Близо 30 на сто от целия трафик към Гърция минава през ГКПП „Маказа“Петък, 9.30 часа, на подхода към ГКПП „Маказа“ има близо 500 метра колона от автомобили, които чакат да преминат в Гърция. Отворени са и двете ленти на изход България като има готовност за още едно трасе, ако ситуацията налага. Сред чакащите са основно българи и румънци. За гражданите на северната ни съседка това е най-прекият път към гръцките плажове. Използват го дори молдовци и руснаци.

Пътят през „Маказа“ е част от международния коридор №9, който свързва балтийските държави с пристанищата на Средиземно море. Той следва трасе, използвано от хилядолетия и разкритите край него археологически находки доказват това. Днес близо 30 на сто от целия трафик към Гърция минава през „Маказа“. Пунктът е вторият по натовареност след Кулата в периода юни-септември, когато се наблюдава и ръстът на преминаващите от трети държави – Турция, Русия и САЩ. От миналата година значително се увеличиха и пътуващите от Украйна. Само за последната година над 3 млн. души са избрали тази врата към Беломорието. Затова тук никой не се учудва, че лятото трудно се покорява „Маказа“. Има дни, когато чакането е близо 2 часа.

От Гранична полиция съветват да се използват алтернативните на „Маказа“ пунктове при Златоград и Ивайловград. Повечето пътуващи обаче са скептични, защото през Златоград пътят е тесен и с много завои, а при Ивайловград е встрани от магистралите и разстоянието се удължава.

Заради станалите традиция през лятото задръствания, част от жителите на Кърджали вече съжаляват, че пунктът е отворен. Експерти твърдят, че проблемът е още в неговото проектиране, защото не са отчетени стратегическото местоположение на „Маказа“ и големия трафик. Липсата на околовръстен път на Кърджали утежнява ситуацията. Според пътуващи решението е спешно разширение на пункта и последващо изграждане на обиколен път.

Целия репортаж чуйте от звуковия файл.


Вижте още

Шахматен турнир за аматьори в ардинското село Башево

27-годишният Мюмюн Ерхан от Млечино стана победител в шахматния турнир за аматьори в ардинското село Башево. Спортната проява се проведе в рамките на селищния празник. В състезанието се включиха осем майстори на черно-бялата дъска. На второ място се класира Ресми Зия от Башево, а трети остана Сали Дурмуш от Горно Прахово. Първенците получиха парична..

публикувано на 13.08.18 в 08:50

Славейковци в мокасините на други народи от Балканите

Вече  една седмица група ученици от СУ „П.Р.Славейков“ с ръководител Димитър Димов – учител по история, участва в международна среща по проекта  „Да се разходим с мокасините на другите“ в град Яйце, Босна и Херцеговина.  Проектът е по покана на Сдружение „Родопея – Балканика“, която е партньорска организация на водещата организация от Германия..

публикувано на 11.08.18 в 13:26

Кметът Хасан Азис инспектира ремонтите в 5 училища

Кметът на община Кърджали инж.Хасан Азис заедно със заместник  кметовете инж.Катя Митовска и Веселина Тихомирова инспектираха хода на ремонтните дейности в училищата, които се санират по  проек т „Обновяване и реконструкция на образователни обекти в град Кърджали”, съобщиха от община Кърджали. Кметът посети  СУ “ П.Р.Славейков“, СУ „Отец..

публикувано на 11.08.18 в 11:30

Кърджали е районът с най-голям брой мюсюлмани у нас

Кърджали е районът с най-голям брой мюсюлмани у нас и с най-голям брой мюсюлмански духовници. От районното мюфтийство отговарят за всички над 240 джамии и за това какво се случва в тях. Липса на имами, част от джамиите се отварят само за петъчни молитви, а част от духовните водачи не получават заплати, установи екипът ни в област Кърджали. Минарето..

публикувано на 10.08.18 в 16:42

40 деца чакат за достъп до логопед, психолог, кинезитерапевт в Дома за медико-социални грижи в Кърджали

40 деца са в листата за чакащи за достъп до логопед, психолог, кинезитерапевт в Дома за медико-социални грижи в Кърджали. Броят им в списъка, а и извън него ще се увеличава. Хиляди деца в годините са преминали през Дома за медико-социални грижи в Кърджали, който местните хора наричат „Дом майка и дете“. От много години броят на децата намалява,..

публикувано на 10.08.18 в 16:33

Нивото на безработицата в Кърджали е 9,3%

Нивото на безработицата в Кърджали е 9,3%. Към 30 юни регистрираните в Бюрото по труда са 5624 души, като се отчита намаление от близо 200 души спрямо предишния месец. Според експерти това се дължи на факта, че част от хората намират сезонна работа във вътрешността на страната или в чужбина. Най-малко са безработните в общините Кърджали и..

публикувано на 10.08.18 в 16:14

В община Черноочене работят само четирима общопрактикуващи лекари, повечето са пенсионери

В Черноочене общопрактикуващите лекари са 4, а има нужда от 7. Повечето от тях са пенсионери. В община Черноочене не срещнахме нито един човек, който да се оплаче от здравната система. Хората представят странни факти, които на тях им изглеждат нормални. Например – да вървиш 5 км пеша, ако нямаш кола, независимо от заболяването, за да стигнеш до..

публикувано на 10.08.18 в 15:45