Близо 30 на сто от целия трафик към Гърция минава през ГКПП „Маказа“Петък, 9.30 часа, на подхода към ГКПП „Маказа“ има близо 500 метра колона от автомобили, които чакат да преминат в Гърция. Отворени са и двете ленти на изход България като има готовност за още едно трасе, ако ситуацията налага. Сред чакащите са основно българи и румънци. За гражданите на северната ни съседка това е най-прекият път към гръцките плажове. Използват го дори молдовци и руснаци.

Пътят през „Маказа“ е част от международния коридор №9, който свързва балтийските държави с пристанищата на Средиземно море. Той следва трасе, използвано от хилядолетия и разкритите край него археологически находки доказват това. Днес близо 30 на сто от целия трафик към Гърция минава през „Маказа“. Пунктът е вторият по натовареност след Кулата в периода юни-септември, когато се наблюдава и ръстът на преминаващите от трети държави – Турция, Русия и САЩ. От миналата година значително се увеличиха и пътуващите от Украйна. Само за последната година над 3 млн. души са избрали тази врата към Беломорието. Затова тук никой не се учудва, че лятото трудно се покорява „Маказа“. Има дни, когато чакането е близо 2 часа.

От Гранична полиция съветват да се използват алтернативните на „Маказа“ пунктове при Златоград и Ивайловград. Повечето пътуващи обаче са скептични, защото през Златоград пътят е тесен и с много завои, а при Ивайловград е встрани от магистралите и разстоянието се удължава.

Заради станалите традиция през лятото задръствания, част от жителите на Кърджали вече съжаляват, че пунктът е отворен. Експерти твърдят, че проблемът е още в неговото проектиране, защото не са отчетени стратегическото местоположение на „Маказа“ и големия трафик. Липсата на околовръстен път на Кърджали утежнява ситуацията. Според пътуващи решението е спешно разширение на пункта и последващо изграждане на обиколен път.

Целия репортаж чуйте от звуковия файл.


Вижте още

Отново спряха контрабандни цигари на Капитан Андреево

3740 кутии контрабандни цигари задържаха митническите служители на МП Капитан Андреево при две отделни проверки на два товарни автомобила, съобщиха от пресцентъра на Агенция Митници.  При единия от случаите на 16.10.2018 г, около 19 часа на МП Капитан Андреево пристига товарен автомобил с българска регистрация, влизащ в страната от Турция. Камионът..

публикувано на 19.10.18 в 14:33

Кърджали с повече галерии на човек от населението от Мадрид

България и Кърджали имат сериозни традиции в представянето на местните творци и това е повод за гордост. Това каза при откриването на традиционната изложба на Дружеството на художниците в Керимовата къща председателят на сдружението Владимир Чукич. Една Кавала в съседна Гърция няма една галерия, която да представя творби на местни автори. Сега..

публикувано на 19.10.18 в 12:58

Деца от Жълтуша втори на Национално състезание за защита при бедствия

При изключителна конкуренция между 28 отбора от цялата страна учениците от ОУ „Отец Паисий“ в село Жълтуша се класираха на второ място и се окичиха със сребърните медали в националното състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“ . XVI-то национално ученическо се проведе на 15-и и 16-и октомври в Стара Загора. В първия ден от с..

публикувано на 17.10.18 в 16:34

Децата до четвърти клас не трябва да стоят повече от час пред компютъра

Децата до четвърти клас не трябва да прекарват повече от час на ден пред компютъра или 7 часа седмично . Данните обаче сочат, че те прекарват 3-4 пъти повече време пред екрана . Това посочиха специалисти от Сдружението за проучване на затлъстяването. За да бъдат здрави, децата до 10-годишна възраст трябва да спят повече от 10 часа на ден.    Една..

публикувано на 11.10.18 в 16:02

Отново задържаха контрабандни цигари на Капитан Андреево

38 400 къса /1920 кутии/ контрабандни цигари задържаха митническите служители на МП Капитан Андреево. На 28.09.2018 година, около 2 часа след полунощ, на МП Капитан Андреево пристига товарен автомобил с иранска регистрация, влизащ в страната от Турция. Пред митническите служители шофьорът, ирански гражданин, представя редовни документи..

публикувано на 09.10.18 в 10:50

Полицията в Кърджали с акция: “Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!”

Служители от Охранителна и Пътна полиция в Кърджали са включени в мерките за сигурност в районите на учебните заведения. Освен засилено полицейско присъствие край училищата полицаите осъществяват контрол и на рискови кръстовища, които влизат в маршрутите на учениците. Изготвени са графици за занятията в училищата, за да се подсилват полицейските..

публикувано на 01.10.18 в 11:07

Стойчо Стоев: "Арда" тепърва ще се изгражда като отбор

Арда записа силен мач срещу Черно море, като доминираше през по-голямата част от срещата, но загуби с 0:1 и отпадна от турнира за Купата на България . Чуйте първият коментар за срещата на старши треньорът на сините Стойчо Стоев веднага след мача: "Мач за купата, който си има своята специфика. Нашият отбор, на град Кърджали все още тепърва..

публикувано на 27.09.18 в 13:44