото, наистина ли хората станаха по-толерантни към различните, Николова смята, че по-важни са делата.

Какво да ви кажа, научихме се да говорим красиво. Аз предпочитам делата. А промяната трябва да започне от всеки човек, от нас самите - и чуващи, и нечуващи. Те имат своето самочувствие и така трябва да бъде, защото са съвсем нормални хора като нас. Само дето не чуват. Ние като чуваме, та какво чуваме, казва Янка Николова.

Тя поздрави за празника чрез ефира на Радио Кърджали всички лишени от слух. Да им пожелая много щастие, здраве на тях и на семействата им и да бъдат борбени. Да бъдат борбени, да не оставят да се заиграва и правителството, и всички с тяхната съдба. Просто да се борят и да си отстояват правата! Вижте още

Нови три години без риболов на "Боровица" и част от "Студен кладенец"

Нова 3-годишна забрана за риболов е в сила за язовир "Боровица" и за бреговата ивица на язовир "Студен кладенец" в границите на защитената местност "Юмрук скала", която попада в Натура 2000. Това каза за Радио Кърджали Христомир Копчев, началник на Отдел "Рибарство и контрол - Южна България" към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури...

публикувано на 20.02.19 в 15:30

Крумовград отбелязва Деня на майчиния език

Международният ден на майчиния език традиционно ще бъде отбелязан в Крумовград. В литературно-музикалната програма, организирана от общинска администрация, днес ще се включат състави от всички училища в общината. Мислим с нея да допринесем и ние с частица за запазването на това езиково богатство, с което разполагаме тук, в нашия регион , коментира за..

публикувано на 20.02.19 в 15:13

АГРА отваря врати в Пловдив

На 20 февруари се откри 28-мото издание на международното изложение АГРА 2019. Форумът се организира под егидата на Министерство на земеделието и храните на Република България, като основен партньор е и Селскостопанската академия. Агрономът Антон Русчуклиев посещава АГРА всяка година вече повече от 20 години. Първо, защото се събират накуп много..

публикувано на 20.02.19 в 13:35

Венцислав Стайков и Гроздан Колев отличени в конкурса за есе за Левски

Наред с ученици от различни възрасти, началникът на регионалния инспекторат на образованието в Кърджали Гроздан Колев се включи в конкурса за есе, посветен на Васил Левски. Състезанието бе организирано от Общинския комитет "Левски" и община Кърджали. Във възрастовата категория над 19 години първа награда не беше връчена. На второ място бе класиран..

публикувано на 20.02.19 в 12:52

97 на сто от децата в област Кърджали са имунизирани срещу морбили

Общопрактикуващите лекари в Кърджали започват преглед на имунизационния статус на децата до 18 години, които подлежат на имунизация за морбили. Прегледът е по предписание на Регионалната здравна инспекция. Неимунизираните или с пропусната ваксина незабавно трябва да бъдат ваксинирани с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Това съобщи..

публикувано на 20.02.19 в 11:54

Откриват изложбата "Бъдещето през моите очи" в ОДК в Кърджали

На 20 февруари от 15 часа в Кърджали се открива изложба с най-добрите детски творби от конкурса за детска рисунка „Бъдещето през моите очи”. Тогава ще бъде и официалната церемония по награждаване на отличените творби. За четвърта поредна година конкурсът се организира от Общинския детски комплекс в града и Община Кърджали, с помощта на частна фирма,..

публикувано на 20.02.19 в 11:38

Анелия Крумова: Левски е символ на България

Есето на единадесетокласничката от СУ "П.Р. Славейков" Анелия Крумова, която е и сътрудник в Радио Кърджали, бе отличено като най-добро в категорията 16-19 години на конкурса за Апостола на свободата, организиран от община Кърджали и общинския комитет "Левски".  "Темата "Народе????" провокира всеки българин. Левски за мен е символ на безсмъртието...

публикувано на 20.02.19 в 11:25