Близо 30 на сто от целия трафик към Гърция минава през ГКПП „Маказа“Петък, 9.30 часа, на подхода към ГКПП „Маказа“ има близо 500 метра колона от автомобили, които чакат да преминат в Гърция. Отворени са и двете ленти на изход България като има готовност за още едно трасе, ако ситуацията налага. Сред чакащите са основно българи и румънци. За гражданите на северната ни съседка това е най-прекият път към гръцките плажове. Използват го дори молдовци и руснаци.

Пътят през „Маказа“ е част от международния коридор №9, който свързва балтийските държави с пристанищата на Средиземно море. Той следва трасе, използвано от хилядолетия и разкритите край него археологически находки доказват това. Днес близо 30 на сто от целия трафик към Гърция минава през „Маказа“. Пунктът е вторият по натовареност след Кулата в периода юни-септември, когато се наблюдава и ръстът на преминаващите от трети държави – Турция, Русия и САЩ. От миналата година значително се увеличиха и пътуващите от Украйна. Само за последната година над 3 млн. души са избрали тази врата към Беломорието. Затова тук никой не се учудва, че лятото трудно се покорява „Маказа“. Има дни, когато чакането е близо 2 часа.

От Гранична полиция съветват да се използват алтернативните на „Маказа“ пунктове при Златоград и Ивайловград. Повечето пътуващи обаче са скептични, защото през Златоград пътят е тесен и с много завои, а при Ивайловград е встрани от магистралите и разстоянието се удължава.

Заради станалите традиция през лятото задръствания, част от жителите на Кърджали вече съжаляват, че пунктът е отворен. Експерти твърдят, че проблемът е още в неговото проектиране, защото не са отчетени стратегическото местоположение на „Маказа“ и големия трафик. Липсата на околовръстен път на Кърджали утежнява ситуацията. Според пътуващи решението е спешно разширение на пункта и последващо изграждане на обиколен път.

Целия репортаж чуйте от звуковия файл.


Вижте още

89 % от българите биха си купували продукти с наименованието „планински“

През този месец в Смолян ще бъде организирана публична, обществена дискусия за популяризирането на българските „планински“ продукти, тъй като чисто асоциативно, тези продукти се свързват най-вече с Родопите -  коментира българският евродепутат Момчил Неков. Според него, по този начин ще се популяризират планинските производители и преработватели, за..

публикувано на 16.01.19 в 13:46

Пиян водач удари автомобила си в шест паркирани коли в Кърджали

Шест паркирани автомобила били блъснати снощи около 21 часа на улица “Люлин“ в Кърджали от водач , управлявал след употреба на алкохол. Тестът на 47-годишен, който се движил с „Мерцедес“, отчел 2,73 промила. Шофьорът отказал кръвна проба за анализ. Задържан е за срок до 24 часа в Районното управление в Кърджали. Образувано е бързо производство и..

публикувано на 15.01.19 в 13:56

Наградиха огнебореца инспектор Ризван Кьоров, спасил ученик от Професионалната гимназия "Васил Левски"

Четирима огнеборци от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Кърджали бяха наградени с грамоти и купи като победители в областния етап на националния конкурс „Пожарникар на годината“. Областният управител Никола Чанев връчи отличията на комплексния победител главен инспектор Румен Стоянов, началник на РСПБЗН-Подкова. В..

публикувано на 15.01.19 в 09:57
Коли на пожарната и на полицията пред механотехникума в Кърджали.

Областната дирекция на МВР в Кърджали: Четири деца и две учителки са спасени от пожара със стълба от втория етаж

Сигнал за пожар в мазето на Професионалната гимназия „Васил Левски“ в Кърджали е подаден днес в 13,20 часа , съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР за произшествието днес следобед. По първоначални данни няма сериозно пострадали. Ученици, преподаватели и помощен персонал са напуснали сградата, а пристигналите полицаи и пожарникари..

публикувано на 11.01.19 в 15:20

Пожар в къща в Джебел унищожи покрив и имущество

Седем огнеборци с два противопожарни автомобила са гасили пожар в къща в Джебел снощи около 20 часа. Огънят тръгнал от комина на сградата и унищожил 160 кв. м покривна конструкция, два велосипеда, 50 пластмасови касетки и домашно имущество . Екип на РУ-Джебел е посетил мястото на произшествието. Няма данни за умишлен палеж, информират от МВР-Кърджали.

публикувано на 11.01.19 в 13:26

Задържаха 27-годишен в Кърджали за притежание на хероин

За незаконно притежаване на дрога 27-годишен е задържан в Районното управление в Кърджали. Мъжът бил проверен от полицаи вчера около 15 часа в областния град. Служителите на реда открили около 1 грам кафяво прахообразно вещество, което при тест реагирало на хероин. Наркотикът е иззет и е на съхранение в полицейското управление, а притежателят му..

публикувано на 11.01.19 в 10:56

В Припек изпратиха старата година с вечер на младите таланти

По традиция в село Припек изпратиха старата година с вечер на младите таланти в читалището, вплитайки в едно автентични народни обичаи и сценични импровизации на сюжети от съвремието. Проявата  бе в рамките на  Комуникационната стратегия на България за ЕС по повод европейската година на културното наследство и културното многообразие. Гост на..

публикувано на 03.01.19 в 13:03