Близо 30 на сто от целия трафик към Гърция минава през ГКПП „Маказа“Петък, 9.30 часа, на подхода към ГКПП „Маказа“ има близо 500 метра колона от автомобили, които чакат да преминат в Гърция. Отворени са и двете ленти на изход България като има готовност за още едно трасе, ако ситуацията налага. Сред чакащите са основно българи и румънци. За гражданите на северната ни съседка това е най-прекият път към гръцките плажове. Използват го дори молдовци и руснаци.

Пътят през „Маказа“ е част от международния коридор №9, който свързва балтийските държави с пристанищата на Средиземно море. Той следва трасе, използвано от хилядолетия и разкритите край него археологически находки доказват това. Днес близо 30 на сто от целия трафик към Гърция минава през „Маказа“. Пунктът е вторият по натовареност след Кулата в периода юни-септември, когато се наблюдава и ръстът на преминаващите от трети държави – Турция, Русия и САЩ. От миналата година значително се увеличиха и пътуващите от Украйна. Само за последната година над 3 млн. души са избрали тази врата към Беломорието. Затова тук никой не се учудва, че лятото трудно се покорява „Маказа“. Има дни, когато чакането е близо 2 часа.

От Гранична полиция съветват да се използват алтернативните на „Маказа“ пунктове при Златоград и Ивайловград. Повечето пътуващи обаче са скептични, защото през Златоград пътят е тесен и с много завои, а при Ивайловград е встрани от магистралите и разстоянието се удължава.

Заради станалите традиция през лятото задръствания, част от жителите на Кърджали вече съжаляват, че пунктът е отворен. Експерти твърдят, че проблемът е още в неговото проектиране, защото не са отчетени стратегическото местоположение на „Маказа“ и големия трафик. Липсата на околовръстен път на Кърджали утежнява ситуацията. Според пътуващи решението е спешно разширение на пункта и последващо изграждане на обиколен път.

Целия репортаж чуйте от звуковия файл.


Вижте още

Личният пример - ключ към опазването на природата

Работата с децата и личният пример са ключът към опазването на чистотата на околната среда, смята победителят в третото издание на реалити шоуто Сървайвър в България Николай Мартинов. Той участва в различни каузи свързани с опазването на околната среда и сам се определя като доброволец, готов да помогне винаги на природата.  Просто много работа с..

публикувано на 12.04.19 в 10:32

Радиоасамблеята на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) ще се проведе за първи път в София

Радиоасамблеята на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) ще се проведе за първи път в София. Българското национално радио ще бъде домакин на 25-ото издание на форума на 11-и и 12-и април в НДК. Това е едно от ключовите събития за обществените медии в Европа. За участие в Радиоасамблеята в София пристигат 107 участници от 39 държави от  Европа,..

публикувано на 10.04.19 в 10:35

Агоп Узунбохосян: В България връзката между космическите изследвания и индустрията е скъсана

10 април 1979 г. е важна дата в космическата история на България. Тогава Георги Иванов става първият българин - част от екипажа на космическия кораб „Съюз-33“, с командир на полета Николай Рукавишников. Полетът е част от програма Интеркосмос, която включва държави от Източна Европа и Куба. В рамките на тази програма се осъществяват както съвместни..

публикувано на 10.04.19 в 08:52

Болницата в Кърджали получи дарение в навечерието на своя празник

В навечерието на 100-годишнината от рождението на д-р Атанас Дафовски, многопрофилната болница в Кърджали, чието име носи, получи дарение от бизнесмена Илхан Емин. Дарението бе прието от директора на болницата д-р Тодор Черкезов.  Носилки с апарат за системи, инвалидни колички за деца и възрастни, закачалки за системи, проходилки за възрастни,..

публикувано на 05.04.19 в 14:59

Актрисата Велина Ясенова: Четенето на книжки на децата развива тяхното въображение

В Международния ден на Детската книга и  изкуствата за деца започна Националния маратон на четенето. Инициативата продължава от 2 до 23 април и  цели стимулиране у децата и подрастващите интерес към книгата и четенето. По време на Маратона  писатели, артисти, художници и публични личности четат приказки на деца.  По покана на Регионална..

публикувано на 02.04.19 в 16:55
Газопровод Гърция-България

Европейската комисия инвестира 33 млн. евро в газовата връзка "Комотини – Стара Загора"

Европейската комисия (ЕК) ще инвестира 33 млн. евро за изграждането на трансграничен газопровод между Комотини и Стара Загора. Връзката ще бъде с дължина 182 километра. Така газовите системи на двете страни ще бъдат свързани за първи път, като това ще доведе до диверсификация на енергийните източници за региона и ще повиши енергийната сигурност...

публикувано на 02.04.19 в 15:20

Заради смяната на времето 29 влака ще имат закъснение от 60 минути

Предстоящата смяна на часовото време, в нощта срещу неделя, ще наложи промени във времепътуването на общо 29 влака. При преминаването от зимно към лятно часово време всички влакове, които се движат след 03:00 ч., ще генерират виртуално 60 минути закъснение в нощта между 30.03.2019 г. и 31.03.2019 г.   Смяната на часовото време тази година ще засегне..

публикувано на 28.03.19 в 19:20