Лишените от слух отбелязват своя празник

Глухите хора в България отбелязват днес празника на своята организация. Съюзът им е създаден на 12 юли 1934 година с цел  обединяване на всички лишени от слух  и защитата им на правото на работа и достоен живот. 

В териториалната организация на Съюза на глухите в Кърджали членуват около 35 нечуващи, още толкова са членовете на териториалната организация в Момчилград. 

Тези, които учат, които искат да се интегрират в живота, те го правят и се справят. Това каза за Радио Кърджали Янка Николова, секретар на кърджалийското дружество. Що се отнася до това, какво е отношението на обществото, наистина ли хората станаха по-толерантни към различните, Николова смята, че по-важни са делата.

Какво да ви кажа, научихме се да говорим красиво. Аз предпочитам делата. А промяната трябва да започне от всеки човек, от нас самите - и чуващи, и нечуващи. Те имат своето самочувствие и така трябва да бъде, защото са съвсем нормални хора като нас. Само дето не чуват. Ние като чуваме, та какво чуваме, казва Янка Николова.

Тя поздрави за празника чрез ефира на Радио Кърджали всички лишени от слух. Да им пожелая много щастие, здраве на тях и на семействата им и да бъдат борбени. Да бъдат борбени, да не оставят да се заиграва и правителството, и всички с тяхната съдба. Просто да се борят и да си отстояват правата! Вижте още

Санират нови 12 жилищни блока в Смолян

През 2019 г. в Смолян предстои саниране на нови 12 жилищни блока. Те ще бъдат обновени по програма "Региони в растеж". Какви са приоритетите на Общината в тази посока, чуйте от Николай Мелемов , кметът на Смолян: "Имаме готови още 50 за националната програма и се надявам там и тя да стартира, така че по този начин, почти да не кажа 100 %, но..

публикувано на 21.11.18 в 14:43

Славейковци избраха ново ръководство на ученическия парламент

Поредните бурни и непредсказуеми избори за ново ръководство на Ученическия парламент в Средно училище „Петко Рачов Славейков“ се проведоха снощи в училището за шампиони. Истинска драма се разви при обявяването на изборните резултати , което се оказа повод за поредната иновация. Най-оспорваната битка очаквано бе за позицията председател на..

публикувано на 21.11.18 в 14:15

34-годишен водач на "Мерцедес" седна зад волана надрусан

Две бързи производства са образувани в РУ-Кърджали за управление на автомобили след употреба на наркотични вещества и алкохол . Около 17,30 часа в село Миладиново е бил проверен 34-годишен водач на лек автомобил „Мерцедес“. Т естът за наркотици отчел положителен резултат за канабис, амфетамин и метаамфетамин. Водачът отказал кръвна проба за..

публикувано на 21.11.18 в 13:57

Незаконен добив на дървесина засякоха в района на Бойно

Незаконен добив на дървесина е бил засечен от полицаи от Районното управление в Кърджали в хода на специализирана операция . Около 20 часа снощи за проверка в района на село Бойно бил спрян товарен автомобил „Волво“, натоварен с 47 пространствени кубически метра бял бор , незаконно добит. При проведеното издирване е установена съпричастността по..

публикувано на 21.11.18 в 13:53

Хванаха крадец на части от електрическо табло за асансьор

Криминалисти от Районното управление в Кърджали разкриха за няколко часа кражба на части от електрическо табло за асансьор в жилищен блок в квартал “Възрожденци“ в града. При проведеното издирване вчера е установен и задържан за срок до 24 часа 38-годишен кърджалиец. В дома му при претърсване са били открити всички откраднати части –..

публикувано на 21.11.18 в 13:48

Съветникът Божидар Стоянов: Защо нарастват дълговете към сметосъбиращата фирма

Съветникът от БСП Божидар Стоянов е отправил питане до кмета на Община Кърджали инж.Хасан Азис   защо нарастват дълговете към фирмата, ангажирана със сметосъбирането в града. В четвъртък Общинският съвет в Кърджали ще даде съгласие за сключване на цесия с търговска банка за разсрочено плащане , за да могат сметосъбиращите дружества да..

публикувано на 21.11.18 в 13:31

Расим Муса участва в дебат за формиране на мрежа от балкански омбудсмани

Общественият посредник на община Кърджали Расим Муса участва в дебата по формирането на мрежа на балканските омбудсмани . Форумът се проведе в София, където бяха поканени Обществени посредници от 13 балкански страни. Повече от Расим Муса: "На 19 ноември в София се учреди балканска мрежа на омбудсманите от Балканите, където присъстваха 13..

публикувано на 21.11.18 в 11:58